Logo Universiteit Leiden.

nl en

Veelgestelde vragen

De FAQ, oftewel de veel gestelde vragen, proberen een antwoord te geven op jouw vraag over onze PRE-programma's. Staat jouw vraag hier niet tussen? Stuur ons dan een mailtje: pre@ha.leidenuniv.nl.

Beide PRE-Colleges bevatten colleges uit allerlei verschillende vakgebieden; van rechtsgeleerdheid tot archeologie. Hoewel de beide trajecten van het Leidse en Haagse programma voor gemotiveerde studenten zijn die behoefte hebben aan meer uitdaging naast hun schoolwerk, zijn er ook verschillen. PRE Leiden is een langer traject met een grote wetenschappelijke focus. In je tweede jaar bij PRE Leiden duik je zelf ook diep in de wetenschap. 

PRE Den Haag richt zich iets meer op thema's die passen bij de Haagse faculteit "Governance and Global Affairs", waarbij maatschappelijke betrokkenheid centraal staat. Bij beide PRE-Colleges leer je de universiteit en haar brede aanbod goed kennen. Je ontwikkelt bovendien vooral jouw kennis en vaardigheden samen met leerlingen die net zo nieuwsgierig zijn als jij! 

Kom meer te weten over de verschillende programma's op de aparte pagina's van PRE Den Haag en PRE Leiden

Het Pre-University College Leiden is een programma dat anderhalf jaar duurt en is onderverdeeld in vijf blokken. Het Pre-University College Den Haag is éénjarig traject en is onderverdeeld in drie blokken. De Pre-University Classes, daarentegen, zijn vergelijkbaar met een masterclass van ongeveer acht bijeenkomsten, waar je ingaat op één bepaald wetenschappelijk onderwerp dat jou interesseert.

Rond juni/juli sluit de aanmelding voor beide trajecten. Kijk voor meer informatie en de specifieke deadlines bij aanmelding en selectie voor Leiden of Den Haag.

In de tweede helft van september krijg je te horen of je bent toegelaten tot het PRE-College. De colleges starten eind oktober.

De kosten voor deelname aan het PRE-College Leiden bedragen € 225,- per leerling per jaar. Voor Den Haag bedragen de kosten € 95,- per leerling. De reiskosten van en naar Leiden of Den Haag zijn voor eigen rekening.

We vragen van iedereen die zich aanmeldt voor het Pre-University College Leiden dat hij of zij een 8,0 gemiddeld op zijn/haar rapport staat. Om je aan te kunnen melden voor het Pre-University College Den Haag is een gemiddeld van 7,5 voldoende. Een goede motivatie en een brede wetenschappelijke interesse tellen voor beide trajecten ook mee.

In principe verwachten we dat je bij alle bijeenkomsten aanwezig bent. Met school is afgesproken dat je gemiste lesuren kunt inhalen (indien nodig) en dat je de toetsen op een ander moment kunt maken. Het Pre-University College heeft altijd voorrang. Jouw PRE-mentor is hiervan op de hoogte en kan je hiermee helpen. Alleen in bijzondere gevallen is absentie geoorloofd.

Deze website maakt gebruik van cookies.