Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

Percutaneous mitral valve plasty in secondary mitral regurgitation

  • I. Al Amri
Date
Wednesday 15 February 2023
Time
Location
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof. M.J. Schalij

Summary

De mitralisklep is de hartklep tussen de linker boezem en linker kamer van het hart. Als deze niet goed sluit, dan lekt er bloed terug vanuit de kamer de linker boezem is. Hierdoor kan hartfalen ontstaan en kortademigheid optreden. Het niet goed sluiten van deze klep kan het gevolg zijn van afwijkingen aan de hartklep zelf of afwijkingen aan de hartspier. Dit laatste wordt secundaire mitralisklep lekkage genoemd. Tegenwoordig kan lekkage van de mitralisklep behandeld worden via de lies, zonder dat een open hart operatie nodig is. Het doel van de onderzoeken die beschreven staan in dit proefschrift was om meer inzicht te geven in secundaire mitralisklep lekkage en deze minimaal invasieve behandeltechnieken.


Het is onder andere duidelijk geworden dat bij patiënten met hartfalen en een verwijde hartkamer de mitralisklepblaadjes kunnen groeien zodat de klep goed kan sluiten. Bij de patiënten bij wie dit niet of onvoldoende gebeurt kan de klep gaan lekken. Daarnaast kan lekkage van de aortaklep (de hartklep tussen de linker kamer en de lichaamsslagader) ervoor zorgen dat de linker kamer verwijd waardoor de spieren die nodig zijn om de mitralisklep te sluiten zich verplaatsen. Hierdoor kan de mitralisklep ook gaan lekken. Als er een hartinfarct optreedt in het gebied van de linker hartkamer waar deze spieren vast zitten en de functie van de linker hartkamer op die plek verminderd is, dan hebben patiënten die een reparatie van de hartklep krijgen met een open hart operatie, een groter risico om toch weer lekkage van de mitralisklep te krijgen na de operatie. De functie van die gebieden van de hartkamer kan met een speciale echo techniek (speckle tracking strain) gemeten worden. Dit kan belangrijk zijn om te voorspellen wie wel en wie niet baat heeft bij een open hart operatie. Bij patiënten die na een open hart reparatie van de mitralisklep opnieuw lekkage ontwikkelen, is de mitralisklep vaak wel geschikt om te repareren via de lies met een clipje tussen het voorste en achterste mitralisklepblad (de MitraClip). Met name voor patiënten waarbij het risico op een tweede open hart operatie te hoog wordt ingeschat, kan dit een uitkomst bieden om hen alsnog te kunnen behandelen en van hun klachten (met name kortademigheid) af te helpen.


Met driedimensionale slokdarm echocardiografie werd aangetoond dat de behandel effecten van een via de lies ingebrachte clip tussen de mitralisklepbladen overeen komen met de effecten van het operatief plaatsen van een ring om de klep als we kijken naar de veranderingen die optreden in de klepring.


In de afgelopen jaren zijn meerdere technieken ontwikkeld om de mitralisklep via de lies te repareren of vervangen. Toekomstige onderzoeken zijn nodig om te beoordelen welke patiënten het meest baat hebben bij welke techniek.

PhD dissertations

Approximately one week after the defence, PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

pers@lumc.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.