Logo Universiteit Leiden.

nl en

Cluster Zuid (start 2021)

De renovatie van Cluster Zuid (P.N. van Eyckhof-Van Wijkplaats) is het derde project in de ontwikkeling van de Humanities Campus. Met de vernieuwing van de gebouwen zorgt de universiteit voor moderne huisvesting die ruimte biedt aan de groeiende faculteit. Het streven is een aantrekkelijke onderwijsomgeving die ontmoeting stimuleert en waar studenten en medewerkers graag verblijven.

Aanpak

De circulaire ontmanteling van het gebouw is gestart in oktober 2020. Dit wordt ook wel ‛oogsten’ genoemd, waarbij materialen elders worden hergebruikt. In de tweede helft van 2021 starten de renovatiewerkzaamheden. Enkele weken daarvoor vindt een informatieavond plaats voor de omwonenden. 

Het ontwerp

Omdat dit gebouw samen met de Universiteitsbibliotheek en Cluster Noord (M. de Vrieshof) architectonisch gezien een drie-eenheid vormt, blijft de gevel grotendeels in tact. Het ontwerpteam - met architectenbureau De Zwarte Hond - heeft de erven van de oorspronkelijke architect Joop van Stigt betrokken bij het ontwerpproces voor een respectvolle transformatie van het gebouw.  

Het vernieuwde gebouw krijgt meer uitstraling, met aantrekkelijke ruimtes voor ontmoeting tussen studenten en medewerkers. Er komen meer dan 700 onderwijs- en zelfstudieplekken. Dit gebeurt in de vorm van 20 nieuwe collegazalen/werkgroepruimtes en twee grotere hoorcollegezalen. Daarnaast wordt een prettige werkomgeving gecreëerd met naast eenpersoons- en meerpersoonskamers en vergaderkamers ook ruimte voor common rooms en overlegplekken. Ook zal de oriëntatie in het gebouw worden verbeterd.

Duurzaamheid 

Na de renovatie heeft de faculteit een gezond en duurzaam gebouw, waar meer gebruikers aanwezig kunnen zijn. Er zal sprake zijn van veel daglichtinval, een goede luchttoevoer, fijne akoestiek en een nieuw centraal hart.  

Het gerenoveerde gebouw krijgt een duurzaam energielabel. Energieverliezen worden kleiner omdat de oorspronkelijke zeven huizen aan elkaar gesmeed worden tot één compact gebouw. Het duurzame effect wordt tevens versterkt door de nieuwe groene daken. Door het zeer transparante dak van het nieuwe hart komt er meer daglicht het gebouw binnen. Met het toevoegen van isolatie, nieuwe efficiënte installaties, zonnepanelen en een warmte-koudeopslag zal Cluster Zuid na de BREEAM Excellent-gecertificeerd zijn. 

Planning

  • Oktober 2020: materialen verwijderen die kunnen worden hergebruikt, dit wordt ook wel 'oogsten' genoemd;
  • Najaar 2021: inrichten van de bouwplaats en start van de uitvoering die naar verwachting twee jaar duurt;
  • Voorjaar 2023: Cluster Zuid wordt in gebruik genomen.

Wie gaan er werken

  • The Leiden University Institute for Area Studies (LIAS);
  • Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten;
  • Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV);
  • Afrika-Studiecentrum Leiden;
  • Bibliotheek Midden-Oosten.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.