Logo Universiteit Leiden.

nl en

De Goldbergvariaties van J.S.Bach

Bachs Goldbergvariaties behoren tot de meest geliefde werken van de componist. Talloze klavecinisten en pianisten voerden ze uit, er zijn bewerkingen voor velerlei bezettingen van gemaakt en ze inspireerden verschillende schrijvers tot een roman. Rond 1740 ontstaan, getuigen ze van een revolutionaire visie op het begrip variatie en werpen ze hun schaduwen vooruit tot ver in de romantiek.

Titelpagina Goldbergvariaties (bron: Wikipedia)

Inhoud

  • Bach en de variatie
  • Ontstaan en structuur van het werk
  • Het bijzondere en vernieuwende van het werk
  • Bespreking van de Aria en van de karakteristieken van alle 30 variaties
  • De negen canons en hun symbolische betekenis

Maandag 9 januari 2023
11.15-14.15 uur
(Er zijn twee pauzes: een van een kwartier en een van een half uur.)
Leiden, Stadsgehoorzaal

NB Het bureau HOVO is van 23 december tm 8 januari niet geopend. Deelnemers aan de colleges ontvangen 6 januari een mail met nadere informatie. Er zijn inmiddels voldoende aanmeldingen. De colleges gaan dus door.

Twee college-uren hoorcollege met luistervoorbeelden, vervolgens een live uitvoering van een ruime selectie uit de  Goldbergvariaties door Marcel Worms.

Om de colleges optimal te kunnen volgen wordt aangeraden een partituur bij de hand te hebben. U kunt er een vinden op de website van IMSLP.

Er is geen studiemateriaal en thuis studeren is niet nodig.
Muzikale kennis is niet of nauwelijks nodig.

Colleges en recital in de zaal € 66

Docent

Pianist Marcel Worms houdt zich al lange tijd intensief bezig met de muziek van J.S.Bach. Hij nam de beide boeken van Bachs Wohltemperierte Klavier alsmede de Goldbergvariaties op CD op.  Hij gaf cursussen over het Wohltemperierte Klavier en maakte er met Lex Bohlmeijer een podcast over voor radio 4. Daarnaast heeft hij een zeer diverse discografie met een voorkeur voor muziek van ten onrechte minder bekende componisten als Federico Mompou,  Francisco Mignone, Jean Wiéner en Leo Kok.

Zie verder de website van Marcel Worms.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.