Als je Pedagogische Wetenschappen studeert aan de Universiteit Leiden, dan houd je je bezig met de ontwikkeling van jongeren en kinderen én hoe ouders, docenten en hulpverleners hier optimaal aan kunnen bijdragen.
Wat is Pedagogische Wetenschappen?
Pedagogische wetenschappen gaan over de rol die ouders, leerkrachten, hulpverleners en andere opvoeders spelen in het leven van kinderen. Hoe kunnen zij bijdragen aan een optimale ontwikkeling van kinderen tot volwassenen? En wat kunnen pedagogen bijdragen aan de kwaliteit van opvoeding, onderwijs en hulpverlening? Om daar achter te komen, bestuderen we bij de studie Pedagogische Wetenschappen kinderen en hun opvoeders in elke fase van het leven. Wat gebeurt er in je brein als je leert lezen? Hoe houd je jongeren op het rechte pad? Wat zijn de effecten van sociale media? Hoe ga je om met autisme? Op dit soort vragen zoeken we antwoorden.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Past de studie Pedagogische Wetenschappen bij jou?
Ben je geïnteresseerd in opvoeding en onderwijs en wil je problemen op dit gebied helpen oplossen? Vraag je je af waarom baby's huilen en of huilgedrag te beïnvloeden is? Wat is een concentratiestoornis precies? Wil je weten wat er precies in je hersenen gebeurt als je leert rekenen? Dan is de studie Pedagogische Wetenschappen echt iets voor jou.
Je vindt het leuk om praktijksituaties wetenschappelijk te benaderen en bent kritisch van geest. Je bent een doorzetter en houdt van afwisseling: lezen, schrijven, discusiëren en praktische opdrachten.
Birte van der Heide
Student Pedagogische Wetenschappen
'De fijne sfeer op de Universiteit sprak me direct aan.'
'Ik heb niet alleen voor Pedagogische Wetenschappen in Leiden gekozen omdat het curriculum me hier erg aansprak, maar ook door de fijne sfeer op de Universiteit. Iedereen kan hier wel zijn plekje vinden en daarnaast is Leiden ook een erg gezellige en knusse studentenstad!'
Linda van Leijenhorst
Universitair docent Pedagogische Wetenschappen
'Wat mij, naast het sterke onderzoeksprogramma, erg aanspreekt aan Pedagogiek in Leiden, is dat de nadruk ligt op het individuele kind, waardoor er veel raakvlakken zijn met ontwikkelingspsychologie.’
‘In het derde jaar geef ik het vak ‘Het lerende brein’. Wat gebeurt er in de hersenen wanneer je de hoofdsteden van alle provincies van Nederland probeert te onthouden? Daarnaast doe ik onderzoek naar de rol van de ontwikkeling van de hersenen; daarvoor maak ik onder andere gebruik van functionele MRI. Hoe werkt begrijpend lezen bijvoorbeeld: hoe kan het dat je begrijpt wat er staat wanneer je iets leest?
Bij Pedagogische Wetenschappen krijg je een sterke wetenschappelijke basis en ben je daarnaast breed opgeleid, waardoor je veel kanten op kunt. Sommigen belanden in het onderwijs, anderen in adviesfuncties of in jeugdhulpverlening. Alle studenten die ik zie vertrekken hebben snel een baan, dus dat is positief! Wat mij, naast het sterke onderzoeksprogramma, erg aanspreekt aan Pedagogiek in Leiden, is dat de nadruk ligt op het individuele kind, waardoor er veel raakvlakken zijn met ontwikkelingspsychologie.’
Eva Bergen
Student Pedagogische Wetenschappen
'Ik vind het mooi om te leren hoe we kinderen kunnen helpen.'
’Ik heb voor de studie Pedagogische Wetenschappen gekozen omdat ik erg geïnteresseerd was in de ontwikkeling van een kind. Daarbij vind ik het mooi om te leren hoe we de kinderen kunnen helpen bij wie dit niet vanzelfsprekend is.'
Daarom pedagogiek in Leiden!
De Leidse bacheloropleiding biedt je eerst een brede oriëntatie in het gehele vakgebied en daarna volop mogelijkheden tot specialiseren. In het onderwijs is veel aandacht voor de relatie tussen praktijk en onderzoek. Als expert op het gebied van opvoeden en leren kun je na je studie in allerlei functies aan de slag om problemen in de ontwikkeling van kinderen te voorkomen en op te lossen.
Wetenschappers van het Instituut Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit Leiden bestuderen actuele onderwerpen die volop in de belangstelling staan, zoals diversiteit, kindermishandeling, passend onderwijs, digitale geletterdheid, adoptie, pleegzorg en jeugdcriminaliteit. Aan veel van deze onderzoeken kun jij meewerken.
Chat met een student
Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over de opleiding Pedagogische Wetenschappen? Neem dan direct contact op met Anouk, zij kan je alles vertellen over de opleiding Pedagogische Wetenschappen!
Waarom Pedagogiek in Leiden?
Kies je voor Pedagogische Wetenschappen in Leiden? Dan ga je voor een academische opleiding met een breed karakter.
Unieke onderzoeksthema's
Leidse pedagogen doen onderzoek naar onderwerpen die volop in de maatschappelijke belangstelling staan, zoals kindermishandeling, passend onderwijs, laaggeletterdheid, adoptie en pleegzorg, agressie onder jongeren. Pedagogen staan in de keuze van onderwerpen met beide benen in de praktijk. Ook vertalen ze de uitkomsten van hun onderzoek vaak in praktische adviezen. Op deze manier levert de wetenschap een bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Aan die onderzoeken doen studenten overigens vaak mee. En over de resultaten van hun onderzoek geven je docenten college. Zo ben je steeds op de hoogte van de nieuwste wetenschappelijke inzichten.
Bijzondere specialismen in Leiden
Naast de vier deelgebieden heeft Leiden negen specialismen in huis die je nergens anders vindt. Meer weten over de specialisaties? Bekijk ze op deze pagina.
Wetenschappelijk onderzoek en onderwijs
De Universiteit Leiden speelt een leidende rol in het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs en dat doen we al heel lang. Als ’s lands eerste universiteit leveren we sinds 1575 een prominente bijdrage aan een veilige, gezonde, duurzame, welvarende en rechtvaardige wereld. Onderzoekers kijken bij ons over de grenzen van hun vakgebied heen en werken samen met collega’s in binnen- en buitenland.
Studeren aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen
Als je Pedagogische Wetenschappen studeert, dan studeer je binnen de hoofdafdeling Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) in het Pieter De La Court gebouw. In dit gebouw vind je:
Collegezalen en werkgroepruimtes;
Een bibliotheek met digitale collecties en 70.000 vakboeken in de schappen;
Een café, restaurant, studentenwerkplekken, scriptieatelier, studentloopbaanservices;
In Leiden maak je eerst uitvoerig kennis met het hele vakgebied van de pedagogische wetenschappen en daarna heb je volop de mogelijkheid om je te specialiseren. Al tijdens je eerste jaar maak je uitgebreid kennis met de drie deelgebieden binnen pedagogische wetenschappen: gezinspedagogiek, Orthopedagogiek van opvoeding en Onderwijs en onderwijswetenschappen. Je hoeft niet meteen te kiezen voor een bepaalde specialisatie, dit doe je pas aan het einde van je tweede jaar.
Typisch Leids is de korte stage in het eerste jaar. Je loopt tien dagdelen mee met een pedagoog, die je ook interviewt. Zo maak je meteen kennis met de arbeidsmarkt voor pedagogen.
Academische vaardigheden
Als student Pedagogische Wetenschappen in Leiden doe je wetenschappelijke kennis op van het vakgebied. Je krijgt onderwijs van docenten die zelf wetenschappelijk onderzoek doen en internationaal georiënteerd zijn. Daarbij krijg je alle gelegenheid om je talent te ontwikkelen. Je leert beweringen te toetsen met onderzoek en de wereld te bekijken met de nieuwsgierige blik van een wetenschapper.
Daarnaast ontwikkel je belangrijke academische vaardigheden: onafhankelijk en kritisch denken, analyseren en het vertalen
van onderzoeksgegevens in bruikbare adviezen voor de praktijk.
