Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

Spectral imaging and tomographic reconstruction methods for industrial applications

  • M.T. Zeegers
Date
Wednesday 31 May 2023
Time
Location
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof.dr. K.J. Batenburg
  • dr. D.M. Pelt
  • dr. T. van Leeuwen

Summary

Radiografie is een belangrijke techniek om de binnenkant van voorwerpen te kunnen analyseren, met bekende toepassingen bij bagagecontroles op luchthavens en diagnostiek in ziekenhuizen. Ook in de industrie is röntgenbeeldvorming onmisbaar, bijvoorbeeld in de voedselindustrie met veiligheidscontroles op de aanwezigheid van ongewilde (kleine) objecten in producten. Met computertomografie (CT) kan een nauwkeurigere visualisatie van het product in 3D verkregen worden, maar het kost meer tijd om deze te vervaardigen. Om de conflicterende doelen van snelheid en nauwkeurigheid te optimaliseren, zijn de acquisitie- en verwerkingsmethodes van röntgenbeeldvorming en computertomografie volop in ontwikkeling.

Een belangrijke recente ontwikkeling is spectrale röntgenbeeldvorming. Hierbij kunnen spectrale röntgendetectoren de fotonen in een röntgenstraal categoriseren op energie. Uit de resulterende spectrale beelden valt meer informatie te halen (vergelijkbaar met een kleurencamera tegenover een zwart-wit camera), en dit maakt het mogelijk materialen nauwkeuriger te kunnen onderscheiden. Ook machine learning is een belangrijke ontwikkeling die machines in staat stelt om grote hoeveelheden informatie snel te verwerken, door ze met veel data te trainen op specifieke taken.

In dit proefschrift presenteren we nieuwe methodes die gebruik maken van spectrale beeldvorming en machine learning, met een speciale focus op industriële processen. Allereerst ontwikkelen we een werkproces waarmee met CT grote hoeveelheden data kunnen worden verkregen om machine learning toe te passen. Verder ontwerpen we een compressiemethode voor efficiënte verwerking van de grote hoeveelheden spectrale data. Daarnaast ontwikkelen we nieuwe spectrale reconstructiemethodes die nauwkeurigere CT reconstructies geven. De gepresenteerde methodes kunnen effectief voor onder andere industriële doeleinden gebruikt worden.

PhD dissertations

Approximately one week after the defence, PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

+31 (0)71 527 1521
nieuws@leidenuniv.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.