Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

Mechanistic Early Phase Clinical Pharmacology Studies with Disease

  • M.F.J.M. Vissers
Date
Wednesday 21 June 2023
Time
Location
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof⁠.dr⁠. G.J. Groeneveld
  • dr. J.A.A.C. Heuberger

Summary

Degeneratieve ziekten van het zenuwstelsel zoals Alzheimer, de ziekte van Parkinson en ALS, zijn ernstig, progressief en uiteindelijk fataal. De meeste bestaande geneesmiddelen voor deze neurodegeneratieve aandoeningen verlichten alleen tijdelijk symptomen, vergroten de mobiliteit of verzachten de pijn, maar vertragen de ziekteprogressie (achteruitgang) niet.
Dit proefschrift beschrijft een methode om de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen die ziekteprogressie bij neurodegeneratieve aandoeningen zouden kunnen remmen efficiënt uit te voeren.  Namelijk door het gebruik van farmacodynamische biomarkers. Dit zijn signaal stoffen om de grootte van een geneesmiddelresponse te kunnen meten. Deze biomarkers kunnen ingezet worden in vroege klinisch-farmacologische studies bij gezonde vrijwilligers of kleine groepen patiënten, om zo vroeg mogelijk in het ontwikkelstadium de beste kandidaat-geneesmiddelen en hun verwachte therapeutische dosering te selecteren. Dit helpt om gefundeerde keuzes te kunnen maken om een potentieel nieuw geneesmiddel door te ontwikkelen in grote en dure fase 2 en 3 (registratie) studies, of juist om de ontwikkeling van een niet-kansrijk middel zo vroeg mogelijk te staken.
Deze biomarker-methode is bovendien toegepast in dit proefschrift bij onderzoek naar 2 nieuwe geneesmiddelen die mogelijk ziekteprogressie zouden kunnen vertragen bij Alzheimer en ALS (een RIPK1-remmer) of de ziekte van Parkinson (een LRRK2-remmer). De onderzoeksresultaten van meerdere vroege klinisch-farmacologische studies in gezonde vrijwilligers en patiënten beschreven in dit proefschrift vormen de basis voor grotere fase 2 en 3 vervolgstudies die inmiddels zijn ingezet met ALS patiënten en Parkinsonpatiënten. Beide met het doel om te bevestigen of deze middelen inderdaad ziekteprogressie kunnen vertragen, wat een grote doorbraak zou betekenen in de behandeling van deze aandoeningen.

PhD dissertations

Approximately one week after the defence, PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

pers@lumc.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.