Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

MRI for planning and characterization of uveal melanoma patients treated with proton beam therapy

  • M.G. Coes
Date
Thursday 2 February 2023
Time
Location
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof. A.G. Webb
  • Prof. G.P.M. Luyten

Summary
In deze thesis onderzoek ik nieuwe manieren om magnetic resonance imaging (MRI) te gebruiken voor het diagnosticeren, behandelen en opvolgen van patiënten met een oogmelanoom. Een oogmelanoom is een kwaadaardige tumor in het oog en ontstaat uit de pigmentcellen van de iris, straalvormig lichaam of vaatvlies. Dit werk richt zich met name op het gebruiken van MRI om de  protonentherapie, een vorm van radiotherapie, te verbeteren.

In deze thesis laat ik zien dat:

  • De positie van de patiënt (liggend in de MRI en zittend tijdens bestraling) geen invloed heeft op de vorm van het oog en de tumor.
  • De omvang en locatie van de tumor nauwkeurig kan worden bepaald op de MRI-beelden. De variatie tussen verschillende intekeningen van artsen is gemiddeld kleiner dan 0.4mm.
  • Je met MRI de huidige planning, op basis van een geometrisch oogmodel, kunt verbeteren door metingen van de MRI te gebruiken.
  • Dat MRI het mogelijk maakt op om het oog van patiënten met siliconen olie in het oog af te beelden, waardoor zij in sommige gevallen hun oog kunnen behouden.
  • Oog specifieke uitdagingen zoals beweging bij kwantitatieve analyse van perfusie gewogen MRIscans (gedeeltelijk) kunnen worden opgelost. Hierdoor kun je met MRI informatie geven over weefseleigenschappen en het functioneren van weefsel.

PhD dissertations

PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally after the defence through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

pers@lumc.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.