Logo Universiteit Leiden.

nl en

Arsenaal (gerealiseerd)

Interne renovatie

Bij de interne renovatie van het Arsenaal zijn het interieur en de installaties aangepakt om het gebouw te voorzien van moderne werkplekken, onderwijs- en studieruimtes en aantrekkelijke ontmoetingsplekken. Het ontwerp is van architecten Diederik de Jonge en Ernst Hoek.

De buitenzijde van het monumentale Arsenaal is verduurzaamd maar tegelijkertijd authentiek gebleven. Het interieur heeft een flinke transformatie ondergaan. De verbouwing startte in 2019, en werd begin 2020 afgerond. 

Verduurzaming van een monument

Tijdens de verbouwing zijn verschillende materialen uit het gebouw ‛geoogst’, een proces dat circulair ontmantelen wordt genoemd. Door het bedrijf New Horizon is het geoogste materiaal waar mogelijk opnieuw gebruikt. Een voorbeeld daarvan is de houtbekleding van de centrale trap. Stenen, kabels, kabelgoten en ramen zijn in andere gebouwen hergebruikt. 

Om het pand voor te bereiden op een volledig gasloze toekomst, is er maximaal geïsoleerd. De ramen in de gevel zijn vervangen door dubbel glas en voorzien van een prachtig 19e-eeuws profielrandje. Naast isolatie wordt warmte en koude geleverd door het plafond en staat er een hypermoderne luchtbehandelingskast op zolder en een draaikoeler op het dak, om het klimaat in het gebouw te regelen.

Een klein stukje smart building is gerealiseerd doordat elke ruimte een regeltechnische mogelijkheid heeft om de verlichting en temperatuur nog wat bij te sturen. De verlichting is gemoderniseerd met LED en gaat aan via aanwezigheidsmelders. Bij voldoende buitenlicht dimt het licht automatisch. Het sanitair heeft waterbesparende knoppen en kranen.

Wie werken er?

Medewerkers van de instituten LUCAS (Leiden University Centre for the Arts in Society) en LUCL (Leiden University Centre for Linguistics) maken gebruik van het pand.

Geschiedenis van het gebouw

Na de kruitramp van 1807 zegde Lodewijk Napoleon, broer van de befaamde Franse keizer, zijn steun toe bij de levering van een garnizoen in Leiden. Daarop werd in 1808-1809 een grote carrévormige kazerne gebouwd op het voormalige Doelenterrein van de Sint Joris en Sint Sebastiaansdoelen. Tussen 1819 en 1821 werd het gebouw uitgebreid met een U-vormig bouwdeel, en in 1840 werd een tweede carrévormig bouwdeel toegevoegd. In 1979 startte een ingrijpende verbouwing naar ontwerp van architect Tjeerd Dijkstra. Het gebouw heette toen inmiddels Arsenaal. In 1981 nam de Faculteit Letteren (voorloper van de Faculteit Geesteswetenschappen) het gebouw in gebruik.

Achterzijde van het Arsenaal. De oorspronkelijke naam van de naastgelegen Doelenpoort (1645) was 'Sint Jorispoort', naar het Sint Joris Schuttersgilde.
Deze website maakt gebruik van cookies.