Logo Universiteit Leiden.

nl en

En de moraal van dit verhaal...

Over de zin en aantrekkingskracht van onbehaaglijke literatuur.

Literatuur - zeker de roman - wordt wel beschouwd als een laboratorium waarin de gangbare moraal wordt verbeeld en vaak ook kritisch onderzocht. Maar wat moeten we met literatuur, en meer algemeen, met kunstwerken die de 'bloemen van het kwaad' lijken te koesteren, die ons meeslepen zonder morele vangrail en ons verontrustend medeplichtig maken, voyeurs tegen wil en dank?

Gruizig, grimmig en soms vilein verleidelijk gaat het in deze verhalen toe: u bent gewaarschuwd.

Odilon Redon, Het verraderlijke hart (naar een verhaal van Edgar Allan Poe) 1883, Santa Barbara Museum

Opzet van de colleges

In deze collegereeks onderzoeken we de verleidingstechnieken maar ook de mogelijk paradoxale morele werking en andere mogelijke ‘functies’ van dit soort literatuur, met uitstapjes naar beeldende kunst, film en theater. We plaatsen de werken en hun receptie in hun (literair)historische en maatschappelijke context, met aandacht voor verschillen in opvattingen – in de literatuurkritiek, maar ook bij onszelf - over de morele opdracht van literatuur en kunst en over de relatie tussen ethiek en esthetiek. We lezen o.a. (fragmenten van) Oscar Wilde’s The Picture of Dorian Gray, Vladimir Nabokov’s Lolita, met daarnaast Marieke Lucas Rijnevelds Mijn lieve gunsteling, en Michel Tournier’s vervreemdende verbeelding van het Nazi-tijdperk in De Elzenkoning.

Voor een publiek met interesse in kunst op (of over) het randje.

7 donderdagen
14 oktober tm 25 november 2021
11.15-13.00 uur
Leiden

Werkvorm

Hoorcollege met ruimte voor discussie.
Per bijeenkomst ca. 4 uur lezen; voor wie wil is er altijd meer te lezen.

U wordt aangeraden al voor aanvang van de colleges te beginnen met het lezen van de romans.

Het lezen van een deel van
de (niet-verplichte) wetenschappelijke en beschouwende literatuur vereist goede passieve kennis van het Engels. Maar er is ook genoeg Nederlandstalig materiaal ter voorbereiding.

Studiemateriaal

  • Lijst boeken die worden besproken.
  • Enkele artikelen met wetenschappelijke achtergronden.
  • Powerpoints na afloop van de colleges.

Collegeserie in de zaal € 231
Bij de prijzen zijn de digitale bestanden van de syllabus en de powerpoints inbegrepen. U kunt geen print bestellen.
Bijkomende kosten: de literaire boeken voor zover u ze niet kunt lenen.

Liesbeth Korthals Altes werkte de afgelopen 20 jaar als hoogleraar Literatuurwetenschap en Moderne Franse Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, bij de opleiding Kunsten, Cultuur en Media. Voor zij in Groningen werd benoemd was zij wetenschappelijk medewerkster voor Franse literatuur aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast schreef zij gedurende tien jaar recensies van vertaalde Franse literatuur voor Trouw en NRC. Haar onderzoek heeft betrekking op de manier waarop verhalen waarden en wereldbeelden verbeelden en aan de kaak stellen, met speciale aandacht voor ironie, engagement en ethiek in de hedendaagse (Franse, Westerse) literatuur. Haar boek Ethos and Narrative Interpretation: The Negotiation of Values in Fiction (University of Nebraska Press, 2014) werd door de International Society for the Study of Narrative bekroond met de Perkins prize, een prijs voor het “beste boek op het gebied van de verhaaltheorie van 2014”.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.