Logo Universiteit Leiden.

nl en

Stap 4: onderzoek uitvoeren

Aan de slag!

Testen

Test indien mogelijk vooraf alles wat je wilt inzetten tijdens je onderzoek. Doet alle apparatuur het? Lopen de interviewvragen lekker als je ze hardop uitspreekt? Is de vragenlijst in te vullen in de tijd die er voor staat? Vraag eventueel klasgenoten of ze je willen helpen bij de test. 

Verzamelen

Je voert vervolgens het onderzoek uit volgens het plan dat je vooraf hebt opgesteld. Tijdens het onderzoek verzamel je alle gegevens die je nodig hebt om jouw onderzoeksvraag te beantwoorden. Doe dit steeds op dezelfde manier en noteer je bevindingen zorgvuldig en overzichtelijk.

Beeldmateriaal

Probeer tijdens het uitvoeren van je onderzoek foto's en/of filmpjes te (laten) maken die je later kunt gebruiken als illustratiemateriaal in je profielwerkstuk of in je presentatie. Vraag wel vooraf toestemming als je onderzoek doet met (proef)personen of persoonsgegevens.

Tegenslag

In bijna elk onderzoek gebeurt wel iets dat niet voorzien was. Soms moeten stappen opnieuw uitgevoerd worden of moeten onderdelen geschrapt worden omdat er niet meer genoeg tijd is. Alle gegevens die je hebt kunnen verzamelen, neem je mee naar de volgende stap. Ook de inzichten waarom iets niet goed ging, neem je mee voor zover ze relevant zijn voor het onderzoeksverslag (beantwoorden van de onderzoeksvraag) of voor je evaluatie (verslag van het proces).

Deze website maakt gebruik van cookies.