Logo Universiteit Leiden.

nl en

Over het project

Erfgoed Gezocht is een citizen science - of burgerwetenschapsproject waarbij iedereen kan meewerken aan archeologisch onderzoek.

In het kort

In dit citizen science project kan iedereen mee doen aan archeologisch onderzoek. Hoogtekaarten, gemaakt met een nieuwe techniek (LiDAR) waarbij voor het eerst ook gebieden verborgen onder dichte vegetatie in detail zichtbaar zijn, worden onderzocht met als doel nog onbekend archeologisch erfgoed zoals o.a. grafheuvels in kaart te brengen. Vrijwilliger helpen niet alleen met de zoektocht op de computer, maar gaan ook mee het veld in om de gevonden resten te controleren.

Doelstellingen

Het Erfgoed Gezocht project kent twee hoofddoelstellingen, gericht op de twee zijden van het begrip burgerwetenschap.

Aan publiekskant van het project is het doel zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met het feit dat uniek archeologisch erfgoed bij vrijwel iedereen in Nederland om de hoek ligt. Het vergroten van kennis en het creĆ«ren van eigenaarschap door deelname aan onderzoek leidt tot betere bescherming van dit kwetsbare erfgoed uit het verre verleden.

Wetenschappelijk gezien is het doel informatie te verzamelen over nog onbekend archeologisch erfgoed. Door burgerparticipatie is het mogelijk om een grote hoeveelheid data te verzamelen. Zonder hulp van vrijwilligers hebben archeologen simpelweg niet de mankracht om de grote gebieden die via LiDAR-data zichtbaar zijn geworden te onderzoeken.

Deze website maakt gebruik van cookies.