Universiteit Leiden

nl en

Journalistiek in Irak tweegesprek met Judit Neurink en Sakir Khader

LUCIS organiseerde op woensdag 4 maart een speciale avond over journalistiek in Irak. Journaliste Judit Neurink en programmamaker Sakir Khader vertelden over hun ervaringen en recente werkzaamheden in het land. De avond stond onder leiding van Wendelmoet Boersema (politiek redacteur van dagblad Trouw).

Judit Neurink presenteerde tijdens de avond haar nieuwe boek Geweld is nooit ver weg: Tien jaar berichten uit Irak. Neurink woonde meer dan 10 jaar in Iraaks-Koerdistan, waar ze als correspondent voor Trouw en De Standaard actief was. Ze zette er een mediacentrum op om journalisten te trainen. Geweld is nooit ver weg is een journalistieke reis over liefde en haat voor een land dat telkens opnieuw in de schijnwerpers staat. Ze las verschillende indringende maar ook grappige passages voor uit haar nieuwe boek.

Sakir Khader maakte onlangs het programma De puinhopen van Irak. Een vijfdelige serie voor de VPRO waarin dieper wordt ingegaan op de gevoelens en belevenissen van Irakezen zelf, verhalen die in de reguliere pers vaak niet aan bod komen. Khader reisde voor de serie een half jaar rond in Irak en liet tijdens deze avond fragmenten zien uit zijn serie. Ongelofelijke verhalen van de gewone Irakees die, ondanks de fysieke en mentale puinhopen van de oorlog, een betere toekomst voor ogen heeft.

 

Neurink en Khader gingen met elkaar in gesprek over de huidige situatie in het land en de toekomst. Sakir Khader benadrukte hoe indrukwekkend de veerkracht van de Irakezen is maar liet ook weten dat er wellicht weinig reden tot optimisme is. “Irak is een nation of fear, gecreëerd door Sadam Hussein. Vervolgens heeft IS dat beleid doorgezet. Het maakt dat Irakezen bang zijn om zich uit te spreken en in angst leven.” Ook Neurink kwam vaak de schaduw van Sadam Hussein tegen tijdens haar werk. Beiden benadrukten dat een van de grootste misverstanden op dit moment IS betreft. Vaak wordt verteld dat IS een probleem van het verleden is, een verslagen vijand. Maar in werkelijkheid is IS nog steeds zeer actief en dat belemmert de toekomst van Irak. De avond werd afgesloten met een uitgebreide vragenronde van een betrokken en nieuwsgierig publiek.

Er werd ook ingegaan op de recente opstanden van jongeren. Volgens Neurink zijn zij het regime zo zat dat het hun angst overwint. Ze gaan toch de straten op met alle gevolgen van dien. LUCIS organiseert binnenkort een speciale avond over de recente jeugdprotesten in Iran, Libanon, Egypte en Marokko waarin uitgebreider wordt ingegaan op de actuele ontwikkelingen. Geïnteresseerden kunnen hun tickets voor dit debat reserveren via de website van LUCIS.

This website uses cookies.  More information.