Logo Universiteit Leiden.

nl en

Lokale politiek en bestuurscultuur: bestuur in tijden van wantrouwen

Lokaal bestuur krijgt te maken met uitdagingen. Burgers nemen steeds meer informatie tot zich via diverse media. Gemeenten krijgen nieuwe taken en verantwoordelijkheden opgelegd. En door minder vertrouwen in de politiek verschuift het politieke landschap. Voor impact en effectieve samenwerking is inzicht in de manier waarop lokale ambtenarij, politiek en media functioneren en de werking ervan te doorzien hard nodig.

Verschillende perspectieven

Er zijn veel belangen op lokaal niveau: journalisten en media die willen informeren, politieke partijen die idealen willen realiseren, bestuurders die verantwoordelijk zijn voor het beleid en ambtenaren die beleid moeten uitvoeren. Door goed inzicht te krijgen in de drijfveren en logica van de verschillende belanghebbenden, kan je effectiever werken. In deze leergang gaan we dieper in op de (ogenschijnlijk tegenstrijdige) logica die schuilgaat achter het functioneren van het lokaal bestuur

Wat jij gaat doen

Kijk vanuit die verschillende perspectieven naar actuele uitdagingen van lokaal bestuur, eerst naar de losse onderdelen en daarna naar het samenspel. Met behulp van sprekers sla jij samen met andere deelnemers de brug tussen de nieuwste academische inzichten en de praktijk. Je wordt uitgedaagd om ook jouw werkervaringen en -uitdagingen te delen in groepsdiscussies. Je leert van vakgenoten door het doen van opdrachten en door het bespreken van casuïstiek. Met rollenspellen krijg je de kans om je te verplaatsen in spelers met andere belangen. Dit legt de basis om effectief samen te werken en impact te hebben.

Lokaal bestuur

Hou me op de hoogte

Startdatum: 17 januari 2025 Kosten: €3.500 Locatie: Den Haag

Klik hier

Meer informatie

Jij hebt in het dagelijks werk te maken met lokaal bestuur. Mogelijk herken jij jezelf ook een van de volgende functietitels of omschrijvingen (in welk geval deze leergang extra waardevol is):

  • een gemeenteambtenaar die samenwerkt met een gemeenteraad/wethouders;
  • een Rijksambtenaar rondom lokaal bestuur;
  • een gemeenteraadslid of statenlid;
  • een belangenbehartiger op lokaal niveau;
  • een journalist of opiniemaker die zich bezig houdt met lokaal bestuur.

Maak op dag een kennis met andere deelnemers en elkaars leerdoelen. Verplaats je daarna in verschillende rollen: ambtenaar, bestuurder, politicus, journalist en burger. En krijg inzicht in de ogenschijnlijk tegenstrijdige logica’s die spelen in het lokaal bestuur.

Tijdens dag twee staat de ambtelijke logica centraal. Je krijgt inzicht in belangrijke afwegingen over integriteit en ethiek bij lokaal overheidsbeleid, en je leert hoe een ambtenaar tot morele oordeelsvorming kan komen. Deze morele kant wordt gespiegeld aan wetten waarbinnen wordt geopereerd op lokaal niveau.

De politiek staat centraal op dag drie. Het lokale politieke proces wordt onder de loep genomen, zodat jij weet wat de politieke logica is en wanneer jij tijd hebt om invloed uit te oefenen. Vervolgens oefen je met het herkennen van politieke stijlen en hoe je effectief kunt omgaan met deze verschillende stijlen.

Dag vier gaat over de medialogica. Onder begeleiding van een expert bespreek je de relatie tussen lokale politiek en journalistiek. Vervolgens  leer je meer over het belang van framing in (lokale) politiek en beleid. Je wordt uitgedaagd dit toe te passen in een workshop over framing en argumentatie.

De vijfde en laatste dag brengt de verschillende perspectieven en logica’s weer bij elkaar. Je verplaatst je opnieuw in de schoenen van verschillende belanghebbenden in het lokaal bestuur, en breidt op die manier jouw begrip van de verschillende logica’s uit. Als afsluiting proberen we de vraag te beantwoorden: kunnen de ogenschijnlijk tegenstrijdige logica’s leiden tot een evenwichtig samenspel.

Data: vanaf 17 januari 2025, diverse data*

Kosten: €3.500,-

Locatie: Den Haag

*Het inschrijfformulier en de exacte data volgen.

Deze website maakt gebruik van cookies.