360 Tour Faculteit der Sociale Wetenschappen - Universiteit Leiden
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Met een bachelor Pedagogische Wetenschappen oriënteer je je op het totale vakgebied om je vervolgens te specialiseren in een onderwerp dat jij interessant vindt. De nadruk ligt op de relatie tussen onderzoek en praktijk. Als expert op het gebied van ontwikkeling, opvoeden en leren kun je na je studie in allerlei functies aan de slag om jongeren en kinderen te helpen in hun ontwikkeling.
Opbouw van de bacheloropleiding
De bacheloropleiding duurt drie jaar. In het eerste jaar ontdek je de breedte van het vakgebied. Welke invloed hebben erfelijkheid en opvoeding van ouders op de ontwikkeling van kinderen? Welke rol spelen leeftijdgenoten en welke invloed hebben culturele factoren op de opvoeding? Daarnaast verdiep je je in verwante vakgebieden zoals psychologie, filosofie en sociologie. Ook maak je in het eerste jaar al kennis met de praktijk in een snuffelstage, leer je waaraan een goed onderzoek moet voldoen en oefen je met medestudenten hoe je een slechtnieuwsgesprek voert. In je eerste jaar heb je gemiddeld 15 contacturen per week. Daarnaast heb je veel tijd nodig voor zelfstudie. Per week ben je gemiddeld 40 uur met de studie bezig.
Je maakt snel kennis met je medestudenten. De docenten zijn makkelijk aanspreekbaar en de studieadviseurs helpen je met het maken van een goede planning en bij keuzes in je studie
Onderwijsvormen
In het eerste jaar krijg je direct te maken met de verschillende onderwijsvormen die in de hele bachelor worden gebruikt.
Hoorcolleges: een docent geeft uitleg over een onderwerp. Voor het college bestudeer je de te behandelen literatuur. Hoorcolleges duren over het algemeen 2 uur.
Werkgroepen: met een groep van meestal 10 tot 15 studenten ga je dieper in op de stof. Je kunt vragen stellen over de stof en je discussieert met je medestudenten en de docent. Soms moet je in de werkgroep een presentatie geven. Werkgroepen vragen een actieve bijdrage en zijn verplicht.
Practica: tijdens een practicum ligt de nadruk op je onderzoeks- of andere professionele vaardigheden. Zo leer je hoe je een experiment opzet en uitvoert, en hoe je beroepshalve een gesprek voert.
Praktijkoriëntatie: in het eerste jaar maak je kennis met de praktijk tijdens een korte stage.
Leerlijnen academische vaardigheden: tijdens de bachelor maak je je een aantal belangrijke academische vaardigheden eigen waarmee je later op de arbeidsmarkt aan de slag kunt. Het gaat om onderzoeksvaardigheden, academisch schrijven, toepassen van kennis en inzicht, gesprekstechnieken en presentatievaardigheden. Deze vaardigheden ontwikkel je in drie jaar stapsgewijs volgens een logische opbouw in leerlijnen.
Studiebegeleiding
Om je te helpen je studie succesvol en vlot te doorlopen biedt de Universiteit Leiden begeleiding en advies aan. Zowel op inhoudelijk gebied als op het gebied van bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling zijn er verschillende mensen en afdelingen bij de Universiteit Leiden die je daarbij kunnen helpen.
De studieadviseurs van Pedagogische Wetenschappen zijn de deskundigen op het gebied van je studie en eventuele problemen, zoals studievertraging, planning, examenregelingen.
Wil je meer lezen over welke vakken je precies krijgt in je bachelor?
'De fijne sfeer op de Universiteit sprak me direct aan.'
'Ik heb niet alleen voor Pedagogische Wetenschappen in Leiden gekozen omdat het curriculum me hier erg aansprak, maar ook door de fijne sfeer op de Universiteit. Iedereen kan hier wel zijn plekje vinden en daarnaast is Leiden ook een erg gezellige en knusse studentenstad!'
Niels de Jong
Alumnus Pedagogische Wetenschappen
'In het eerste jaar van de studie kreeg je veel inleidende vakken. De basis van de pedagogiek.'
'Later in de bachelor ga je dieper op pedagogische vraagstukken in. Ook krijg je veel les in wetenschappelijk schrijven. Ik vond de feedback op geschreven papers van docenten erg goed en merkte dat ik daar in later veel profijt van heb gehad.'
Annelies Meurs
Student Pedagogische Wetenschappen
'Tijdens de studie kom je er op een fijne manier achter welke richtingen er zijn en welke bij jou past!'
'De opbouw van de bachelor zorgt ervoor dat je in het eerste jaar veel diverse vakken volgt die een brede basis bieden. In het tweede jaar zal hier nog extra verdieping in komen en leer je ook waar de ontwikkeling van een kind mis kan gaan. Uiteindelijk kies je in het derde jaar een specialisatie die aansluit bij jouw interesses. Een fijne manier op erachter te komen welke richtingen er zijn en welke bij jou past!'
In je eerste jaar maak je uitgebreid kennis met de drie deelgebieden in de pedagogiek:
Aan het einde van je tweede jaar kun je dan een weloverwogen keuze maken waarin jij je wilt specialiseren. Je loopt daarom in je eerste jaar al meteen een korte stage. Het is namelijk heel belangrijk dat je een goed beeld hebt van de praktijk waar pedagogen mee te maken hebben.
De opleiding Pedagogiek heeft een semesterindeling. In totaal zijn er twee semesters in een collegejaar. Als een vak is afgelopen, volgt er een tentamen.
Ieder vak sluit je af met een tentamen. Een tentamen is een schriftelijke toetsing, vaak met open vragen over stof van een aantal weken college en zelfstudie. Soms doe je een deeltentamen. Dan hoef je bij grote vakken, die over een langere periode lopen, niet alles in een keer te doen. Bij sommige vakken is het tentamen een ‘take-home’ opdracht, waarbij je thuis vragen beantwoordt met je boeken erbij. Af en toe maak je een werkstuk of je houdt een referaat – een mondelinge presentatie.
Voorbeeld van een tentamenvraag
Beschrijf de fasen van het cognitieve ontwikkelingsmodel van Piaget.
Studieprogramma
De bacheloropleiding duurt drie jaar. In het eerste jaar maak je kennis met de verschillende disciplines en daarna specialiseer je je in de richting die je het meeste aanspreekt. Ook maak je in het eerste jaar al kennis met de praktijk door een korte stage.
Studiegids
In de Studiegids vind je een compleet overzicht van de vakken die je bij Pedagogische Wetenschappen kunt volgen.
Kevin Ringeling
Ouderejaars student
'Hoogleraren en docenten beginnen hun college vaak met een nieuwsbrief of een televisiefragment. Van tevoren had ik niet verwacht dat er zoveel interactie zou zijn tijdens colleges.’
‘De studie Pedagogische wetenschappen heb ik gekozen vanwege mijn interesse in jongeren. Ik ben geïnteresseerd in hoe jongeren denken, hoe zij zich ontwikkelen en met welke problematiek gezinnen te maken kunnen krijgen. Wat mij aanspreekt aan de studie is dat de link wordt gelegd tussen de actualiteit en de theorie. Hoogleraren en docenten beginnen hun college vaak met een nieuwsbrief of een televisiefragment. Van tevoren had ik niet verwacht dat er zoveel interactie zou zijn tijdens colleges.’
De dag van Nienke van der Bos
Student Pedagogische Wetenschappen
'Om 07.15 uur sta ik op. Om 08.25 reis ik met de trein vanuit Delft naar Leiden, waar ik vandaag colleges heb.
Om 09.00 uur begint het college Inleiding in de pedagogische en onderwijswetenschappen. Vandaag hebben we het over hoe het onderwijs in elkaar zit. Verschillende theorieën over onderwijs en opvoeding komen hier aan bod.
Om 11.00 uur heb ik het college Inleiding in de psychologie. We leren van alles over hoe informatie in je brein wordt opgeslagen.
Na de colleges is het tijd om te gaan lunchen bij de Waag met vriendinnen van de EL CID. We praten over de colleges van die dag en over wat we gaan doen in het weekend. Daarna nog even aan de zelfstudie. Ik lees alvast wat literatuur als voorbereiding op het volgende college psychologie.
