Logo Universiteit Leiden.

nl en

Privérondleidingen

Naast de gratis inlooprondleidingen bieden wij ook privé-rondleidingen voor groepen aan. Deze rondleidingen gaan dieper in op de geschiedenis van het gebouw, maar bieden ook de mogelijkheid om meer te leren over sterrenkunde in het algemeen.

Let op: wij volgen het beleid van de universiteit. Het is hierdoor niet nodig om gedurende de rondleiding 1,5 meter afstand te houden. Mondkapjes zijn tijdens de rondleiding wel verplicht, tenzij u stilstaat. Als u dit wel wenst kunt u deze maatregelen zelf wel volgen.

Binnen de muren van de Oude Sterrewacht is een rijke historie te vinden. Hoewel het gebouw nu voor heel andere doeleinden wordt gebruikt dan toen het werd geopend in 1860, is de historische waarde van het gebouw bij binnenkomst direct voelbaar.  

Een unieke ervaring voor jong en oud

Neem een gezelschap mee naar de Oude Sterrewacht en laat u door een student sterrenkunde rondleiden door het gebouw. Leer meer over de telescopen, de geschiedenis van het gebouw en het onderzoek in Leiden van toen en nu.

Tijdens de rondleiding kan bij goed weer door de telescopen worden gekeken. U kijkt dan door dezelfde telescopen waar grote wetenschappers zoals Einstein, Lorentz, Oort en vele anderen doorheen hebben gekeken!

Opties en prijzen

Door de beperkte afmetingen van de koepels, kunnen slechts vijftien mensen tegelijkertijd naar binnen. Daarom kennen we iedere groep van vijftien mensen één rondleider toe en betaalt u per vijftien mensen een vaste prijs. U kunt kiezen uit twee opties:

 • Een rondleiding van 1,5 uur voor €90 incl. btw per 15 mensen.

 • Een rondleiding van 45 minuten voor €65 incl. btw per 15 mensen.

Alle rondleidingen worden per factuur betaald. Bij het aanvragen van de rondleiding, kunt u uw gegevens invullen. U ontvangt dan aan het eind van de maand waarin de rondleiding heeft plaatsgevonden een factuur met de betaalgegevens. Het is nog niet mogelijk om bij de rondleiding ter plekke te betalen.

Routebeschrijving

Bij het aanvragen van de rondleiding kunt u aangeven waar u door de rondleider ontvangen wilt worden. Normaliter worden groepen ontvangen bij de hoofdingang van de Oude Sterrewacht. Deze kunt u vinden aan de Sterrenwachtlaan 11, te bereiken via de Kaiserstraat.

U kunt uw rondleiding ook combineren met een bezoek aan de Hortus Botanicus. U moet dan een apart toegangsbewijs aanschaffen bij de entree van de Hortus. Deze is gelegen aan Rapenburg 73. Vanaf de entree van de Hortus is het ongeveer tien minuten lopen naar de Oude Sterrewacht.

Vragen

Heeft u nog vragen over de rondleidingen of ondervindt u problemen met het invullen van het aanmeldformulier, neem dan gerust contact met ons op.

 • Wij kunnen niet bij voorbaat garanderen dat op een gewenste tijd een rondleider beschikbaar is. Om de kans te maximaliseren dat de eerste voorgestelde datum succesvol is, vragen we u om een rondleiding minimaal twee weken van tevoren aan te vragen.

 • De aanvraag voor een rondleiding is geen bevestiging dat het gaat plaatsvinden. Na het ontvangen van de aanvraag, gaan wij aan de slag om een geschikte rondleider voor uw groep te vinden. Pas wanneer dit gedaan is, ontvangt u een bevestiging dat de rondleiding gaat plaatsvinden.

 • Bij deze rondleiding moet een aantal trappen worden beklommen. Voor de koepels zijn geen liften beschikbaar. Hierdoor zijn deze rondleidingen niet geschikt voor mindervaliden. Bent u slecht ter been, informeer dan naar de mogelijkheden.

 • Maximaal 15 mensen kunnen mee met een rondleider. Hier kunnen geen uitzonderingen op gemaakt worden.

 • Wij kunnen niet garanderen dat het mogelijk is om tijdens een rondleiding door een telescoop te kijken.

 • U mag tijdens een rondleiding fotograferen. Het is niet toegestaan gebruik te maken van flits of een statief. Als u wilt fotograferen voor commerciële of journalistieke doeleinden, verzoeken wij dat u contact met ons opneemt.

 • We vragen u rekening te houden met andere bezoekers en uw telefoongebruik zoveel mogelijk te beperken.

 • Het meenemen van eten of drinken in de tentoonstellingsruimte is niet toegestaan.

 • In de Oude Sterrewacht is roken niet toegestaan.

 • Huisdieren zijn niet toegestaan in het bezoekerscentrum. Een hulphond mag wel mee naar binnen.

 • De Oude Sterrewacht Leiden ontleent zich het recht om voor wat voor reden dan ook een rondleiding te staken.

Deze website maakt gebruik van cookies.