Logo Universiteit Leiden.

nl en

FAQ

Veel gestelde vragen...

... en de antwoorden

 

Weten jullie een leuk onderwerp voor mij?
Jazeker! Maar uiteraard is het beste advies dat wij hier kunnen geven: kies iets waar je zelf nieuwsgierig naar bent en meer over wilt weten. Zo hebben wij mooie profielwerkstukken gezien over hobby's (zoals zeilen of opera), over persoonlijke onderwerpen (zoals een stoornis of een familiegeschiedenis) en over de actualiteit (zoals internationale betrekkingen of politieke partijen). Ook kiezen veel leerlingen een onderwerp dat aansluit bij hun toekomstige studie: een uitstekende voorbereiding op vervolgonderwijs! Kijk voor meer inspiratie bij ons aanbod.

Kunnen jullie mij informatie opsturen over mijn onderwerp?
Wij gaan geen informatie voor je opzoeken, maar het goede nieuws is dat je dit zelf kunt! Kijk bij Bronnenwijzer hoe het werkt.

Kan iemand van de universiteit mij begeleiden?
Op zeer beperkte schaal is begeleiding vanuit de universiteit mogelijk, namelijk als je deelneemt aan één van de daarvoor bedoelde activiteiten.

Kan ik onderzoek doen op de universiteit, bijvoorbeeld in een lab?
Op zeer beperkte schaal is onderzoek doen op de universiteit mogelijk, namelijk als je deelneemt aan één van de daarvoor bedoelde activiteiten.

Hoe kan ik onderzoek doen naar COVID-19?
Probeer iets te bedenken dat je zelf kunt onderzoeken, zonder dat je daarbij hulp nodig hebt van de mensen die momenteel hard werken om het virus te bestrijden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

  • mensen in je directe omgeving interviewen, bijvoorbeeld in de wijk waar je woont of leerlingen en/of docenten van de school waar je naartoe gaat. Houden mensen zich nog aan de coronaregels (waarom wel/waarom niet)? Hoe zit het met de testbereidheid in jouw omgeving? En hoe is het gesteld met vaccinatiebereidheid als er straks een vaccin is? Ervaren mensen ook innovaties of verbeteringen als gevolg van de coronacrisis?
     
  • actuele gegevens analyseren, bijvoorbeeld via het Dashboard coronavirus van de Rijksoverheid of een internationaal dashboard (zoals bijvoorbeeld het veel gebruikte Johns Hopkins). Je kunt bijvoorbeeld landen met elkaar vergelijken, de cijfers en beleidsmaatregelen naast elkaar leggen of de acuele pandemie vergelijken met een pandemie uit het verleden.
     
  • literatuuronderzoek: welke wetenschappelijke bronnen worden aangehaald in acuele discussies en voor welke argumenten worden deze bronnen ingezet? Gebeurt dat op de juiste manier? 

Met jouw profielwerkstuk kun je iets onderzoeken dat nog niet eerder onderzocht is; op deze manier kun je daadwerkelijk iets bijdragen aan het in kaart brengen van wat er speelt in deze tijd van coronacrisis.

Deze website maakt gebruik van cookies.