Logo Universiteit Leiden.

nl en

Voorbereiding

De voorbereidende activiteiten vinden plaats op school.

Ondersteuning voor leerlingen

Om de leerlingen te ondersteunen bij hun onderzoek stelt het Wetenschapsknooppunt Leiden een onderzoekswerkboek beschikbaar, waarin zij stap voor stap worden begeleid bij hun onderzoek. Ook is er in het werkboek een korte schrijfwijzer opgenomen voor het schrijven van het werkstuk, inclusief een vastgestelde indeling. 

Ondersteuning voor leerkrachten

Voor de leerkrachten wordt materiaal beschikbaar gesteld over de onderzoekscyclus, over het begeleiden van leerlingen die onderzoek doen en over de criteria van de wedstrijd. 

Wetenschapsknooppunt in de klas

Deelnemende scholen kunnen een medewerker van het Wetenschapsknooppunt Leiden uitnodigen in de klas om vragen van leerlingen over onderzoek doen te beantwoorden (ongeveer 1 uur). Dit bezoek kan ingezet worden bij aanvang van het traject (formuleren onderzoeksvragen) of juist later in het traject als leerlingen gerichter vragen kunnen stellen over hun eigen onderzoek. Het schoolbezoek is aan te vragen bij een maximale reistijd van 1 uur (per openbaar vervoer gerekend vanaf Centraal Station Leiden). Bij een reistijd van meer dan 1 uur, kunnen we in overleg de vragen van de leerlingen beantwoorden in een digitale live sessie.

Combinaties met lespakketten

Scholen die werken met lespakketten van het Wetenschapsknooppunt Leiden kunnen bij stap 6 van de onderzoeksscyclus de leerlingen een werkstuk laten maken over het onderzoek dat zij zelf hebben uitgevoerd en dit werkstuk kan ingediend worden voor de wedstrijd. Graag wel vooraf aanmelden voor het Wetenschapscongres junior, zodat u de downloadlink naar de schrijfwijzer voor de werkstukken ontvangt.

Deze website maakt gebruik van cookies.