Universiteit Leiden

nl en

Book

China, een gids voor de 21e eeuw

China wordt steeds assertiever in zijn relaties met andere landen, maar achter dit beeld gaat een opmerkelijk diverse maatschappij en politieke realiteit schuil die tal van aanknopingspunten biedt voor samenwerking en verdere integratie van China in de wereld. In China een gids voor de 21e eeuw past cultureel antropoloog Frank Pieke een unieke, op China gerichte benadering toe in plaats van uit te gaan van de traditionele westerse vooronderstellingen, wensen of angsten.

Author
Frank Pieke
Date
11 September 2016
Links
Amsterdam University Press

Het hedendaagse China oogt zowel bekend als anders. De Chinese maatschappij kent vormen van ondernemerschap, sociale organisatie en manieren van leven en bestuur die tegelijkertijd herkenbaar Chinees en meer algemeen modern zijn.

'Een beter begrip van deze samenleving helpt ons niet alleen China beter te verklaren, maar voert ook voorbij oude tweedelingen tussen ‘het Westen’ en ‘het Oosten’, zoals die tussen ontwikkelde en zich ontwikkelende maatschappijen, moderniteit en traditie, democratie en dictatuur, en kapitalisme en socialisme. Een gids vol met nieuwe en verassende inzichten in de politiek, maatschappij en economie van het hedendaagse China.

Elk hoofdstuk begint met een vraag over China en toont aan dat dergelijke vragen gebaseerd zijn op een miskenning van wat China is. Het boek stelt dat China is uitgegroeid tot een unieke  neo-socialistische samenleving die aspecten van staatssocialisme, neoliberaal bestuur, kapitalisme en snelle mondialisering in zich verenigt.

Een beter begrip van deze samenleving helpt ons niet alleen China beter te verklaren, maar voert ook voorbij oude tweedelingen tussen ‘het Westen’ en ‘het Oosten’, zoals die tussen ontwikkelde en zich ontwikkelende maatschappijen, moderniteit en traditie, democratie en dictatuur, en kapitalisme en socialisme. Een gids vol met nieuwe en verassende inzichten in de politiek, maatschappij en economie van het hedendaagse China.

This website uses cookies.  More information.