Logo Universiteit Leiden.

nl en

Wandelclub

De Wandelclub is een subvereniging van ProParte.

Doel Relaxed wandelen met aandacht voor de omgeving
Activiteiten Iedere tweede vrijdagochtend van de maand. De wandelingen duren 2 tot 2,5 uur (7,5 tot 10 km). Gezamenlijk koffiedrinken achteraf.
Lidmaatschap Leden van de vereniging ProParte
Leden 17
Contributie Geen
Vervoer naar wandellocatie Op eigen gelegenheid
Contactpersonen

Titia van der Eb‑Brongersma
tvandereb@hotmail.com
 
Roel Willemze
r.willemze@outlook.com

Op het programma staan wandelingen in de omgeving van Leiden; een enkele keer iets verder weg. We bezoeken afwisselend polder, duinen, strand en landgoederen, waarbij de aandacht uitgaat naar natuur en de historie van het gebied. 

Omdat door vakanties en andere bezigheden niet alle leden iedere keer aanwezig kunnen zijn, is een geringe uitbreiding van het ledenaantal mogelijk.

Jaarverslag 2023

In het jaar 2024 genoten we weer van mooie en afwisselende wandelingen: door de duinen, langs het strand, de binnenduinrand-landgoederen en de veenweidegebieden rond Leiden.

Januari begon met een winterwandeling door de duinen.

In februari stapten we door de landgoederen Backershage en de Paauw en zochten daar naar de eerste lenteboden, jonge sprieten groen die omhoog prikten door het oude dorre blad, en ontdekten we sporen van eeuwenoude tuinaanleg. Tijdens de koffie werd Titia van der Eb verrast met een bijzonder fraai fotoboek, samengesteld door Thea Daha met daarin de groepsfoto’s van de wandelclub die Annelies Poelmann maandelijks maakt en een geestige tekst van Roel Willemze. Het markeerde ruim vijf jaar ProParte wandelen.

In maart, vlak voor de sluiting i.v.m. het broedseizoen, liepen we door de Boterhuispolder, een polder met unieke blokverkaveling; een deel ging over vlonders door de aangelegde nieuwe natte natuur.

In april organiseerden Roel en Ans een wel heel bijzondere rondleiding door de Eendenkooi van Warmond, o.l.v. Bart van Konijnenburg. Hij is de initiatiefnemer en een van de vrijwilligers die deze eendenkooi, stammend uit de eerste helft van de zeventiende eeuw, weer helemaal heeft opgeknapt. Er worden nu eenden geringd.

Mei bracht ons naar de nachtegalenzang in duinen ten zuiden van Katwijk en naar het strand.

In juni bezochten we een vergeten stukje natuur met een wel heel bijzondere vegetatie in Wassenaar.

In juli wandelden we in gestaag ruisende regen door het verstilde Prielenbos, en ontmoetten we een mol boven de grond.

In augustus, het was een heel hete dag, zochten we verkoeling onder het lover van de hoge bomen in de Horsten.

In september gingen we eens stevig struinen in de Amsterdamse Waterleiding Duinen.

Voor oktober hadden Annelies en Rob Poelmann een wandeling uitgezet, rond de boerderij Meijendel, door een gevarieerd terrein en met mooie uitzichten.

November: het was wel al een beetje laat in het seizoen voor de damhertenbronst, maar na goed zoeken en een lange wandeling werden we beloond met een paar prachtige bokken met grote geweien.  

In december, op een heel koude ochtend, richtten we onze aandacht op de band van de Hortus met onze Universiteit tijdens een rondleiding door de Hortus Botanicus, waarna we werden verrast met een lunch in het Academiegebouw, mede georganiseerd door Martine Jager, en waar Lex van der Eb de Academiepenning kreeg uitgereikt.

Het is niet alleen de fysieke uitdaging en het genieten van natuur en cultuur, die deze club doet floreren, het zijn ook de onderlinge vriendschappen die ontstaan tijdens de wandeling, bij koffie en appeltaart of lunch achteraf. Dit blijkt uit het feit dat ook leden, die helaas om lichamelijke redenen niet meer meelopen, daar nog steeds graag bij aanwezig zijn.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.