Logo Universiteit Leiden.

nl en

Humanities Campus

Herontwikkeling Witte Singel-Doelencomplex

De Universiteit Leiden bouwt aan haar toekomst. In de komende jaren wordt ruim 100 miljoen euro geïnvesteerd om goede huisvesting voor de gegroeide faculteit Geesteswetenschappen en de aangesloten kennispartners en -instellingen te realiseren. Met de nieuwe Humanities Campus wil de universiteit de kwaliteit van onderwijs en onderzoek garanderen en aantrekkelijk blijven voor nationale en internationale studenten en onderzoekers.

Het project

Humanities Campus is de naam voor de herontwikkeling van het Witte Singel-Doelencomplex waar de faculteit Geesteswetenschappen en de aangesloten kennispartners en –instellingen gehuisvest zijn. Het complex ondergaat in tien jaar tijd stap voor stap een grote verandering terwijl het onderwijs op deze plek doorgaat. Een complexe operatie waarbij de gebouwen een voor een worden aangepakt, variërend van verbouw, (casco)renovatie tot nieuwbouw. Het naast de Hortus botanicus gelegen P.J. Vethgebouw is na een grootschalige interne verbouwing in gebruik genomen door de faculteit. Het tweede deelproject is de interne verbouwing van het monumentale Arsenaal

Impressie Humanities Campus met het centrale plein, gezien vanaf de Witte Singel. Alle impressies op deze website zijn gemaakt door KCAP Architects&Planners.

Campus Model

Voor de herontwikkeling van het Witte Singel-Doelencomplex koos de gemeenteraad in 2017 voor het Campus Model. De universiteit en de gemeente zien het Campus Model, aangevuld met studentenwoningen, als het meest toekomstbestendig en aantrekkelijk voor de faculteit en voor de stad als geheel. Het centraal gelegen plein zorgt voor samenhang tussen de gebouwen, en geeft ruimte aan een aantrekkelijk parkachtig gebied langs de Witte Singel. Bovendien kunnen in dit model onderwijs en onderzoek tijdens de bouwfase doorgaan en is er ruimte voor eventuele uitbreiding van de campus in de toekomst. 

Wooncomplex Doelensteeg e.o.
Voor de bewoners van wooncomplex Doelensteeg e.o. van woningcorporatie de Sleutels heeft het Campus Model grote gevolgen omdat het sloop van 58 woningen noodzakelijk maakt. In opdracht van de gemeenteraad is gezocht naar alternatieve woonlocaties binnen de Leidse singels. De gemeente heeft er drie in beeld: de Waardgracht, de Kaiserstraat (Plexus) en de Langegracht (ter hoogte van het Stadsbouwhuis). Hiermee krijgen alle 58 huishoudens een nieuwe woning in de Leidse binnenstad. De gemeente en de Universiteit Leiden willen zich inzetten om bij de verdere uitwerking waar mogelijk tegemoet te komen aan de wensen van de bewoners. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hulp bij verhuizen of eventueel benodigde aanpassingen in de nieuwe woning. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie