Logo Universiteit Leiden.

nl en

Tuinclub

De Tuinclub is een subvereniging van ProParte.

Naam

ProParte Tuinclub

Doel

Bezoeken van tuinen, kwekerijen, landgoederen en musea inzake tuinhistorie. 
Lezingen over tuinhistorie.
Frequentie: 1x per maand.

Lidmaatschap

ProParte-leden

Contributie

€ 15 per jaar

Contactpersonen

Adri Gittenberg-de Groot
acgitten@gmail.com

Joke Ploem-Zaaijer
jokeploem@hotmail.com

Jaarverslag 2018

De vereniging telt momenteel 23 leden.
In 2018 waren er zeven tuin- en landgoedbezoeken. 
Adri Gittenberger, Annemarie de Vries en Joke Ploem maakten de plannen. 

Het seizoen begon op een koude maartse dag met een lunch bij Joke Ploem thuis, waarbij het programma voor het komende jaar bekend werd gemaakt. 

In het vroege voorjaar bekeken we tijdens een wandeling het Hyacintenbos van het landgoed Ockenburgh in Den Haag. 

In mei reisden we naar Noord-Holland voor de Vier Seizoenentuin van Ellen Helder in Zuid-Scharwoude, en de duurzame Kwekerij Margriet in Sint Pancras. Beladen met stekjes en planten kwamen we thuis.

Het hoogtepunt van het jaar was het tweedaagse uitje op 14 en 15 juni.  Wij vertrokken met 11 deelnemers naar landgoed Middachten in De Steeg waar we niet alleen van de prachtige tuin, maar ook van koffie en taart genoten. Na een lunch in Het Wapen van Heeckeren in Hummelo, reden we door naar Kasteel Wiersse in Vorden. Ondanks de regen kregen wij daar een zeer inspirerende rondleiding.

Vervolgens was het heel goed toeven in Hotel De Gouden Karper in Hummelo. Na het diner bekeken wij de documentaire ‘Vijf Seizoenen’  (Piet Oudolf), zodat wij – ondanks enige technische problemen - goed voorbereid waren  voor ons bezoek de volgende ochtend aan de tuin van Oudolf, eveneens in Hummelo. In de loop van de ochtend vertrokken wij vervolgens naar de Opentuindagen in Bingerden, waar veel te zien, en vooral ook veel te koop was! 

De zomerdagen bleven we dichter bij huis:
Op 18 juli brachten wij een bezoek aan de botanische tuin van Delft, die een duidelijk andere plantencollectie bleek te bevatten dan de Leidse Hortus. De collectie in Delft was gericht op toepassingen in bouw en industrie,  waar in Leiden de botanische tuin in oorsprong bestond uit planten, van belang voor de geneeskunde. 

Naar de kwekerij Festina Lente in Katwijk gingen we op 16 augustus, in combinatie met een lunch aan het Valkenburgse Meer.

Onder leiding van paddenstoeldeskundige Hans Adema wandelden we door het park van Duivenvoorde op 20 september. Ook nu genoten we na afloop van een prima lunch op het terras van de Hof van Duivenvoorde.

Op 18 oktober maakten wij een wandeling door het bos van het fraaie Landgoed Leyduin in Vogelenzang, dat op z’n mooist was met het tapijt van bruine bladeren. Langs de bijzondere Belvedere en een historische moestuin voerde het pad naar de Gasterij, waar wij met een thee het jaar afsloten. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie