Logo Universiteit Leiden.

nl en

De Sterrewacht

Op dit deel van de website kunt u meer informatie vinden over de Oude Sterrewacht en de huidige faculteit sterrenkunde.

De Oude Sterrewacht Leiden is een historisch observatorium dat ruim een eeuw de Leidse sterrenkundigen heeft gehuisvest. De bouw van het pand kenmerkte het begin van een bloeitijd van de Nederlandse sterrenkunde en heeft in de jaren van zijn gebruik vele beroemde wetenschappers van faciliteiten voorzien. Albert Einstein, Jan-Hendrik Oort en Willem de Sitter zijn slechts een kleine greep uit de voorbeelden van grote denkers die hier gewerkt hebben.

Tegenwoordig staan in de koepels van de Oude Sterrewacht nog vier historische telescopen die vroeger door Leidse astronomen voor onderzoek gebruikt werden. Door de toegenomen lichtvervuiling en de huidige technologische mogelijkheden zijn deze telescopen niet meer geschikt om modern onderzoek mee te doen. Wel worden ze nog gebruikt tijdens rondleidingen, open avonden en andere evenementen.

Sinds de jaren zeventig van de 20e eeuw bevindt de faculteit sterrenkunde van Universiteit Leiden zich niet meer in het pand dat nu de Oude Sterrewacht heet Nu wordt sterrenkundig onderzoek bedreven in twee moderne gebouwen in het Leiden Bio-Science park: het Huygens Laboratorium en het Oortgebouw. Jaarlijks worden in deze moderne gebouwen veel toekomstige astronomen opgeleid en voeren huidige astronomen baanbrekend onderzoek uit.

Deze website maakt gebruik van cookies.