Logo Universiteit Leiden.

nl en

Thuis speuren

Vrijwilligers doen binnen Erfgoed Gezocht op twee manieren onderzoek: via de computer en in het veld. Op de computer worden uitsneden van de hoogtekaart onderzocht op zoek naar resten van archeologisch erfgoed.

Speuren vanuit huis

Het onderzoeken van de hoogtekaarten gebeurt gewoon thuis vanaf de eigen computer. Erfgoed Gezocht is hiervoor aangesloten bij het internationale citizen science platform Zooniverse (project Heritage Quest).  

Op deze website worden kleine uitsneden (300 x 300 m) van de hoogtekaart getoond met de vraag potentiĆ«le archeologische structuren, zoals grafheuvels en raatakkers, te markeren (zie afbeelding hieronder). Doordat ieder beeld door verschillende mensen wordt onderzocht ontstaat een betrouwbare set gegevens. Doordat veel mensen meespeuren kan een groot gebied onderzocht worden. 

Alle deze markeringen worden vervolgens op de kaart van Nederland geprojecteerd en vormen samen een enorme dataset die nooit door professionele archeologen alleen zou kunnen worden bereikt.

De website vindt u hier

voorbeeld website

Discussieforum

Naast het daadwerkelijke speurwerk en de bijbehorende achtergrondinformatie is op de website ook een discussieforum te vinden. Hier kunnen deelnemers kaarten en ontdekkingen bespreken en vragen stellen aan collega-speurders en de archeologen van het Erfgoed Gezocht team. Ook delen vrijwilligers hier zaken zoals bijvoorbeeld interessante lezingen, artikelen of mooie wandelingen.

Deze website maakt gebruik van cookies.