Om 19.00 uur eet ik bij mijn ouders in Delft. Ik woon nog thuis, dus ik eet hier elke dag. Na het eten ga ik naar dansles bij het Universitair Sportcentrum. Ik houd enorm van dansen; ik dans al tien jaar lang.'
Opbouw van je studie
Je krijgt een diepgaande introductie in het vakgebied. Het hele jaar volg je het vak Inleiding in de Pedagogische en Onderwijswetenschappen. Daarnaast verdiep je je in verwante vakgebieden, zoals psychologie, filosofie en sociologie.
Na afloop van dit jaar weet je in grote lijnen met welke algemene onderwerpen pedagogen zich bezighouden en welke specifieke vragen orthopedagogiek, gezinspedagogiek, leerproblemen en onderwijsstudies onderzoeken. Je leert bovendien wetenschappelijke kennis te vertalen in bruikbare adviezen voor ouders, kinderen, scholen en andere organisaties.
Filosofie, (ontwikkelings-)psychologie en sociologie
Hoe werkt je geheugen, op welke manier ontwikkelt een mens zich van pasgeborene tot volwassene, hoe leven mensen samen en ontstaat sociale orde? Door kennis te maken met verwante wetenschapsgebieden zoals (ontwikkelings-)psychologie, sociologie en filosofie krijg je inzicht in de diverse onderwerpen waar pedagogen mee te maken hebben.
Onderzoek doen
Tijdens Onderzoekspracticum 1 verdiep je je in het formuleren van een goede onderzoeksvraag, het interpreteren van waarnemingen, het uitvoeren van berekeningen en het analyseren en verwerken van gegevens.
Practicum gesprekstechnieken
Hoe voer je een gesprek met een kind als je wilt achterhalen wat zijn probleem is? En hoe stel je ouders op de hoogte van slecht nieuws over hun kind? In je werk als pedagoog zul je vaak moeilijke gesprekken voeren. Tijdens dit practicum maak je kennis met gesprekstechnieken en oefen je deze tijdens rollenspellen met je medestudenten.
Praktijkoriëntatie
In de tweede helft van het eerste jaar neem je een kijkje in de keuken van een pedagoog of onderwijskundige. Je loopt
een korte stage bij bijvoorbeeld een kindertehuis, hulpverleningsorganisatie, voorlichtingsbureau of school. Zo maak je kennis met het werkveld.
Tutoraat
Samen met een groepje van ongeveer vijftien studenten krijg je een tutor die je wegwijs maakt in de studie en het studeren aan een universiteit. In het tutoraat oefen je ook allerlei academische vaardigheden:van correct verwijzen naar de literatuur tot het schrijven van een wetenschappelijk betoog.
Aan het eind van je tweede jaar kies je één van de drie specialisaties:
Gezinspedagogiek
Bij gezinspedagogiek staat het gezin centraal. Welke soorten gezinnen zijn er en wat kan er misgaan in de opvoeding? Je houdt je bezig met de normale en de afwijkende opvoeding van kinderen, met onderwerpen als gehechtheid, grenzen stellen maar ook kindermishandeling en pleegzorg.
Orthopedagogiek van opvoeding en onderwijs
Je richt je in deze specialisatie op ontstaan, behandeling en preventie van probleemgedrag bij kinderen en jongeren. Vind je het leuk om een ontwikkelingsprobleem te analyseren en vervolgens een passende behandeling te zoeken, dan past deze specialisatie bij jou. Je doet tijdens deze specialisatie tevens kennis op over de manier waarop kinderen leren, de invloed van de omgeving en waar het mis kan gaan bij bijvoorbeeld lezen en schrijven.
Onderwijswetenschappen
De specialisatie Onderwijswetenschappen bestudeert onderwijs en leren. Hoe leren kinderen (begrijpend) lezen en rekenen? Wat is de relatie tussen de ontwikkeling van je hersenen en leren? Ook is er aandacht voor de manier waarop leraren de ontwikkeling van hun leerlingen kunnen bevorderen.
Keuzeruimte
In je derde jaar is er ruimte om vakken te volgen bij een andere universitaire opleiding in binnen- of buitenland. Je sluit je bachelor af met een onderzoek naar een vraag uit de praktijk.
Het Instituut Pedagogische Wetenschappen biedt vijf keuzevakken aan, maar je kunt je keuzevakruimte ook vullen met een minor. Een minor is een samenhangend pakket van vakken met een omvang van 30 ects. Het Instituut Pedagogische Wetenschappen biedt, in samenwerking met enkele andere instituten van de Universiteit Leiden, de minor Kindermishandeling en Verwaarlozing: een levensloopperspectief en de minor Violence Studies aan.
En natuurlijk kun je je keuzevakruimte vullen met losse keuzevakken die aangeboden worden binnen de Universiteit Leiden of een andere nationale of internationale universiteit.
De bachelor sluit je af met een bachelorproject. Tijdens dit project beantwoord je met een groep studenten een onderzoeksvraag van een instelling uit het pedagogische werkveld. Het resultaat hiervan is een adviesrapport dat wordt gepresenteerd aan de opdrachtgever en een individuele rapportage waarin je reflecteert op je eigen wetenschappelijke ontwikkeling tijdens het bachelorproject. Als je dit alles met succes hebt afgerond ontvang je je bul en mag je jezelf pedagoog noemen!
Extra uitdaging
Wil je graag iets extra’s doen naast je studie? Daar is bij de Universiteit Leiden alle ruimte voor.
Academy of Creative and Performing Arts
Geïnteresseerd in muziek, beeldende kunst of vormgeving? De Academy of Creative and Performing Arts biedt onderwijs aan in de vorm van keuzevakken, talentprogramma's Practicum Musicae en Practicum Artium en Honours Classes. Je kunt je keuzeruimte in je bachelorstudie ook invullen met keuzevakkenpakket van 15 of 30 studiepunten. Een overzicht van dit onderwijs vind je in de Studiegids.
Wil jij je verder ontwikkelen naast je studie? Dan is honoursonderwijs iets voor jou! Je experimenteert in de onderwijsproeftuin en groeit op persoonlijk, academisch en professioneel vlak.
Benieuwd wat kan honours voor jou kan betekenen? Bekijk het aanbod hieronder. Je kunt kiezen uit volledige programma's en losse vakken.
Honours College (30 EC)
Verbreed je horizon met het Honours College! Je volgt een meerjarig traject van 30 EC bij je eigen of een andere faculteit. Je gaat aan de slag met actuele thema's, verdiept en verbreedt je kennis en ontmoet studenten van andere opleidingen.
Je kunt je aanmelden voor het Honours College in het tweede semester van je eerste studiejaar, of in het eerste semester van je tweede studiejaar.
Bachelor Honours Classes (5 EC)
Volg je nieuwsgierigheid, volg een Bachelor Honours Class! In deze vakken (5 EC) neem je een kijkje bij een ander vakgebied. Je ontdekt je interesses, ervaart experimenteel onderwijs en leert vaardigheden waar je in je bachelor geen ruimte voor hebt.
Derdejaars bachelorstudenten van alle opleidingen zijn welkom om zich aan te melden. Er is ruime keuze uit meer dan 20 vakken per jaar!
LDE Sustainability Honours (15 EC)
Wil jij graag handvatten om iets te betekenen op het vlak van duurzaamheid? In het LDE Sustainability Honours Programme doe je relevante kennis op, ontwikkel je vaardigheden en ga je met concrete duurzaamheidsuitdagingen aan de slag. Studenten van alle opleidingen zijn welkom!
Dit programma is een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam (LDE). Tweede en derdejaars bachelorstudenten van alle drie de universiteiten nemen deel.
LDE Space & Society Honours (15 EC)
Wil jij een bijdrage leveren aan de maatschappij en heb je affiniteit met ruimtevaart? In het LDE Space & Society Honours Programme (15 EC) word je opgeleid tot een innovatieve denker en ga je aan de slag met een space challenge. Studenten van alle opleidingen zijn welkom!
