Logo Universiteit Leiden.

nl en

Alle Scholen Verzamelen!

Tijdens Alle Scholen Verzamelen! zijn groep 7 en 8 echte onderzoekers! Samen met andere basisschoolleerlingen door heel Nederland verzamelen leerlingen data, die gebruikt worden bij een groot onderzoek. Dit jaar gaan we aan de slag met het onderwerp sociale omgeving.

Wat doet jouw klas op 9 november 2022?

Meedoen met Alle Scholen Verzamelen natuurlijk! Op deze dag gaan kinderen in het hele land onderzoek doen naar hun sociale omgeving en vergelijken zij dit met hoe volwassenen hierover denken. Hebben kinderen hele andere ideeën bij wat er nodig is in hun sociale omgeving om zich goed te voelen? Op 9 november gaan we dit, onder leiding van wetenschapper dr. Karlijn Hermans, met zijn allen onderzoeken!

Waarom meedoen?

  • Uw leerlingen krijgen meer inzicht in hun sociale omgeving en wat ze nodig hebben om zich goed te voelen.
  • De leerlingen maken op een speelse manier kennis met het doen van onderzoek middels de methodiek van onderzoekend leren.
  • Leerlingen helpen mee aan "echt onderzoek" door samen met een wetenschapper op zoek te gaan naar antwoorden.

Heel Nederland

Alle Scholen Verzamelen is een bijzonder project, georganiseerd door alle Wetenschapsknooppunten door heel Nederland. Het is een citizen science onderzoek, speciaal gericht op kinderen. Dit betekent dat onderzoekers van de universiteit de hulp inschakelen van kinderen uit het hele land, om samen een onderzoeksvraag op te lossen. Leerlingen in groep 7 en 8 uit heel Nederland gaan gezamenlijk op één dag data verzamelen voor een echt wetenschappelijk onderzoek.

Ontdekken

Onlangs vond Expeditie Next, het Grote Nationale Wetenschapsfestival voor kinderen, plaats in Franeker (georganiseerd door NWO-NWA). Minister Dennis Wiersma opende dit festival met de woorden: "Wetenschap is je afvragen of iets kan, zelf gaan knutselen in je achtertuin, iets bouwen en blijven proberen tot het lukt en je iets nieuws hebt ontdekt. Dus blijf knutselen en blijf nieuwsgierig!" 

Precies dat is wat we doen met Alle Scholen Verzamelen!

Minister Dennis Wiersma en onderzoeker dr. Karlijn Hermans
Minister Dennis Wiersma en onderzoeker dr. Karlijn Hermans
Deze website maakt gebruik van cookies.