Migratiegeschiedenis
Komen en gaan in een historisch perspectief
U kunt nog niet aanmelden.
Migratie is een belangrijk onderwerp van debat in de hedendaagse politiek en journalistiek. Om de huidige debatten te kunnen begrijpen moeten we kijken naar het verleden. Mensen migreren en migreerden voor werk, voor de liefde, voor avontuur, of omdat het kon, mocht of moest. In deze cursus kijken we naar waarom mensen weggingen, wat hun migratie deed met hen, en met de samenlevingen die ze verlieten, waar ze doorheen trokken en waar ze zich vestigden. We kijken naar beleid, naar (migranten)organisaties, en naar de rol van de media. We kijken naar migratie van en naar de (voormalige) koloniën, naar arbeidsmigranten, naar gezinsmigratie en naar vluchtelingenmigratie. We besteden aandacht aan het beleid ten aanzien van migratie en integratie, en aan de praktijk en ervaringen.

- kernbegrippen
- van en naar de koloniën
- vluchtelingen
- gezin (incl. adoptie)
- organisaties (incl. religieuze en zelforganisaties)
Docent

Prof. dr. Marlou Schrover is hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Leiden, met speciale belangstelling voor migratie en diversiteit. Daarnaast is zij LDE-hoogleraar aan de Erasmus Universiteit.
Praktische informatie
6 dinsdagen
16, 30 september
7, 14, 21 oktober
4 november
(28 okt geen college)
15.15-17.00 uur
Leiden, een collegezaal
Hoorcolleges.
Thuis 4 uur voorbereiden per bijeenkomst.
De teksten zijn in het Nederlands.
De colleges zijn bedoeld voor mensen met belangstelling voor hedendaagse debatten, en voor beleidsmakers en medewerkers van organisaties.
Studieboek
Herman Obdeijn en Marlou Schrover, Komen en Gaan.
Dit is een publicatie in open access.
Powerpoints worden na het college ter beschikking gesteld.