Dit programma is een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam (LDE). Tweede en derdejaars bachelorstudenten van alle drie de universiteiten nemen deel.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
En dan ben je afgestudeerd pedagoog met een brede kennis van ontwikkeling, opvoeden en leren. Je bent in staat actuele ontwikkelingen te vertalen naar je vakgebied en bent een kritische denker die zich goed kan uitdrukken.
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Een masterdiploma halen wordt in Nederland nog altijd gezien als de afronding van een volledige universitaire studie. Daarnaast is een masterdiploma nodig om in dit veld aan de slag te kunnen.
'Wat ik erg leuk vind aan mijn baan is dat ik zelf altijd kan blijven leren en afwisselende taken uitvoer'.
‘Ik geef onderwijskundig advies aan interne medewerkers en ik houd mij bezig met loopbaancoaching. Wat ik erg leuk vind aan mijn baan is dat ik zelf altijd kan blijven leren en afwisselende taken uitvoer. Zo kan ik in de ochtend bezig zijn met het adviseren over een webinar over hoe studenten het beste begeleid kunnen worden, en ’s middags een coachingsgesprek voeren met een medewerker om te kijken wat iemand drijft en hoe iemand zijn talent kan benutten in het werk. Wat ik erg leuk vond aan de master Education and Child Studies is dat deze ook gebruik maakt van inzichten over hoe de hersenen werken. Deze leertheorieën koppel ik in mijn huidige functie ook aan de praktijk. Wanneer ik bijvoorbeeld een onlinetraining ontwikkel, neem ik de kennis van hoe ik het beste voorkennis kan activeren bij deelnemers, mee.’
Esther Egas - de Blok
Orthopedagoog en dyslexie-behandelaar
'Waar ik een hoop aan heb bij mijn werk, zijn de onderzoeksvaardigheden die ik heb opgedaan tijdens de studie. Ook al werk je één op één met de kinderen, je bent toch voortdurend aan het toetsen en observeren om te weten of een kind vooruit is gegaan en dat wil je op een goede manier doen.'
‘Ik werk bij Pi-Spello, een praktijk voor kinderen met leer- en gedragsproblemen. We zijn gespecialiseerd in de zorg voor kinderen met leerproblemen op het gebied van spelling en lezen. Om dat goed te kunnen behandelen, hebben we een eigen spellingmethode ontwikkeld om hen te helpen. Klankstukken staan hierbij centraal; mensen met dyslexie schrijven namelijk zoals ze horen. Ik zie bij dit werk dat de kinderen écht vooruitgaan en dat ze weer zin hebben om te lezen en spellen. Waar ik een hoop aan heb bij mijn werk, zijn de onderzoeksvaardigheden die ik heb opgedaan tijdens de studie. Ook al werk je één op één met de kinderen, je bent toch voortdurend aan het toetsen en observeren om te weten of een kind vooruit is gegaan en dat wil je op een goede manier doen. Ook leer je om te denken vanuit meerdere factoren. Als een kind niet zo snel vooruitgaat, kunnen allerlei factoren een rol spelen en je moet alles vanuit verschillende perspectieven bekijken.’
Van de afgestudeerden die in Leiden een bachelor en master Pedagogische Wetenschappen volgden, is 97% aan het werk. Bijna de helft van hen had binnen een maand een baan. De gemiddelde tijd tussen afstuderen en eerste baan is 3,6 maanden.
Als expert op het gebied van opvoeding en onderwijs én met de analytische aanpak die je je eigen hebt gemaakt, kun je in allerlei functies aan de slag om kinderen en jongeren te ondersteunen in hun ontwikkeling en hun ouders te begeleiden. Bijvoorbeeld op scholen en bij maatschappelijke hulpverleningsorganisaties als de GGZ. Je kunt ook een heel andere kant op. Van wetenschappelijk onderzoek en beleidsmedewerker bij de overheid tot studentendecaan. Dit maakt een pedagoog van de Universiteit Leiden aantrekkelijk voor veel werkgevers.
Op de LU Career Zone vind je meer informatie over functies en werkgevers waar afgestudeerden zijn gaan werken. Ook kan je (als student) verschillende tests doen om te ontdekken wat het beste bij jou past, bijvoorbeeld de beroepskeuzetest en de competentietest.
Bij de Career Servicekun je terecht voor vragen en adviezen over bijvoorbeeld keuzes tijdens je studie of je voorbereiding op je toekomst. Daarnaast organiseert de Career Service verschillende colleges en infomarkten, waar je bijvoorbeeld je CV of LinkedIn-profiel kunt laten checken of je LinkedIn foto kunt laten maken.
Via het mentornetwerk kun je gekoppeld worden aan alumni die werkzaam zijn in het werkveld dat jij interessant vindt en die je tips en adviezen kunnen geven.
De studievereniging Emile organiseert carrièredagenwaar uiteenlopende lezingen worden gehouden en workshops worden gegeven om een beter idee te krijgen hoe het er op de arbeidsmarkt aan toe gaat.
Voorbereiding op de arbeidsmarkt en loopbaanoriëntatie is een belangrijk onderdeel van de bachelor. Dit komt op verschillende manieren aan bod in het onderwijs. Hoe ziet het werkveld voor pedagogen eruit? Wat moet ik kunnen en hoe bouw ik relevante ervaring op? Wie ben ik en wat wil ik? Al deze vragen komen aan bod.
Academische vaardigheden en beroepsoriëntatie is een tweedejaars vak van de bachelor. In dit studieonderdeel wordt verder gewerkt aan het ontwikkelen van academische vaardigheden, zoals schrijfvaardigheid en presenteren. Alle studenten lopen een week mee met een pedagoog of onderwijskundige. Je oefent het schrijven van een sollicitatiebrief en maakt een (studie)loopbaanplanning.
Hoe helpen wij met de overstap naar de arbeidsmarkt?
De Universiteit Leiden helpt je om de overstap naar de arbeidsmarkt zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daarvoor biedt zij allerlei services aan voor studenten.
Klik op een service om te lezen wat zij precies voor je kunnen betekenen.
Vervolgopleidingen
Een volledige academische opleiding bestaat uit een bacheloropleiding én een masteropleiding. We raden je aan om ook een masteropleiding te volgen, zodat je met voldoende bagage de arbeidsmarkt opgaat. Met het bachelordiploma Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden kun je kiezen uit de eenjarige masteropleiding Education and Child Studies en de tweejarige master Education and Child Studies (Research) of de Educatieve Master Primair Onderwijs (EMPO).
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
De masteropleiding Education and Child Studies is een academische opleiding waarin de verbinding tussen theorie, onderzoek en praktijk centraal staat. Je leert evidence-based oplossingen te zoeken voor problemen die zich in opvoeding, ontwikkeling en onderwijs voordoen. Direct bij aanvang kies je een specialisatie. Alle specialisaties hebben één gemeenschappelijk vak over de praktijk van het empirisch onderzoek. De rest van het jaar verdiep je je in de wetenschappelijke kennis uit de specialisatie van jouw voorkeur, volg je een stage en doe je een masterproject, waarin je zelf een onderzoek uitvoert en daarover een verslag schrijft.
Keuze uit 9 specialisaties!
Voor wie geïnteresseerd is in de relatie tussen neuro-cognitieve en biologische factoren enerzijds en leren, gedrag en emoties anderzijds.
De specialisatie Leerproblemen biedt een combinatie van theoretische inzichten, diagnostische vaardigheden en behandelingsstrategieën. Je leert algemene leerproblemen herkennen, zoals dyslexie, hyperlexie en dyscalculie, evenals leerproblemen veroorzaakt door ADHD, ADD of spraak- en taalstoornissen. In de loop van het programma verwerf je kennis en vaardigheden die nodig zijn voor functies in het onderzoek, onderwijs of de klinische hulpverlening.
Naast bovengenoemde éénjarige masteropleiding kun je ook na je bachelor kiezen voor een tweejarige onderzoeksmaster. De master Education and Child Studies (Research) aan de Universiteit Leiden is ontworpen om studenten te leren onafhankelijk een onderzoeksvraag op te stellen, op basis van bestaande inzichten in de pedagogische wetenschappen. Tevens wordt, door wetenschappelijk onderzoek, een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van nieuwe, fundamentele theoretische inzichten of praktische theorieën, met als doel het bevorderen van de pedagogische wetenschappen als een academische discipline. En tot slot kun je ook kiezen voor de tweejarige Educatieve Master Primair Onderwijs (EMPO), waarin je op masterniveau de lesbevoegdheid voor het basisonderwijs haalt.
