Logo Universiteit Leiden.

nl en

Nacht van Ontdekkingen

De Young Academy Leiden draagt elk jaar bij aan de Nacht van Ontdekkingen, een jaarlijks evenement in Leiden waarin wetenschap en cultuur centraal staan.

De Nacht van Ontdekkingen & YAL 2023

Net als voorgaande edities vulde Young Academy Leiden ook deze editie van de Nacht van Ontdekkingen een deel van het programma. Ons doel was om ons podium te delen met onze gemeenschap, en we nodigden dan ook mensen uit onze gemeenschap uit om onderwerpen aan te dragen die zij wilden presenteren. Het onderwerp van ons evenement was dan ook ‘Maak kennis met de onderzoeker van morgen’, waarin jonge academici de kans kregen om hun werk te presenteren aan een lekenpubliek, gevolgd door een paneldiscussie toegespitst op de vragen: Hoe kan jouw onderzoek de burgers helpen van Leiden, en hoe kunnen Leidse burgers meedoen aan jouw onderzoek.

Bij onze selectie van sprekers hebben we prioriteit gegeven aan mensen die op het moment van inschrijving nog geen YAL-lid waren, en hebben we gestreefd naar diversiteit tussen faculteiten.

19:15 - Wetenschappelijke kunstmatige intelligentie voor astrofysica

Spreker: Samira Rezaei (Wiskunde en Natuurwetenschappen), moderator: Julia Cramer (Wiskunde en Natuurwetenschappen), panellid: Thomas Moerland (Wiskunde en Natuurwetenschappen)

20:15 - Belastingparadijzen: wat kunnen we doen om ze te voorkomen

Spreker: Federica Casano (Rechtsgeleerdheid), moderator: Thomas Moerland (Wiskunde en Natuurwetenschappen), panellid: Cristiana Strava (Geesteswetenschappen)

21:15 - Onderzoek naar de geestelijke gezondheidszorg in het komende decennium - nieuwe technologieën

Spreker: Eiko Fried (Sociale Wetenschappen), moderator: Hilde van Meegdenburg (Sociale Wetenschappen), panellid: Nienke de Graef (Geneeskunde/LUMC)

22:15 - Bestrijding van klimaatverandering in kuststeden: benutting van burgerwetenschap

Spreker: Cristiana Strava (Geesteswetenschappen), Moderator: Lauren Fonteyn (Geesteswetenschappen), panellid: Hilde van Meegdenburg (Sociale Wetenschappen)

23:15 - Gezondheid en het juiste moment om te sporten

Spreker: Milena Schönke (Geneeskunde/LUMC), moderator: Francesca Arici (Wiskunde en Natuurwetenschappen), panellid: Thomas Moerland (Wiskunde en Natuurwetenschappen)

De spreker gaf steeds een presentatie van 12 minuten, waarna de rest van de tijd bestond uit een paneldiscussie met het publiek.

De Nacht van Ontdekkingen & YAL 2022

Young Academy Leiden’s interactieve escapebox                                  Ontdek de rijke historie van de Universiteit Leiden door het spelen van deze interactieve escapebox. Leden van de Young Academy Leiden hebben de handen ineengeslagen om verschillende onderzoeksdisciplines in de schijnwerpers te zetten. Ga in een groep de uitdaging aan om hersenkrakers en raadsels op te lossen. De acht puzzels hebben stuk voor stuk te maken met baanbrekende ontdekkingen van Leidse wetenschappers en brengen je één voor één dichter bij de ontknoping, namelijk een sleutelgebeurtenis in de geschiedenis van de universiteit. Deze interactieve escaperoombeleving is voor iedereen die spelenderwijs wil leren over de Universiteit Leiden en haar grootste wetenschappers.

De Nacht van Ontdekkingen & YAL 2019

De YAL heeft bijgedragen aan de Nacht van Ontdekkingen 2019, die plaatsvond op 21 september. Bezoekers konden bij onze stand hun kennis en opvattingen testen  in het domein van de Next444-thema’s: Data & Technologie, Duurzaamheid, en Gelijkheid, Eerlijkheid & Rechtvaardigheid. 

Om bewustwording te creëren op het gebied van duurzaamheid lieten we bezoekers hun ecologische voetafdruk berekenen. Bezoekers konden ook testen hoe (on)bevooroordeeld met betrekking tot geslacht ze zijn aan de hand van een impliciete-associatietest. Een ander testje stelde bezoekers voor de uitdaging om echte gezichten van door kunstmatige intelligentie gegenereerde gezichten te onderscheiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.