Logo Universiteit Leiden.

nl en

Erfgoed Gezocht Junior

In dit project komen basisschoolleerlingen (8-12 jaar) in contact met wetenschap en archeologie

Om kinderen tussen de 8 en 12 jaar (groep 5-8) kennis te laten maken met archeologie en wetenschap is in april 2020 het project Erfgoed Gezocht Junior gelanceerd. Dit project is een samenwerking tussen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Universiteit Leiden.  

Geen spelletje

Op hetzelfde burgerwetenschapsplatsform waar ook de volwassenen kaarten onderzoeken, nl. Zooniverse, is een project ingericht speciaal voor kinderen. De kinderen voeren dezelfde taken uit als de volwassenen, alleen de uitleg is toegankelijker gemaakt. Net als de volwassenen markeren de kinderen alle grafheuvels en raatakkers die ze op hoogtekaarten kunnen ontdekken. Het is dus geen spelletje, maar ze leveren een echte bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek. Op deze manier maken ze kennis met archeologisch onderzoek en komen ze in aanraking met wetenschap.

Lesbrieven

Op dit moment zijn verschillende lesbrieven in ontwikkeling. Met deze lesbrieven kan burgerwetenschap in de klas worden uitgevoerd en leren kinderen over wat wetenschappelijk onderzoek inhoudt en hoe je dit uitvoert. Daarnaast wordt aandacht besteed aan archeologisch erfgoed en hoe dat overal in Nederland te vinden is.

Ook aan de slag?

Bezoek het burgerwetenschapsplatform en doe zelf mee: Erfgoed Gezocht Junior

https://www.erfgoedgezocht.nl/junior
Deze website maakt gebruik van cookies.