Beroepsregistraties en postmasteropleidingen
Beroepsregistraties en postmasteropleidingen
Als hulpverlener heb je een grote verantwoordelijkheid voor je cliënt. Je kunt dan ook niet zomaar als hulpverlener aan de slag. Daarvoor moet je aan bepaalde eisen voldoen. Je kunt dan worden ingeschreven in een beroepsregister, waarmee je laat zien dat je de nodige kwalificaties hebt.
voldoen, in combinatie met de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen (specialisaties Orthopedagogiek of Orthopedagogiek van opvoeding en onderwijs), aan alle eisen die gesteld worden door de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen (NVO) voor de registratie basis orthopedagoog, mits een klinische stage is gelopen. Ook is het mogelijk de NVO Basisaantekening Diagnostiek te behalen. Studenten die elders een universitaire bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen hebben behaald kunnen, soms na het behalen van één of enkele extra vakken, ook in aanmerking komen voor de klinische NVO-registraties. Meer informatie hierover staat op de mastersite, klik door naar de specialisatie waar je meer over wilt weten.
(*) Studenten in de masterspecialisatie Kinderen met Leer- en Gedragsproblemen kunnen door het volgen van een extra vak en een klinische stage zich ook kwalificeren voor de registratie NVO basis orthopedagoog.
De registraties NVO basis pedagoog en basis ortho pedagoog geven ook recht op opname in het SKJ-register.
De registratie NVO basis orthopedagoog is een voorwaarde voor toelating tot postmasteropleidingen, zoals de opleiding tot orthopedagoog generalist en de opleiding tot gz-psycholoog.
Promoveren
Ben je geboeid door pedagogische wetenschappen en wil je echt het wetenschappelijk onderzoek induiken? Dan kun je na je masteropleiding solliciteren naar een promotieplaats. Je gaat dan een bepaald onderwerp onderzoeken en hierover doe je verslag. Dit proefschrift moet je na afronding van je onderzoek verdedigen.
Tijdens je promotieonderzoek geef je ook les aan de universiteit. Zo kun je jouw kennis overbrengen aan een nieuwe generatie studenten. Als je bent gepromoveerd, krijg je de titel PhD: Doctor of Philosophy.
Arbeidsmarkt
Met een bachelordiploma Pedagogische Wetenschappen heb je een goede basis voor je master. Met een voltooide masteropleiding kun je allerlei kanten op:
Wegwijs op de arbeidsmarkt
De Wegwijzer arbeidsmarktvoorbereiding en loopbaanoriëntatie biedt informatie over de arbeidsmarkt voor afgestudeerde pedagogen en geeft een overzicht van hoe jij je tijdens je bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen en de masteropleiding Education and Child Studies voorbereidt op de arbeidsmarkt.
Afgestudeerde studenten Pedagogische Wetenschappen vinden werk in alle sectoren van de samenleving. Door het brede vakkenpakket en de uitgebreide oriëntatie op het zorg en welzijn maak je tijdens je bachelor kennis met al deze sectoren. Na je bachelor kies je een gespecialiseerde master. Waar komen afgestudeerden pedagogen na hun studie dan terecht?
Klik op een deelgebied om voorbeelden te zien van functies die onze afgestudeerde pedagogen bekleden.
Een master in Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit Leiden bereidt je voor op de arbeidsmarkt. In het figuur hieronder is aangegeven in welke verschillende deelgebieden onze afgestudeerden komen te werken.
Let op: dit is een algemene lijst voor alle afgestudeerden van Pedagogische Wetenschappen.
Is Pedagogische Wetenschappen de studie die bij je past? Schrijf je dan in voor het aankomende studiejaar!
Toelating
Je wordt rechtstreeks toegelaten tot de bacheloropleiding Pedagogische wetenschappen als je in het bezit bent van
een vwo-diploma. Heb je een propedeuse- of einddiploma van een hbo-instelling of een universitaire opleiding controleer dan bij de opleiding of je een toelatingsverzoek moet indienen.
Stappenplan
Om toegelaten te worden tot de studie Pedagogische wetenschappen dien je een aantal stappen te doorlopen. Hieronder vind je een stappenplan dat je hierbij helpt:
Heb je alle stappen doorlopen? Dan ben je student bij Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit Leiden
Toelatingseisen Pedagogische Wetenschappen
Check de volgende toelatingseisen voordat je je aanmeldt voor de opleiding Pedagogische Wetenschappen.
Rechtstreekse toelating
Je wordt rechtstreeks toegelaten tot de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen als je in het bezit bent van een:
Nederlands vwo-diploma zonder verdere eisen aan profiel
een propedeuse- of einddiploma van een Nederlandse hbo-instelling
een propedeuse- of einddiploma van een Nederlandse universitaire opleiding
Je kunt met elk vwo-profiel instromen in de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen. Wel is een goede kennis van het Engels belangrijk, aangezien een deel van de literatuur Engelstalig is.
Heb je een ander diploma behaald, dan moet je een officieel verzoek tot toelating indienen.
Deadlines voor aanmelden
Nu je weet wat de toelatingsvoorwaarden zijn van jouw bachelor is het tijd om de aanmelddeadlines te checken.
Niet rechtstreeks toelaatbaar
Als je niet rechtstreeks toelaatbaar bent, moet je eerst een toelatingsverzoek indienen. We raden je aan om dat zo vroeg mogelijk te doen:
Als je op het laatste moment een verzoek tot toelating indient en dan blijkt dat je verzoek incompleet is of dat je niet aan de toelatingseisen voldoet, kan je verzoek niet meer op tijd behandeld worden.
Het kost tijd om je voor te bereiden op eventuele (toelatings)toetsen. Hoe eerder je dit weet, hoe beter.
Als je op het laatste moment je toelatingsverzoek indient loop je het risico dat je andere deadlines mist, bijvoorbeeld voor huisvesting (indien van toepassing).
Ben je niet direct toelaatbaar? Meld je uiterlijk 1 mei aan in Studielink en vervolgens uiterlijk 8 mei in uSis (je ontvangt daarover een mail).
Rechtstreekse toelating
Als je voldoet aan de voorwaarden voor rechtstreekse toelating tot de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen en je in september wilt beginnen aan deze bacheloropleiding, moet je je vóór 1 mei aanmelden via Studielink.
Ben je direct toelaatbaar? Als je je uiterlijk 1 mei aanmeldt in Studielink en vervolgens uiterlijk 8 mei in uSis (je ontvangt daarover een mail), dan heb je recht op een studiekeuzecheck.
Benodigde documenten
Om je aan te melden voor de bacheloropleiding Pedagogische wetenschappen aan de Universiteit Leiden heb je meerdere documenten nodig. Als je een toelatingsverzoek indient, wordt je gevraagd om een aantal extra documenten mee te sturen. Zorg ervoor dat je deze documenten bij de hand hebt!
Extra benodigde documenten bij verzoek tot toelating
Geeft jouw diploma niet direct toegang tot een bachelor aan de Universiteit Leiden? Dan moet je onderstaande documenten toevoegen aan je toelatingsaanvraag.
Upload documenten van je gevolgde vooropleidingen (middelbaar én hoger onderwijs, afgerond én onafgerond). Indien van toepassing, voeg ook je resultaten toe van nationale- of toelatingsexamens.
Allereerst vragen we om scans van deze documenten. Als je wordt toegelaten tot de bachelor ontvang je instructies over hoe je het Admissions Office gewaarmerkte kopieën stuurt voor verificatie van je documenten.
De documenten moeten opgemaakt zijn in de originele taal. Als de documenten niet in het Nederlands, Engels, Frans of Duits zijn, voeg dan een officiële vertaling toe.
Als je je opleiding nog niet hebt voltooid, vermeld dan de verwachte afstudeerdatum en voeg een actuele cijferlijst en, indien dit niet op je cijferlijst vermeld staat, een lijst met je eindexamenvakken toe.
