Logo Universiteit Leiden.

nl en

Arsenaal (2019 - 2020)

Interne renovatie

Bij de interne renovatie van het Arsenaal worden het interieur en de installaties aangepakt om het gebouw te voorzien van moderne werkplekken, onderwijs- en studieruimtes en aantrekkelijke ontmoetingsplekken. Het ontwerp is van architecten Diederik de Jonge en Ernst Hoek.

De buitenzijde van het monumentale Arsenaal blijft ongewijzigd. De verbouwing is in 2019 gestart, en is in 2020 klaar. 

Wie gaan er werken?

Medewerkers van de instituten LUCAS (Leiden University Centre for the Arts in Society) en LUCL (Leiden University Centre for Linguistics) zullen na de verbouwing het pand gaan gebruiken.

Het exterieur van het monumentale Arsenaal blijft ongewijzigd, het interieur wordt grondig verbouwd.
Het atrium met studie- en ontmoetingsplekken, gezien vanaf de nieuwe gang op de eerste etage.

Geschiedenis van het gebouw

Na de kruitramp van 1807 zegde Lodewijk Napoleon, broer van de befaamde Franse keizer, zijn steun toe bij de levering van een garnizoen in Leiden. Daarop werd in 1808-1809 een grote carrévormige kazerne gebouwd op het voormalige Doelenterrein van de Sint Joris en Sint Sebastiaansdoelen. Tussen 1819 en 1821 werd het gebouw uitgebreid met een U-vormig bouwdeel, en in 1840 werd een tweede carrévormig bouwdeel toegevoegd. In 1979 startte een ingrijpende verbouwing naar ontwerp van architect Tjeerd Dijkstra. Het gebouw heette toen inmiddels Arsenaal. In 1981 nam de Faculteit Letteren (voorloper van de Faculteit Geesteswetenschappen) het gebouw in gebruik.

Achterzijde van het Arsenaal. De oorspronkelijke naam van de naastgelegen Doelenpoort (1645) was 'Sint Jorispoort', naar het Sint Joris Schuttersgilde.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.