Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

Le meilleur métier

  • A.N. Gosliga
Date
Wednesday 15 March 2023
Time
Location
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof. R.J. Baarsen

Summary

In dit proefschrift krijgt de kamerbehanger – behanger en stoffeerder – zijn rechtmatige plaats in de interieurgeschiedenis terug. Hoewel hij tot de best betaalde leveranciers behoorde op het gebied van interieurs, kwam het nog niet eerder tot een overkoepelende studie naar deze groep. Op basis van uitgebreid archiefonderzoek zijn zo’n 230 kamerbehangers gevonden, die in de periode 1680-1810 werkzaam waren in Amsterdam, Den Haag en Haarlem. Aan de hand van hun gegevens én de bestudering van een aantal casestudy’s in deze periode, zijn hun werkzaamheden nader verkend.

Klanten uit alle lagen van de bevolking wendden zich tot de kamerbehanger om zich te voorzien van een nieuw ledikant, wandbespanning, of bekleedde meubelen, of een geheel nieuw interieur. De kamerbehanger trad daarbij in eerste instantie op als adviseur, die aan de hand van modellen, prenten en tekeningen nieuwe modes toonde aan zijn klant. Hij bracht advies uit over kleur en patronen van stoffen, en de vorm van meubelen. In zijn winkel vond de klant daarnaast meubels en luxeartikelen, die hij niet zelf vervaardigde. Daarnaast was de kamerbehanger een facilitator, die zijn klanten steeds meer ontzorgde bij de zoektocht naar een nieuw en modieus interieur.

In de casestudy’s worden een aantal van de weinige bewaard gebleven stoffen interieurs en meubelen in Nederland besproken. Daaronder zijn de ‘gouden salon’ van Huis Barnaart in Haarlem (1808), de regentenkamer van het Fundatiehuis te Delft (1757) en het zogenoemde Rosendaelbed (ca. 1700), nu in het Rijksmuseum. Twee unieke series brieven van een kamerbehanger aan klanten geven meer inzicht in hun onderlinge relatie.  

PhD dissertations

Approximately one week after the defence, PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

+31 (0)71 527 1521
+31 (0) 6 2857 6982
nieuws@leidenuniv.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.