International Baccalaureate diploma studenten dienen hun cijferlijst met behaalde IB resultaten te uploaden, met in ieder geval de eindcijfers van het eerste jaar, en een lijst met examenvakken en bijbehorende niveaus.
European Baccalaureate diploma studenten dienen de onderwerpen te vermelden waarin zij hun schriftelijke en mondelinge examens zullen afleggen.
US High School studenten dienen hun behaalde AP, SAT of ACT resultaten te uploaden en/of te vermelden in welke vakken ze de Collegeboard AP examens gaan afleggen.
Colloquium doctum aanvragers moeten ook een CV en motivatiebrief uploaden. Vermeld in de motivatiebrief duidelijk dat je je wil aanmelden via het colloquium doctum.
De Universiteit Leiden biedt vluchtelingstudenten die niet beschikken over verifieerbare documenten van hun vooropleiding een alternatieve procedure. Als dit van toepassing is op jouw situatie, upload dan een uitgebreid CV met uitleg over welke documenten je in je bezit hebt, en gedetailleerde informatie over je gevolgde vooropleidingen.
Je mag een toelatingsaanvraag indienen voordat je de uitslag hebt van je Engelse taaltoets. Als een taaltoets vereist is en je tot de bachelor wordt toegelaten, zal dat zijn op voorwaarde dat je een taaltoets met voldoende resultaat inlevert. Als je al een taaltoets gedaan hebt kan je de resultaten direct uploaden.
Meld je je aan voor een Nederlandstalige opleiding maar heb je geen onderwijs in Nederland gevolgd? Voeg dan ook documentatie toe van je Nederlandse taalvaardigheid (bijvoorbeeld, certificaten, diploma’s of cijferlijsten van Nederlandstalig onderwijs of taalcursussen).
Aanmeldprocedure
Nu je weet dat je aan alle toelatingsvoorwaarden voldoet, kun je de aanmeldprocedure starten voor een bachelor aan de Universiteit Leiden. Deze procedure bestaat uit drie delen:
● Deel 1: Meld je aan voor de gewenste opleiding in Studielink.
● Deel 2: Dien online een toelatingsverzoek in bij de Universiteit Leiden.
Deel 1: Meld je aan voor de opleiding in Studielink
Als je in september wilt beginnen aan een bacheloropleiding aan de Universiteit Leiden moet je je eerst aanmelden bij Studielink, het Nederlandse registratiesysteem voor hoger onderwijs. Studielink staat open voor inschrijvingen vanaf 1 oktober.
Log hiervoor in op Studielink en volg de instructies. Na deze eerste stap van je aanmelding in Studielink ontvang je binnen enkele dagen verschillende e-mails, waaronder:
Een bevestiging dat je een aanmelding voor een bacheloropleiding hebt ingediend in Studielink.
Login gegevens voor het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden (uSis).
Via het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden verneem je of je direct toelaatbaar bent tot de bachelor of niet. Daarnaast leidt het online toelatingsportaal van Universiteit Leiden je langs alle noodzakelijke stappen om je registratie te voltooien en andere belangrijke zaken na je aanmelding.
Hoe meld ik me aan in Studielink?
Ga naar Studielink. Houd onderstaande documenten en gegevens bij de hand wanneer je je gegevens invoert via Studielink:
Je DigiD of een geldig paspoort of Europese ID-kaart
Als je je diploma al gehaald hebt: je cijferlijst van de middelbare school en de datum waarop je je diploma hebt gehaald.
Woon je in Nederland en heb je een Burgerservicenummer? Dan meld je je op Studielink aan met je DigiD, het digitale identificatieplatform van de Nederlandse overheid.
Heb je geen DigiD? Vraag DigiD aan.
Dit duurt ongeveer 5 dagen.
Lukt dit niet? Meld je dan in de app van Studielink aan door je paspoort of Europese ID-kaart te scannen.
Woon je niet in Nederland of heb je geen Burgerservicenummer? Dan kun je bij Studielink inloggen met aan account op basis van je e-mailadres met een wachtwoord. Hiervoor heb je een geldig paspoort of Europese ID-kaart nodig.
a. Direct toelaatbaar
Als jouw diploma direct toegang geeft tot de bachelor van je keuze, dan zal het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden je laten weten dat je direct toelaatbaar bent. Je hoeft dan geen toelatingsverzoek in te dienen en ontvangt per e-mail nadere instructies over de vervolgstappen.
Let op: je moet daarna nog wel je aanmelding in Studielink voltooien!
Kan ik vooraf controleren of ik direct toelaatbaar ben?
Sommige diploma’s geven direct toegang tot bepaalde bacheloropleidingen. Raadpleeg de toelatingseisen bij stap 1 om te ontdekken of jouw diploma direct toegang verschaft tot de bachelor van je keuze.
b. Niet direct toelaatbaar (zie stap 1)
Als je vooropleiding niet direct toegang geeft tot de bachelor van je keuze, dan zal het online aanmeldportaal van Universiteit Leiden (uSis) je laten weten dat je niet direct toelaatbaar bent. Je moet dan vóór de deadline een toelatingsverzoek indienen via het online portaal.
Deel 2: Ga naar het online aanmeldportaal van de Universiteit Leiden (uSis)
De logingegevens die toegang geven tot uSis en het aanmeldportaal krijg je via e-mail na je aanmelding in Studielink.
In de online aanmeldportaal van de Universiteit Leiden kun je alle benodigde documenten uploaden en krijg je een aantal aanvullende vragen. In het toelatingsportaal vind je ook een overzicht van alle opeenvolgende stappen die je moet doorlopen om je toelatingsverzoek compleet te maken en in te dienen. Volg de aanwijzingen hierbij zorgvuldig op.
We raden je aan om je toelatingsverzoek zo vroeg mogelijk in te dienen, zodat je op tijd weet waar je aan toe bent.
Alle studenten met een buitenlands diploma moeten administratiekosten betalen van € 100,-, waarbij terugbetaling niet mogelijk is, en geeft je het recht om je aan te melden voor maximaal drie programma's/specialisaties binnen hetzelfde academische jaar*. Als de Universiteit Leiden de betaling heeft ontvangen, nemen we je toelatingsverzoek in behandeling. Betaal de administratiekosten daarom zo snel mogelijk, want anders loopt de behandeling van je toelatingsverzoek vertraging op.
In het online toelatingsportaal staat exact beschreven hoe je de administratiekosten kunt betalen.
*Heb je je ook aangemeld bij het Leiden University College (LUC)? Het inschrijfgeld van LUC geeft je geen recht om je aan te melden voor andere opleidingen die niet bij LUC zijn. In plaats daarvan moet je het inschrijfgeld opnieuw betalen.
Vrijstelling administratiekosten
Heb je een Nederlands vwo-diploma en/of een propedeuse diploma van een Nederlandse hogeschoolof universiteit? Dan ben je vrijgesteld van de € 100,-, administratiekosten. Dit geldt ook voor studenten met een vwo-diploma of propedeuse diploma van een hogeschool of universiteit van een hoger onderwijsinstelling in Aruba, Curaçao of Sint-Maarten.
Daarnaast geldt een vrijstelling voor:
Studenten met een European Baccalaureate diploma van de Nederlandse afdeling (NE = Taal 1).
Studenten die al eerder ingeschreven hebben gestaan als Bachelor/Master/Pre-master of SAP/Exchange student bij Universiteit Leiden (dit geldt niet voor studenten van Leiden University College).
Studenten die een vluchtelingenstatus in Nederland hebben (verblijfsvergunning voor asiel).
Studenten die eerder toegelaten zijn tot een opleiding aan de Universiteit Leiden en hebben verzocht om op een later moment te mogen instromen bij deze opleiding. Dit geldt niet als je je voor een andere opleiding of andere specialisatie wilt aanmelden.
Andere redenen voor vrijstelling van betaling van de administratiekosten worden niet geaccepteerd.
Let op: als jouw toelatingsaanvraag verloopt via de colloquium doctum procedure kan je niet worden vrijgesteld van de administratiekosten, ongeacht je eerdere opleiding(en).
