Logo Universiteit Leiden.

nl en

Reflectie: Learning My Way

Wat wil jij in het leven en hoe kan de universiteit jou helpen deze doelen te bereiken? In het blok ‘Learning My Way’ ga je met deze vragen aan de slag.

Bij Learning My Way leer je in de eerste plaats over jezelf. Je denkt na over jouw interesses, passies en persoonlijke doelen. Zo bereid je je voor op de toekomst!

Hoe werkt Learning My Way?

Het Learning My Way-programma bestaat uit drie ‘seminars’, die verspreid door het jaar gegeven worden. De seminars werken als volgt:

  • Vooraf maak je voorbereidende opdrachten in je portfolio. Deze opdrachten helpen je te reflecteren op jezelf. NB: jouw antwoorden worden altijd vertrouwelijk behandeld en wat je schrijft zal nooit invloed hebben op andere onderdelen binnen jouw Pre University-traject.
  • Tijdens het seminar ga je met je coach en/of medestudenten aan de slag met jouw antwoorden en ontdek je nieuwe tools die je verder helpen.
  • Achteraf upload je je inzichten in je portfolio.

Tijdens het Learning My Way-programma heb je ook een individueel gesprek met een coach van Learning My Way, die je begeleidt in het proces.

In het eerste seminar verken je wat jij belangrijk vindt en waarom je de dingen doet die je doet. Lees jij uit jezelf veel over klimaatverandering? Heb je een passie hebt voor de natuur, voor zorg? Of voor rechtvaardigheid? Voor uitvinden en techniek? Wil je écht iets veranderen? Wat zijn dingen waar je helemaal voor gaat, zonder dat iemand het van je vraagt? Als je ergens goed in bent maar je er geen plezier aan beleeft, is het dan wel goed om te doen?

Dit soort vragen laten je op een creatieve manier nadenken over de dingen die je bezighouden. Je ontwikkelt je én word je bewust van maatschappelijke  onderwerpen waaraan jij wil bijdragen. Daarnaast kijk je kritisch naar je eigen vaardigheden: waarin blink je uit en waarin kan je nog veel leren? En hoe zit dit bij een ander?

Je sluit de module af met een verslagje over je eigen inzichten, nadat je met iemand uit je omgeving geïnterviewd hebt over jezelf.

In het tweede seminar leer je over de zwakkere en sterkere kant van je zelf. We noemen dat je ‘draak’  en je ‘talent’. Je draak is vaak iets onbewusts. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn, zodat ze je niet gaan hinderen in je ontwikkeling. Stap één is het leren herkennen van jouw eigen patroon. Daarvoor krijg je in samenwerking met een eigen coach (en je medestudenten) ideeën aangereikt.

Jouw talent, aan de andere kant, gaat over jouw unieke gave: jouw specifieke mix van kwaliteiten waar je over beschikt en die jouw bijdragen (ook) uniek maken. Zodra je goed weet wat je kan, leer je hierop vertrouwen en kun je situaties bewuster verrijken met jouw toegevoegde waarde: jouw talent. Samen met anderen en je coach leer je dit onder woorden brengen.

Dit laatste seminar staat in het teken van je toekomst: zowel op de korte als op de lange termijn. Je gaat je eigen ideale toekomstbeeld scheppen. Alles wat je in de eerdere seminars leerde, gaat je hierbij helpen. Door een punt op de horizon te zetten in de toekomst, leer je richting geven aan je keuzes op de weg daarheen.

Door een afspraak met jezelf te formuleren in de vorm van een ‘commitment’ op middellange termijn, leer je een realistische uitdaging voor jezelf te ontwerpen. Die afspraak voer je vervolgens zelf uit, en neem je vooraf, tussendoor en achteraf samen met een medestudent kritisch onder de loep.

Avin Hussein (16)

Student Pre-University College Den Haag

Avin Hussein (16)

"Ik wil leren zelfverzekerd in mijn schoenen te staan. Ik vind het fijn dat ik daarbij vanuit Learning My Way geholpen word. Ik denk dat PRE-University me een pad gaat geven, alsof je vastzit in een bos en PRE de bladeren en boomtakken opzij haalt en een pad creëert waarvan ik denk: dit is de richting waar ik op wil gaan."

Meer weten over Learning My Way

Deze website maakt gebruik van cookies.