Logo Universiteit Leiden.

nl en

Computer Mediated Communicatie

Toen de corona-pandemie uitbrak, veranderde er ineens heel veel in onze dagelijkse communicatie. We konden familie niet meer bezoeken en de scholen sloten. Door de coronamaatregelen communiceerden we veel meer digitaal met familie, vrienden/vriendinnen en leraren of klasgenoten. Dat was voor iedereen wennen, maar hoe was dat voor jongeren met selectief mutisme?

We wisten al wel dat sommige jongeren met selectief mutisme ook veel moeite hebben met het sturen van een mailtje of een appje. Van sommigen hoorden we dat ze niet aan een online les durfde meedoen. Maar zou online les, waarbij je niet hoeft te praten maar iets in de chat kan zetten, voor anderen misschien makkelijker of fijner zijn?

Dat zochten we uit in de eerste maanden van de pandemie. We gebruikten een vragenlijst en hier zie je wie de vragenlijst hebben ingevuld:

Deelnemers konden na het invullen van de vragenlijst meeloten voor gadgets. De winnaars kregen de prijzen thuisgestuurd. Alle deelnemers zijn we heel erg dankbaar.

Wat kwam er uit het onderzoek?

Dat lees je hier binnenkort.

Inkijkexemplaren

Hieronder vindt u 4 inkijkexemplaren. De inhoud van deze downloads vindt u bovendien hieronder als meest gestelde vragen gepubliceerd:

Meest gestelde vragen over het onderzoek

We zijn benieuwd hoe jongeren het vinden om online les te krijgen en digitale communicatie te gebruiken. Welke communicatiemiddelen gebruiken ze graag en welke niet? We zijn ook benieuwd hoe jongeren zich voelen als ze deze communicatiemiddelen gebruiken.

Sommige jongeren hebben een angststoornis en durven bijvoorbeeld niet te praten met anderen of durven soms niet naar school te gaan. Hoe is het voor hen? Maakt communicatie via videobellen of chat het makkelijker of moeilijker? Om dat te onderzoeken willen we onze vragen stellen aan jongeren die een sociale angststoornis hebben of selectief mutisme (dan durf je niet te praten met sommige anderen) en ook aan jongeren die juist geen angststoornis hebben.

Kinderen en jongeren met een sociale angststoornis en/of selectief mutisme en alle kinderen en jongeren zonder een psychiatrische stoornis kunnen meedoen.

Kinderen en jongeren kunnen meedoen als ze tussen de 10-18 jaar zijn.

Ook aan u worden enkele vragen gesteld, nadat u toestemming heeft gegeven met het onderzoek mee te doen.

Nadat u toestemming heeft gegeven, ontvangt u binnen enkele momenten, een e-mail met hierin twee hyperlinks*. De ene link is voor u en leidt naar een korte vragenlijst (± 5 minuten). We vragen u naar enkele achtergrondgegevens en het spreekgedrag van uw kind. De andere hyperlink is bedoeld voor uw zoon/dochter.

In de vragenlijst voor uw zoon/dochter (± 25 minuten) vragen we naar het gebruik van digitale communicatie, over zijn/haar gevoelens en over dingen die ze spannend, moeilijk of juist leuk vinden aan digitale communicatie. We vragen hoe ze over het algemeen met problemen omgaan.

* Wij kunnen uw antwoorden (onderzoeksgegevens) alleen gebruiken voor ons onderzoek als u beiden de vragenlijst volledig heeft ingevuld.

 

De vragenlijsten kunt u invullen op een computer of tablet. Als vragen voor jonge kinderen moeilijk zijn, kunnen ouders helpen door de vragen toe te lichten.

Als dank voor het meedoen, verloten we onder de kinderen en jongeren die de vragenlijst helemaal heeft ingevuld, een paar mooie gadgets. 

In de vragenlijst voor u en uw zoon/dochter vragen wij geen persoonsgegevens, zoals naam of geboortedatum. Dat betekent dat we later niet kunnen zien wie de antwoorden heeft gegeven. Het invullen van de vragenlijst is dus helemaal anoniem.

Uw e-mailadres wordt niet bij de ingevulde gegevens bewaard, zodat anonimiteit en privacy gewaarborgd blijven.

Wij vragen aan u of uw zoon/dochter mee mag doen. U kunt toestemming geven door het toestemmingformulier in te vullen. U ondertekent dit met uw naam en e-mailadres. Wij gebruiken uw e-mailadres alleen om u te bedanken voor deelname en om eventueel door te geven dat uw kind een prijs heeft gewonnen met  de deelname.

Als uw zoon of dochter 12 jaar of ouder is, wordt hij/zij ook om toestemming gevraagd. 

Uiteraard mag u of uw zoon of dochter op elk moment stoppen met deelname aan het onderzoek. De vragenlijst kan dan gewoon afgesloten worden.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie, neem dan contact op met Nikki Nibbering MSc.

U kunt ons bellen op 071 - 527 49 53 of een e-mail sturen naar n.nibbering@fsw.leidenuniv.nl

Als u liever iemand wilt spreken die niet bij het onderzoek hoort, bijvoorbeeld als u een klacht heeft, dan kunt u dr. Marianne van Dijken bellen of e-mailen: 071-527 5346 of mdijken@fsw.leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.