Logo Universiteit Leiden.

nl en

Seasons of Interdisciplinarity

De Seasons of Interdisciplinarity vormen een initiatief gestart door de Young Academy Leiden in 2021.

Er zijn vele wetenschappelijke thema's met een groot potentieel voor interdiciplinariteit waar jonge onderzoekers van de Universiteit Leiden zich mee bezig houden, terwijl de wetenschappelijke (en universitaire) infrastructuur daarvoor redelijk insulair is. 

Het idee achter de Seizoenen is om bruggen te slaan tussen deze eilanden, zodat onderzoekers elkaar beter kunnen vinden en van elkaar kunnen leren en er zodoende nauwe samenwerking met een sterk interdisciplinair karakter kan ontstaan.

Wetenschappelijke uitdagingen zijn namelijk erg complex, terwijl individuele perspectieven vaak beperkt zijn. Interdisciplinaire samenwerkingen zijn een uitstekende manier om deze beperking te ondervangen. Hier wordt de wetenschap beter van, maar het wordt ook zeker leuker door het te zien als een gezamenlijke teaminspanning. 

Winter of Mental Health

Deze winter staat de Young Academy Leiden in het teken van Mental Health. Een onderwerp van groot belang dat ons allemaal aangaat, maar vooral vroege-loopbaanonderzoekers (ECR). Het gebrek aan werkzekerheid, werkgerelateerde stress en overwerken, thuiswerken terwijl je een gezin voedt en/of voor anderen zorgt, zijn allemaal factoren die gemakkelijk een negatieve invloed kunnen hebben op de geestelijke gezondheid. Vooral tijdens de pandemie staat het emotionele, psychologische en sociale welzijn van jonge academici onder druk en verdient extra aandacht. De Universiteit Leiden en het LUMC zetten zich, als onderdeel van de Gezonde Universiteit, in om hun medewerkers en studenten een prettige en gezonde werkomgeving te bieden, waarin persoonlijke ontwikkeling wordt gestimuleerd.

Tijdens deze Winter of Mental Health ben je van harte welkom op 15 maart tijdens een interdisciplinaire lunchsessie. Hier gaat Mieke Cabout, coördinator Gezonde Universiteit Leiden (onderdeel van HR), in op hoe de Universiteit Leiden je kan helpen en wat je zelf kunt doen om psychische problemen te voorkomen en werkdruk aan te pakken. Bovendien zullen de leden van de Young Academy Leiden hun geplande en actuele agenda's laten zien, waardoor ze inzicht krijgen in de real-life situaties en stressoren waarmee jonge academici worden geconfronteerd. Het doel is om een ​​discussie op gang te brengen over de balans tussen werk en privé en geestelijke gezondheid tussen alle aanwezigen en Gezonde Universiteit Leiden. De inzichten uit de lunchsessie vormen de basis voor een blog waarin we je tips en trucs willen geven om de werkdruk aan te pakken en je mentale gezondheid te verbeteren.

U kunt hier de blogpost vinden.

Spring of Big Data

De Spring of Big Data vormde het startschot van onze Seasons of Interdisciplinarity. In dit Seizoen hield de Young Academy Leiden zich bezig met allerlei vraagstukken rondom Big Data. Dit deden we door een Big Data Policy Hackaton te organiseren voor stakeholders en jonge onderzoekers aan de Universiteit Leiden. Het evenement vond plaats in de ochtend van vrijdag 18 juni. Voor een samenvatting van het evenement, kijk op de Engelstalige pagina. 

Summer of sustainability

Tijdens de Summer of Sustainability hield de Young Academy Leiden zich bezig met allerlei vraagstukken rondom duurzaamheid. Dit deden we door een SDG-Roadmap te organiseren voor jonge onderzoekers aan de Universiteit Leiden. Het evenement vond plaats op 22 en 23 september. Kijk voor een samenvatting van het evenement op de Engelstalige pagina.

Aankomende Seasons

In 2022 zullen de volgende seizoenen plaatsvinden:

  • Summer of Data Diversity
  • Fall of Inequality
  • Winter of Love

Meer informatie over het aankomende Season volgt binnenkort. 

Deze website maakt gebruik van cookies.