Logo Universiteit Leiden.

nl en

LiDAR

LiDAR is een relatief nieuwe meettechniek waarmee het Actueel Hoogtebestand Nederland het hele land zeer nauwkeurig mee heeft ingemeten. Het grote voordeel van deze manier van meten is dat vegetatie geen belemmering vormt. Hierdoor kunnen ook gebieden waar vegetatie de zichtbaarheid van de ondergrond bemoeilijkt nu voor het eerst onderzocht worden.

Wat is LiDAR?

LiDAR (Light Detection And Ranging) is een techniek waarmee de afstand tot een object gemeten wordt door een laser op dit object te richten en de gereflecteerde straal met een sensor te meten. Het resultaat is een 3-dimensionale puntenwolk.
Heel Nederland is recentelijk vanuit een vliegtuig met deze methode ingemeten. Hierdoor bestaat er nu een gedetailleerd hoogtemodel dat permanent wordt bijgewerkt. Dit model en de uitvoerende instantie staan bekend als het Actueel Hoogtebestand Nederland en is een samenwerking tussen de nationale overheid, provincies en waterschappen.
Met deze techniek is het mogelijk om verhullende vegetatie weg te filteren. Dit maakt het voor het eerst mogelijk om de hoogte van terreinen te onderzoeken die in werkelijkheid bedekt zijn met bossen. In de Nederlandse bos- en heidegebieden liggen nog altijd veel onontdekte grafheuvels en andere structuren uit het verre verleden.

U kunt dus de eerste persoon in 3000 jaar zijn die een grafheuvel opnieuw ziet!

https://ahn.arcgisonline.nl/ahnviewer/
Actueel Hoogtebestand Nederland
Deze website maakt gebruik van cookies.