Logo Universiteit Leiden.

nl en

Veelgestelde vragen

Je hebt een vraag, want wanneer zijn de deadlines voor aanmelden? En wat is nu precies het verschil tussen het Pre-University College Leiden, Pre-University College Den Haag en de Pre-University Classes? Hoe zit het met school en absentie?

Ook wij weten dat je vragen kunt hebben over het hoe en wat. Daarom hebben we onder andere voor jou de meest gestelde vragen hieronder op een rijtje gezet.

Het grootste verschil is dat PRE Leiden zich op het onderwijs en de scholen in Leiden richt, terwijl PRE Den Haag bedoeld is voor studenten die in Den Haag op school zitten. Beide trajecten zijn voor gemotiveerde studenten die behoefte hebben aan meer uitdaging. Toch zijn de behoeftes en kwesties van Den Haag iets anders dan die van Leiden. De Haagse faculteiten van de Universiteit Leiden houden zich daarom bezig met deze kwesties. Daarnaast is Pre Den Haag (deels) Engelstalig en de krijgen studenten colleges op de Haagse vestigingen van de Universiteit Leiden.

Het Pre-University College Leiden is een programma dat anderhalf jaar duurt en onderverdeeld is in vijf blokken. Het Pre-University College Den Haag is eenjarig traject en is onderverdeeld in drie blokken en een reflectieblok dat uit drie momenten bestaat. De Pre-University Classes, daarentegen, zijn vergelijkbaar met een masterclass van ongeveer acht bijeenkomsten, waar je ingaat op één bepaald wetenschappelijk onderwerp dat jou interesseert.

Half juni sluit de aanmelding voor beide trajecten. Kijk voor meer informatie en de specifieke deadlines bij aanmelding en selectie voor Leiden of Den Haag.

De tweede helft van september krijg je te horen of je bent toegelaten tot het PRE-College. De colleges starten eind oktober.

De kosten voor deelname aan één van de trajecten van het PRE-College bedragen € 225,- per leerling per jaar. De reiskosten van en naar Leiden of Den Haag zijn voor eigen rekening.

We vragen van iedereen die zich aanmeldt voor het Pre-University College Leiden dat hij of zij een 8,0 gemiddeld op zijn/haar rapport staat. Om je aan te kunnen melden voor het Pre-University College Den Haag is gemiddeld een 7,0 voldoende. Een goede motivatie en een brede wetenschappelijke interesse tellen voor beide trajecten ook mee.

In principe verwachten we dat je bij alle bijeenkomsten aanwezig bent. Met school is afgesproken dat je gemiste lesuren kunt inhalen (indien nodig) en dat je de toetsen op een ander moment kunt maken. Het Pre-University College heeft altijd voorrang. Jouw PRE-mentor is hiervan op de hoogte en kan je hiermee helpen. Alleen in bijzondere gevallen is absentie geoorloofd.

Deze website maakt gebruik van cookies.