Universiteit Leiden

nl en

PhD defence

Unraveling proteoform complexity by native Liquid chromatography - mass spectrometry

  • G. van Schaick
Date
Tuesday 24 January 2023
Time
Location
Academy Building
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Supervisor(s)

  • Prof. M. Wuhrer

Summary

Eiwitten zijn bekend als voedingscomponent, maar spelen daarnaast ook op moleculair niveau een sleutelrol in het menselijk lichaam door het vervullen van cruciale functies. Ook worden eiwitten als enzym ingezet in de voedselindustrie en als medicijn in de gezondheidszorg. Deze eiwitten bestaan niet uit een enkele vorm, maar hebben een extreem complexe structuur mede door de variëteit aan mogelijke chemische groepen die verbonden kunnen zijn aan het eiwit.

Alsof dit nog niet ingewikkeld genoeg is, kunnen deze verschillende uiterlijke kenmerken ook nog eens leiden tot een andere eiwitvouwing en daarmee ook veranderde functie. Daarom is het van groot belang dat we betrouwbare analytische methoden hebben om deze aspecten te kunnen ontrafelen.

Tijdens mijn promotie-onderzoek heb ik verschillende nieuwe en innovatieve strategieën ontwikkeld om complexe eiwitstructuren te karakteriseren en hun effect op functie te evalueren. Hiervoor heb ik diverse orthogonale analyse technieken gebruikt, zoals native scheidingstechnieken, massaspectrometrie detectie en activiteit metingen. De verkregen resultaten dragen (indirect) bij aan het veiliger en effectiever maken van zowel therapeutische behandelingen als de voedselproductie.

PhD dissertations

PhD dissertations by Leiden PhD students are available digitally after the defence through the Leiden Repository, that offers free access to these PhD dissertations. Please note that in some cases a dissertation may be under embargo temporarily and access to its full-text version will only be granted later.

Press enquiries (journalists only)

pers@lumc.nl

General information

Beadle's Office
pedel@bb.leidenuniv.nl
+31 71 527 7211

This website uses cookies.  More information.