Logo Universiteit Leiden.

nl en

Oude Sterrewacht Festival - duik het heelal in

  • Leiden City of Science
Datum
zondag 25 september 2022
Tijd
Bezoekadres
Oude Sterrewacht Leiden
plattegrond van het festival
Bekijk de plattegrond van het festival

Zoals elke herfst gaat de Oude Sterrewacht helemaal open voor publiek! Op 25 september kan je de hele dag genieten van workshops en demonstraties in de verschillende kamers in de Oude Sterrewacht. Je kan een rondleiding nemen naar onze historische telescopen, prijzen winnen met pub quizzes, of onze tentoonstelling More-than-Planet bezoeken. Elke kamer in het gebouw heeft een sterrenkundig thema en iets te beleven, van zwaartekracht tot licht en astrofotografie. 

Of je nu jong of oud bent, al veel van het heelal weet of niet, voor iedereen is er wat te beleven tijdens het Oude Sterrewacht festival!

Het Oude Sterrewacht Festival maakt deel uit van The Space Week, onderdeel van Leiden European City of Science 2022. Hou de website van The Space Week in de gaten voor alle activiteiten die er te doen zijn.

Hoe kom ik aan een kaartje?

Het Oude Sterrewacht Festival is helemaal gratis! Kom vooral gewoon langs en bekijk wat er allemaal te doen is.

Wat is er allemaal te doen?

In bijna elke kamer in de Oude Sterrewacht zal iets te doen zijn tijdens het festival, met in elke kamer een thema. We updaten deze pagina steeds als er een nieuwe activiteit bij komt.

Geschiedenis: bezoek een telescoop

In de Oude Sterrewacht van Leiden staan niet alleen een paar van de oudste, maar ook een paar van de grootste telescopen van Nederland. Bezoek tijdens het festival onze telescopen met een rondleiding van een student sterrenkunde!

Klimaatverandering: More-than-Planet

Onze planeet staat erg onder druk door klimaatverandering. In ons bezoekerscentrum hebben we een tentoonstelling over de relatie tussen de mens, technologie en hoe we met de aarde omgaan: More-than-Planet. De tentoonstelling is vrij te bezoeken tijdens het festival.

Licht: experimenteer in het licht lab

Licht is werkelijk overal. Zonder het door te hebben gebruiken we het elke dag de hele tijd. Maar wat is licht eigenlijk? En wat voor bizarre effecten vertoont het? Ontdek dat en meer in het licht lab van de Werkgroep Leidse Sterrewacht.

Astrofotografie: leg het heelal vast

Op de avond van 25 september zal (als het weer meezit) in Leiden het licht uitgaan voor Seeing Stars Leiden. De sterren zullen voor het eerst in decennia weer tevoorschijn komen in Leiden. Het perfecte moment om prachtige foto’s van de nachthemel te maken! Bij deze workshop leer je alle tips en tricks van astrofotografie, oftewel het maken van foto’s van astronomische objecten. 

Zelf aan de slag

Op de open dag van de Sterrewacht zijn er allerlei bijzondere activiteiten van rondleidingen tot proefjes met licht, maar soms kan ook iets heel simpels heel leuk zijn. De JWG verzorgt bij open dagen daarom al een aantal jaar een knutselhoek, zodat kinderen ook op die manier aan de slag kunnen met sterrenkunde en ruimtevaart. Die knutselhoek kan ook bij de opening van de Space Week natuurlijk niet missen!

Waarnemen: speurtocht met de Huygens Telescoop

Wij zijn L.A.D. ‘F. Kaiser’, het astronomisch dispuut van Leiden. Wij zijn een groep studenten met een passie voor sterrenkunde en de Oude Sterrewacht en zijn elk jaar te vinden bij het Oude Sterrewacht Festival in Leiden. Dit jaar zullen wij, bij goed weer, in de achtertuin van de Sterrewacht te vinden zijn waar wij mensen zullen helpen met het bedienen van de Huygens telescoop. Dit is een telescoop zonder buis. Hij bestaat dus uit 2 lenzen en een touwtje! Als het jou lukt om met de telescoop een van de objecten te vinden die wij hebben verspreid door de tuin van de Oude Sterrewacht krijg je misschien wel een kleine beloning… Bij slecht weer zullen wij een sterrenkundige fotoshoot organiseren. Mooie foto’s zijn namelijk een heel belangrijk onderdeel van de Sterrenkunde! Wij zorgen voor de achtergrond en leuke dingen om je foto nog creatiever te maken! Je hoeft dus alleen je creativiteit, enthousiasme en iets om foto’s mee te maken mee te nemen. Is je foto Sterrenkundewaardig, dan krijg je natuurlijk een kleine beloning!

Zwaartekracht: wat houdt ons bij elkaar?

Zwaartekracht is alom aanwezig. Het zorgt ervoor dat we stevig met onze voeten op de aarde kunnen staan, dat de aarde om de zon beweegt en dat miljarden sterren in een kosmische dans door de melkweg bewegen. Maar hoe werkt zwaartekracht eigenlijk? En hoe gebruiken sterrenkundigen zwaartekracht in hun onderzoek naar het heelal? Bij de zwaartekrachtworkshop leer je meer over hoe zwaartekracht de planeten laten bewegen, maar ook over hoe astronomen zwaartekracht als een soorst lens kunnen gebruiken.

Burgerwetenschap: meet met ons mee! 

Als het licht uit gaat in Leiden voor Seeing Stars Leiden, gaan wij merken hoe veel lichtvervuiling er is in onze stad. Hoeveel meer sterren kunnen we zien als we zoveel mogelijk licht weghalen? Samen kunnen we dat in kaart brengen. In deze workshop laten we zien hoe jij de wetenschap kan helpen door op pad te gaan met je smartphone.

Deze website maakt gebruik van cookies.