Als je je toelatingsverzoek hebt ingediend, vind je - indien van toepassing - in het online toelatingsportaal informatie over het aanbod van hulp bij het vinden van huisvesting, het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning of het aanvragen van een studiebeurs. Houd bij deze aanvragen rekening met de deadlines.
Het Admissions Office controleert of je de € 100,- administratiekosten betaald hebt. Zo niet, dan kijken ze of je in aanmerking komt voor vrijstelling van de betaling. Als de betaling van de administratiekosten verwerkt is of als je in aanmerking komt voor vrijstelling, krijg je bericht dat je verzoek compleet is of dat er nog (extra) documenten/gegevens nodig zijn.
Als je toelatingsverzoek compleet is, wordt deze doorgestuurd naar de toelatingscommissie van de betreffende faculteit. Deze commissie beslist of je voldoet aan de gestelde toelatingsvoorwaarden van de opleiding van je keuze.
De Universiteit Leiden probeert je binnen vier tot zes weken na ontvangst van jouw toelatingsverzoek en betaling van de administratiekosten te informeren over het besluit. In de tussentijd kun je de status van je verzoek online raadplegen.
Hou altijd je email in de gaten en volg de instructies op.
Het Admissions Office zal je na vier tot zes weken mailen over het besluit van de Toelatingscommissie. Er zijn dan drie mogelijkheden:
Je bent onvoorwaardelijk toegelaten.
Je hebt aan alle toelatingsvoorwaarden voldaan.
Je bent voorwaardelijk toegelaten.
Je wordt toegelaten als je vóór de start van het collegejaar aan bepaalde voorwaarden voldoet. De voorwaarden staan vermeld in het toelatingsbesluit.
Je bent niet toegelaten, omdat je niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet.
De redenen worden duidelijk vermeld in de afwijzingsbrief.
Mocht je het bericht ontvangen dat je toegelaten bent: gefeliciteerd! Je moet nu nog wel een aantal vervolgstappen doorlopen om je inschrijving te voltooien.
Als je (voorwaardelijk) toegelaten bent, vraagt het Admissions Office je om je deelname aan de opleiding te bevestigen via het online aanmeldportaal (uSis).
1. Ga naar ‘Aanmelden Opleiding’ in het online aanmeldportaal (uSis).
2. Open het scherm ‘Bevestiging’. Hier vind je drie opties:
Ja, ik wil starten met deze opleiding.
Nee, ik ga deze opleiding niet doen en ik annuleer hierbij mijn aanmelding.
Misschien later; ik wil niet dit semester/studiejaar beginnen. Ik wil graag een e-mail met instructies ontvangen.
Hoe eerder, hoe beter
Maak je keuze zo snel mogelijk. Zo voorkom je dat je deadlines of belangrijke informatie over je opleiding mist.
Keuze wijzigen
Je kunt je keuze nog wijzigen in uSis of doorgeven aan het bachelorteam van het Admissions Office.
Als je geen visum of verblijfsvergunning nodig hebt, is de uiterste deadline de start van je opleiding.
Deel 3: Rond je inschrijving af
Je bent toegelaten? Gefeliciteerd! Volg onderstaande stappen om je in te schrijven als student aan de Universiteit Leiden.
Bekijk in het toelatingsportaal (uSis) of je nog documenten moet indienen om je toelating te voltooien. Lever ze in volgens de instructies in uSis.
Volg de instructies op in studielink.
Regel de betaling van het collegegeld voor de startdatum van je studie. Je ontvangt een e-mail met informatie over de verschillende betaalopties en verdere instructies.
Op Je bent student vind je tips voor een goede voorbereiding, zoals de introductiedagen en het vinden van een kamer.
Collegegeld
De hoogte van het collegegeld is afhankelijk van het land waaruit je afkomstig bent, welke opleiding je doet en of je eerder al eens een opleiding hebt afgerond.
Studenten van buiten de EER, Suriname of Zwitserland
Kom je niet uit de EER, Suriname of Zwitserland, dan betaal je in principe een instellingstarief. Maar als je op basis van je verblijfsdocument in aanmerking komt voor studiefinanciering via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), dan betaal je alsnog het wettelijke collegegeld. Welke verblijfsdocumenten je dan moet hebben kun je terugvinden op de website van DUO.
Als je geen recht op studiefinanciering hebt en kom je niet uit de EER, Suriname of Zwitserland, dan kun je hieronder terugvinden wat het collegegeld van je opleiding is. Dit tarief geldt zowel voor voltijd- als deeltijdstudenten.
Let op! Studeer je aan de Universiteit Leiden in het kader van eensamenwerkingsovereenkomst, dat zijn de tarieven van toepassing die in de overeenkomst opgenomen zijn.
Collegegeld: €13.800,- (collegejaar 2025-2026)
Tweede bacheloropleiding
Ga je een tweede bacheloropleiding doen, dan betaal je daar veelal een instellingstarief voor, dat hoger is dan het wettelijk collegegeld.
Voor studenten met de nationaliteit van een EER-land (Nederland, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, en Zweden), Suriname of Zwitserland, die na september 1991 al een bachelorgraad, doctoraal, ingenieurs- of hbo-diploma hebben behaald, geldt het volgende instellingstarief.
Let op! Voor studenten van buiten de EER, Suriname of Zwitserland geldt een ander tarief. Kijk daarvoor onder het betreffende kopje ‘Studenten van buiten de EER, Suriname of Zwitserland’.
Uitzonderingen Als je de nationaliteit van een land uit de EER, Suriname of Zwitserland hebt, dan mag je in sommige gevallen toch het tarief ter hoogte van het wettelijk collegegeld betalen.
Wettelijke overgangsregeling tweede bachelor of master: student betaalt het wettelijke collegegeld wanneer:
Student al een bachelor of master behaald heeft maar voor het eerst met een opleiding in het domein van het onderwijs of de gezondheidszorg gaat starten.
Student al aan een tweede bachelor of master begonnen is voordat de eerste opleiding was afgerond én hier ononderbroken voor blijft ingeschreven.
Instellingsovergangsregeling tweede bachelor of master: student betaalt het instellingscollegegeld ter hoogte van het wettelijke tarief) wanneer:
Student al een bachelor of master behaald heeft, maar start met een lerarenopleiding.
Student na behalen van de bachelor of master aan de Unversiteit Leiden aansluitend start met een tweede opleiding (in studiejaren).
Soorten collegegeld
Uit welk land je afkomstig bent, welke opleiding je doet en of je eerder al eens een opleiding hebt afgerond, bepalen de hoogte van je collegegeld. Er zijn een aantal soorten collegegeld te onderscheiden:
Het wettelijke collegegeld
Het instellingstarief voor een niet-bekostigde opleiding
Het instellingstarief voor studenten die niet uit de EER, Suriname of Zwitserland komen
Het instellingstarief voor een tweede opleiding
De exacte hoogte van het collegegeld kan per opleiding verschillen, ook binnen het type collegegeld.
Wettelijk collegegeld
Het wettelijk collegegeld geldt voor studenten die voor het eerst een bekostigde opleiding volgen en die de nationaliteit hebben van een van de volgende landen: Nederland, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Suriname, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.
Voor eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs geldt voor het academisch jaar 2025-2026 (zowel voltijd als deeltijd) het wettelijke collegegeld van €2.601,-
Voor studenten die al eerder gestart zijn in het hoger onderwijs maar een nieuwe opleiding starten geldt voor het academisch jaar in 2025-2026 (zowel voltijd als deeltijd) het wettelijk collegegeld van €2.601,-
Matching
Het doorlopen van de matchingsmodule is een verplicht onderdeel van de toelatingsprocedure voor alle studenten die willen starten met de Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen.
Wat is matching?
De online matchingsmodule geeft je een goed beeld van de opleiding, zowel van de inhoud als van het soort studiemateriaal waarmee je te maken krijgt en ook van wat er van je verwacht wordt als student. Als onderdeel van de module maak je een aantal opdrachten en beantwoord je verschillende vragen.
Zodra je de matchingsmodule hebt voltooid ontvang je op basis van je antwoorden een advies van ons over hoe goed Pedagogische Wetenschappen past bij jouw interesses en capaciteiten. De matchingsmodule is dus een studiekeuzecheck.
