Logo Universiteit Leiden.

nl en

Cluster Zuid (start 2022)

De renovatie van Cluster Zuid (P.N. van Eyckhof-Van Wijkplaats) is het derde project in de ontwikkeling van de Humanities Campus. Met de vernieuwing van de gebouwen zorgt de universiteit voor moderne huisvesting die ruimte biedt aan de groeiende faculteit. Het streven is een aantrekkelijke onderwijsomgeving die ontmoeting stimuleert en waar studenten en medewerkers graag verblijven.

Aanpak

De uitvoering van de renovatie ligt bij Combinatie Cluster Zuid - Constructif Kuijpers (CCZ). CCZ werkt met de Bewuste Bouwers gedragscode, gebaseerd op vijf pijlers: Omgeving, Veilig, Vakmensen, Milieu en Verzorgd.
De eerste stap van de renovatie door CCZ bestaat uit werkzaamheden in de kelder. Daarna wordt het middelste 'huisje' gesloopt. Het complex is opgebouwd uit zeven zogenoemde huisjes. De sloop van het middelste huisje zorgt voor een open ruimte met veel licht in het hart van het complex. Na de renovatie is dit de centrale ontmoetingsplek van het gebouw. Enkele weken voor de start vindt een informatieavond plaats voor de omwonenden. 

Het ontwerp

Omdat dit gebouw samen met de Universiteitsbibliotheek en Cluster Noord (M. de Vrieshof) architectonisch gezien een drie-eenheid vormt, blijft de gevel grotendeels in tact. Het ontwerpteam - met architectenbureau De Zwarte Hond - heeft de erven van de oorspronkelijke architect Joop van Stigt betrokken bij het ontwerpproces voor een respectvolle transformatie van het gebouw.  

Het vernieuwde gebouw krijgt meer uitstraling, met aantrekkelijke ruimtes voor ontmoeting tussen studenten en medewerkers. Er komen meer dan 700 onderwijs- en zelfstudieplekken. Dit gebeurt in de vorm van 20 nieuwe collegazalen/werkgroepruimtes en twee grotere hoorcollegezalen. Daarnaast wordt een prettige werkomgeving gecreëerd met naast eenpersoons- en meerpersoonskamers en vergaderkamers ook ruimte voor common rooms en overlegplekken. Ook zal de oriëntatie in het gebouw worden verbeterd.

Duurzaamheid 

Na de renovatie heeft de faculteit een gezond en duurzaam gebouw, waar meer gebruikers aanwezig kunnen zijn. Er zal sprake zijn van veel daglichtinval, een goede luchttoevoer, fijne akoestiek en een nieuw centraal hart.  

Het gerenoveerde gebouw krijgt een duurzaam energielabel. Energieverliezen worden kleiner omdat de oorspronkelijke zeven huizen aan elkaar gesmeed worden tot één compact gebouw. Het duurzame effect wordt tevens versterkt door de nieuwe groene daken. Door het zeer transparante dak van het nieuwe hart komt er meer daglicht het gebouw binnen. Met het toevoegen van isolatie, nieuwe efficiënte installaties, zonnepanelen en een warmte-koudeopslag zal Cluster Zuid na de BREEAM Excellent-gecertificeerd zijn. Lees voor meer informatie over de verduurzaming, dit artikel.

Planning

  • Oktober 2020: materialen verwijderd die kunnen worden hergebruikt;
  • Zomer 2022: inrichten van de bouwplaats en start van de uitvoering die naar verwachting twee jaar duurt;
  • Voorjaar 2024: ingebruikname Cluster Zuid.

Wie gaan er werken

  • The Leiden University Institute for Area Studies (LIAS);
  • Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten;
  • Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV);
  • Afrika-Studiecentrum Leiden;
  • Bibliotheek Midden-Oosten.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.