Logo Universiteit Leiden.

nl en

Buitenlust

Vijf virtuele rondleidingen door historische tuinen.

In Buitenlust voert kunsthistoricus dr. Kathleen Nieuwenhuisen u door vijf historische tuinen in Italië en Frankrijk. Online. Tijdens de stille en gure ochtenden in januari en februari. Terwijl u warm en knus in uw huis achter het beeldscherm zit, verwonderen wij ons samen over de verbeeldingskracht van de tuinarchitecten die met behulp van tuinmannen, ambachtslieden en beeldhouwers de natuur hebben omgevormd tot ware lusthoven. Van strak geometrisch geordende tuinen tot natuurlijk ogende landschapsparken met sprookjesachtige bouwsels, grotten en bruggen. 

We beginnen met de tuin van Villa Lante bij Viterbo, waar elk terras verrast met nieuwe vondsten en vista’s. In Bomarzo proberen we te achterhalen wat Pier Francesco Orsini bewogen heeft om zijn Sacro Bosco te vullen met lukraak geplaatste beelden van fantastische wezens en monsters.  Te Versailles voeren oneindige assen ons naar de horizon. Onderweg verpozen wij bij fonteinen, de intieme Trianons en het boerendorp van Marie Antoinette. In Engelse landschapstuinen ondergaan we wat de Engelsen onder picturesque verstaan en zoeken we de romantiek op in hun fantastische follies. We eindigen op High Line Park in New York waar Piet Oudolf de beplanting van een voormalige spoorlijn voor zijn rekening heeft genomen. Gaat u mee?

De tuin van Bomarzo, midden zestiende eeuw

Onderwerpen van de colleges

  1. De renaissancetuin: Villa Lante
  2. De tuinen van Bomarzo
  3. De tuinen van Versailles
  4. De Engelse landschapstuin
  5. The High Line Project in New York

5 donderdagen
januari: 19
februari: 2, 9, 16 en 23

10:30-11:15 uur (alleen Versailles 10.30-11.30 uur)
ONLINE, via Zoom

Hoorcolleges met veel beeldmateriaal en beperkt gelegenheid tot het stellen van vragen.
Online, via het programma Zoom.
Deelnemers krijgen een link toegestuurd en kunnen vanuit huis inloggen.

Er wordt een opname gemaakt van de Zoomsessies. Deelnemers kunnen deze zien via Brightspace. De opnames blijven zichtbaar tot 1 juli.

Voorbereiden is niet noodzakelijk en er is geen studiemateriaal.

Behalve dat de rondleidingen in een historische volgorde staan, staat elke bijeenkomst los van de andere. U kunt ook voor elke bijeenkomst apart inschrijven.

Alle vijf colleges € 70
U kunt ook een keuze maken uit de colleges. Per college €17,50
 

Docent

Kathleen Nieuwenhuisen is kunst- en cultuurhistoricus en doceert sinds 1998 aan diverse universiteiten en HOVO-instellingen. In 2013 richt zij haar bureau art+context in Amsterdam op waarvoor zij óók cursussen en rondleidingen geeft.

Meer lezen op de website van Kathleen Nieuwenhuisen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.