Let op: het advies naar aanleiding van je antwoorden is niet bindend. Hoe je presteert tijdens de opdrachten heeft geen invloed op je kans op toelating tot de opleiding. Het biedt een beeld van de match tussen jouw verwachtingen van de opleiding Pedagogische Wetenschappen en onze verwachtingen van jou. Maar de beslissing om je definitief in te schrijven is en blijft aan jou.
Wanneer vindt de matchingsmodule plaats?
De online matchingsmodule is vanaf 1 februari beschikbaar. Nadat je je account hebt geactiveerd èn bent uitgenodigd om deel te nemen aan de module, kun je starten met de matchingsmodule.
De module moet zo snel mogelijk en in verband met bezetting het liefst ruim voor de zomervakantie worden afgerond. De uiterste deadline voor het afronden van de matchingsmodule is 15 augustus. Pas wanneer je de matchingsmodule hebt afgerond wordt je inschrijving voor de Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen voltooid.
Heb je een visum nodig om in Nederland te studeren? Dan geldt voor jou een eerdere deadline voor het afronden van de matching, namelijk 8 april.
Wat moet ik doen om deel te nemen?
Na je inschrijfverzoek voor de Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen in Studielink krijg je een automatische ontvangstbevestiging van de Universiteit Leiden met daarin de inloggegevens van je ULCN account. Activeer meteen je ULCN account! Alleen dan word je automatisch uitgenodigd voor deelname aan de online verplichte matchingsmodule. Mocht je problemen ondervinden bij de aanmelding in Studielink of het activeren van je account, neem dan contact op met Frontoffice Studentenzaken van de Universiteit Leiden: 071-5278011.
Na het activeren van je ULCN-account ontvang je een tweede e-mail met daarin informatie over je deelname aan de online verplichte matchingsmodule. Heb je twee weken na het activeren van je ULCN-account nog geen bericht ontvangen? Neem dan contact op met het team van Verplichte Matching.
Afmelden voor matchingsmodule
Heb je je aangemeld voor de opleiding en ben je uitgenodigd voor de verplichte matchingsmodule, maar wil je toch niet starten met de Bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen? Schrijf je je in Studielink dan zo snel mogelijkuit voor de opleiding. Zolang je je niet uitschrijft blijft je aanmelding voor deelname aan de verplichte matchingsmodule staan en zul je daar regelmatig een herinnering over krijgen.
Heb je de verplichte matching al in een eerder jaar afgerond? Stuur dan een mail naar het team van de Verplichte Matching.
Studentenleven
Benieuwd naar het studentenleven in Leiden? Leiden is jouw ideale studentenstad en is goed bereikbaar midden in de Randstad. Een sfeervolle oude binnenstad, met alles voor een goed studentenleven dicht bij elkaar: universiteitsgebouwen, studentenhuizen, terrasjes en verenigingen.
Leiden: Feels Like Home
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
De Universiteit Leiden is in 1575 als eerste universiteit van Nederland opgericht. Veel universiteitsgebouwen, alle studentenverenigingen en de meeste studentenhuizen liggen dicht bij elkaar in de historische binnenstad.
Langs de mooie grachten of in de drukke winkelstraten kom je altijd bekenden tegen. Er zijn talloze gezellige cafés en restaurantjes. Ook liefhebbers van kunst en cultuur kunnen hier uitstekend terecht.
In de zomer is het goed toeven op een van de vele Leidse terrasjes. En als dat niet zonnig genoeg is ligt het strand op maar 6 km van Leiden vandaan. Je hoeft nooit ver weg om het gezellig te hebben. Het hele jaar door zijn er activiteiten en evenementen in de Leidse binnenstad.
De grote 5 verenigingen van Leiden kennen de meeste mensen wel. Maar er zijn nog meerdere verschillende soorten verenigingen in Leiden, zoals een muziekvereniging, watersportvereniging of een spelletjesvereniging. Weet jij wat voor vereniging het Duivelsei is? Lauren ging tijdens de introductieweek, (EL CID) op bezoek bij een paar 'kleinere' verenigingen en maakte hier een vlog van. Wat blijkt: klein is niet minder fijn!
Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.
Wil je in het écht ervaren hoe het is om Pedagogische Wetenschappen bij de Universiteit Leiden te studeren? Kom dan kennismaken tijdens het proefstuderen, een open dag of een meeloopdag.
Maak kennis met de opleiding
Onze voorlichtingsactiviteiten kunnen je helpen bij het maken van de juiste studiekeuze. Gedurende het hele jaar kun je op verschillende manieren kennismaken met deze opleiding, de Universiteit Leiden en jouw toekomstige studentenstad. Vanaf het starten met je studiekeuze tot de definitieve beslissing helpt de universiteit je met diverse voorlichtingsactiviteiten.
Start hier je studiekeuze! Oriënteer je breed tijdens de Open Dag in Leiden en Den Haag en maak kennis met alle studies van de Universiteit Leiden. Tijdens de talkshows krijg je een goede indruk van bijvoorbeeld het vakkenpakket, de arbeidsmarkt en de onderwijsmethoden. Studenten en docenten vertellen over hun ervaring met de opleiding. Stel je vragen op de informatiemarkten: onze studenten, docenten en studieadviseurs staan voor je klaar met hun antwoorden. Vergeet niet deel te namen aan een city tour: zo ontdek je alles over de studentensteden Leiden en Den Haag. Bekijk vooraf de video’s met de belangrijkste informatie over de bacheloropleidingen. Het is handig om voor de start van de Open Dag deze video’s te bekijken. Zo ga je goed voorbereid naar de Open Dag!
Je kunt tijdens Proefstuderen deelnemen aan het programma van de opleiding waar jij interesse in hebt. Je volgt dan een korte opleidingspresentatie en neemt actief deel aan een hoor- en/of werkcollege. Tijdens Proefstuderen ontmoet je onze studenten en docenten, die klaar staan om al je vragen te beantwoorden. Zo krijg je een goed beeld van de studie én het onderwijs aan de universiteit.
Tijdens de (online) meeloopdagen volg je een of meerdere colleges voor eerstejaarsstudenten. Studentambassadeurs zullen je natuurlijk ook alles vertellen over de opleidingen en over studeren in Leiden of Den Haag. Tenslotte is er ook alle gelegenheid om je vragen te stellen aan de studentambasadeurs.
Bezoek onze open dag en kom meer te weten over Pedagogische Wetenschappen
Proefstuderen? Neem zelf deel aan een proefcollege van Pedagogische Wetenschappen
Tijdens de meeloopdagen volg je een college samen met eerstejaars studenten Pedagogische Wetenschappen
Op de open dag kun je met vragen terecht bij onze studieadviseurs
Contact
Heb je nog vragen over de opleiding Pedagogische Wetenschappen? Neem dan gerust contact met ons op!
Vraag het de studieadviseur
Denk je er over om in Leiden Pedagogische Wetenschapen te gaan studeren? En heb je nog vragen die niet op deze site worden beantwoord? Mail je vraagaan de studieadviseurs van Pedagogische Wetenschappen, zij staan je graag te woord.
Vraag het de studentambassadeur
Met vragen over de opleiding en het studentenleven kun je ook terecht bij de studentambassadeur: studentambassadeurpeda@fsw.leidenuniv.nl
Contact met de universiteit
Heb je algemene vragen over studeren aan de Universiteit Leiden?
Heb je vragen over een of meerdere bacheloropleidingen of over voorlichtingsactiviteiten? Neem dan op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur contact op met de Studielijn: studielijn@leidenuniv.nl. Je krijgt altijd een student aan de telefoon via 071 527 11 11.
Heb je vragen over je toelating en inschrijving?
Voor vragen over je toelating en inschrijving neem je contact op met de Frontoffice Studentenzaken via 071 527 80 11 - dagelijks tussen 11.00 en 16.00 uur of stel je vraag via online contactformulier.
Chat met een student van Pedagogische Wetenschappen
Heb je een vraag over het studentenleven in Leiden, studeren aan de Universiteit Leiden of ben je op zoek naar informatie over Pedagogische Wetenschappen? Kom direct in contact met één van onze studenten!