Logo Universiteit Leiden.

nl en

Bezoekerscentrum

Bezoek het vijfhoekige heelal van Gerard Caris en maak kennis met het Pentagonisme.

Het algemene, leidende principe voor mijn creatieve werk is de notie van kosmische verbondenheid. De bloemen in het veld laten dezelfde geometrische symmetrie zien als de kristallen die in de aarde verscholen liggen; alle bestaansvormen lijken te voldoen aan een groter, onderliggend plan.

Dit is voor mij zeer waardevol, als een intuïtieve kracht die mijn oevre vormgeeft. (...) De vijfhoek en de daarmee samenhangende geometrie met al zijn conversies vormen daarvan de kern. Al zoekend en parafraserend ontwikkelde ik zo een nieuwe beeldtaal, die ik het Pentagonisme heb genoemd. 

Gerard Caris

Veel te doen en te zien

Van woensdag t/m zondag organiseren we rondleidingen op vaste tijden. Bij een rondleiding neemt een student sterrenkunde je mee naar een van de alleroudste telescopen van Nederland én wordt er meer uitgelegd over de tentoonstelling. 

De rondleiding duurt ongeveer één uur.

Koop een ticket

Wanneer zijn de rondleidingen?

We hebben bijna elke dag van de week rondleidingen op vaste tijden. De exacte tijden zijn:

 • Woensdag t/m vrijdag:
  • 13:30-14:30
  • 15:00-16:00
 • Zaterdag en zondag:
  • 11:30-12:30
  • 13:00-14:00
  • 14:30-15:30

In welke taal zijn de rondleidingen?

De rondleidingen zijn standaard in het Nederlands tenzij (een deel van) de groep geen Nederlands spreekt. In dat geval is de rondleiding in het Engels. Mocht het zo zijn dat er Nederlandse bezoekers in de groep zitten die geen Engels verstaan, wordt de rondleiding deels in het Nederlands en deels in het Engels gegeven. Onze rondleiders zijn hier erg flexibel in dus laat vooral merken wat je fijn vindt.

Waar moet ik zijn?

De rondleiding begint op het plein voor de Oude Sterrewacht. Ben je toevallig al in de Hortus botanicus? Zorg er dan voor dat je je 10 minuten voor de start van de rondleiding meldt bij de balie van het bezoekerscentrum Oude Sterrewacht. De ingng vind je richting het einde van de tuin. De rondleider haalt eerst mensen daar op voordat er wordt verzameld op het officiële startpunt.

Wil je de tentoonstelling een keer komen bekijken zonder rondleiding? Dat kan!

De tentoonstelling kan je bezoeken als onderdeel van een bezoek aan de Hortus Botanicus. Je vindt ons in de Hortus door helemaal naar het einde van de tuin te lopen. Klik hier voor bezoekersinformatie van de Hortus Botanicus Leiden. 

We zijn van woensdag t/m zondag open van 11:00 tot 16:00.

Deze website maakt gebruik van cookies.