Logo Universiteit Leiden.

nl en

Arsenaal

Interne verbouwing

De voorbereiding van de interne verbouwing van het Arsenaal is in 2016 gestart met de verhuizing van de Asian Library naar de Universiteitsbibliotheek. Bij de verbouwing worden het interieur en de installaties aangepakt om het gebouw te voorzien van moderne werkplekken, onderwijs- en studieruimtes en aantrekkelijke ontmoetingsplekken. Het ontwerp is van architecten Diederik de Jonge en Ernst Hoek. Case Study 

De buitenzijde van het monumentale Arsenaal blijft ongewijzigd. De verbouwing van de binnenzijde start begin 2019. 

Wie gaan er werken

Een deel van de medewerkers van de instituten LUCAS (Leiden University Centre for the Arts in Society) en LUCL (Leiden University Centre for Linguistics) nemen na de verbouwing hun intrek in het pand.

Het exterieur van het monumentale Arsenaal blijft ongewijzigd, het interieur wordt grondig verbouwd.
Het atrium met studie- en ontmoetingsplekken, gezien vanaf de nieuwe gang op de eerste etage.

Historie

Na de kruitramp van 1807 zegt Lodewijk Napoleon, broer van de befaamde Franse keizer, zijn steun toe bij de levering van een garnizoen in Leiden.

In 1808-1809 wordt een grote carrévormige kazerne gebouwd op het voormalige Doelenterrein van de Sint Joris en Sint Sebastiaansdoelen. 

Uitbreiding met een U-vormig bouwdeel volgt in 1819-1821, en een tweede carrévormig bouwdeel wordt in 1840 toegevoegd.  

In 1979 start een ingrijpende verbouwing naar ontwerp van architect Tjeerd Dijkstra. Het gebouw heet inmiddels Arsenaal. In 1981 neemt de faculteit Letteren het gebouw in gebruik.

 

Achterzijde van het Arsenaal. De oorspronkelijke naam van de naastgelegen Doelenpoort (1645) was 'Sint Jorispoort', naar het Sint Joris Schuttersgilde.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie