Logo Universiteit Leiden.

nl en

Open Dag

Datum
zondag 27 oktober 2019
Tijd
Toelichting
Parkeren op het terrein van de Sterrewacht is niet toegestaan. Toegang is gratis, maar voor enkele activiteiten vragen we een kleine bijdrage.
Bezoekadres
Oude Sterrewacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden

Op zondag 27 oktober vindt de jaarlijkse open dag van de Oude Sterrewacht plaats. Tijdens deze dag kan iedereen gratis de Oude Sterrewacht bezoeken en genieten van activiteiten in het historische pand.

De deuren gaan om 12 uur open en sluiten weer om 17 uur. Bezoekers kunnen deelnemen aan uiteenlopende activiteiten van kinderworkshops en planetariumshows tot lezingen en quizzes; voor jong en oud is er iets leuks te doen.

Hieronder vindt u het volledige programma voor de open dag.

SpaceEU ‘Step into Space’ Tentoonstelling

Zaal: B005 & B006, begintijden: doorlopend, tickets: geen

‘Step into Space’ is een verrassende nieuwe tentoonstelling die ontwikkeld is door ‘Ars Electronica’. De tentoonstelling brengt ruimte wetenschappen en kunst dichter bij elkaar om kinderen en hun gezinnen te inspireren.

Er zijn talloze ontdekkingen in de ruimte gedaan die we nu dagelijks gebruiken. Ruimtemissies hebben veel innovatie in gang gezet; op het gebied van gezondheidszorg, energie, milieu, moderne technologie en nog veel meer. Het zet ons aan het denken over hoe we samen kunnen werken om onze planeet te beschermen en blijft ons inspireren om met creatieve oplossingen te komen. Behaalde resultaten laten ons zien dat we samen het onmogelijke mogelijk kunnen maken. Nieuwsgierigheid en en drift tot ontdekken zijn de mens eigen. Met dat als uitgangspunt willen we jullie uitnodigen om ons te vergezellen op een ontdekkingsreis door deze tentoonstelling. We delen graag het verhaal van het heelal en jouw aandeel hierin.

Kunstenaars: Sarah Petkus (US), We Colonised the Moon (DE/ UK), Nuotama Bodomo (GHA/ US), Eva Rust (CH)

Partners: Sentinel-hub EO-Browser, ESA Apps, NEUROTH

Stadswandeling ‘wandelen tussen de sterren’ - Jos van den Broek

Begintijden: 13:30, 15:30, duur: 1 uur en 30 minuten, tickets: €4 (regulier), €2 (student), gratis (<18 jaar), verkrijgbaar bij het infopunt bij de hoofdingang, aantal plekken: 15

Op tal van plekken in Leiden is te zien dat de mens van oudsher gefascineerd is door hemelverschijnselen: van oude Egyptenaren in Oudheden en Balinezen en Azteken in Volkenkunde tot Gerrit Dou's astroloog in De Lakenhal. Meer recent discussieerden Einstein en De Sitter hier over de sterren en deden Oort, Van de Hulst en Mayo Greenberg er belangrijke ontdekkingen. Het Leidse onderzoek in de natuur- en sterrenkunde is ook nu van wereldklasse met wetenschappers als Ewine van Dishoeck, Jan Zaanen, Carlo Beenakker, Xander Tielens en Marijn Franx. Een wetenschappelijke wandeling langs natuur- en sterrenkunde mogen we dan ook met recht 'wandelen tussen de sterren' noemen.

Rondleidingen (Gebouw en historische telescopen)

Zaal: bezoekerscentrum, begintijden: op elk heel en half uur (eerste tour 12:30), duur: 30 minuten, tickets: €4 (regulier), €2 (student), gratis (<18 jaar), verkrijgbaar bij het infopunt bij de hoofdingang, aantal plekken: 15

Ben jij ook benieuwd wat voor geheimen en anekdotes rondzweven in de gangen van de Oude Sterrewacht? Laat je dan rondleiden door een student sterrenkunde! Tijdens de rondleiding worden niet alleen een antieke telescoop bezocht, maar ook een paar andere ruimtes die de Oude Sterrewacht bijzonder maken.

Van aarde tot oerknal

Zaal: bezoekerscentrum, begintijden: doorlopend, tickets: geen

In de kelder van de Sterrewacht is onze tentoonstelling ‘van aarde tot oerknal: 100 jaar op ontdekkingsreis door de kosmos’ te bezichtigen, gemaakt ter ere van het honderdjarig bestaan van de ‘International Astronomical Union’. De tentoonstelling toont enkele van de belangrijkste en meest verrassende astronomische doorbraken die de afgelopen eeuw de wetenschap, technologie en cultuur hebben gevormd. Drie vragen staan in de tentoonstelling centraal. Hoe groot is het heelal en wat is de vorm ervan? Is er leven buiten de aarde? Hoe schijnen sterren en hoe evolueren ze?

Planetarium shows

Zaal: C-hal, begintijden: op elk heel en half uur, duur: 30 minuten (eerste tour 12:30), tickets: €4 (regulier), €2 (student), gratis (<18 jaar), verkrijgbaar bij het infopunt bij de hoofdingang, aantal plekken: 20

Door de hoeveelheid lichtvervuiling in de randstad is het erg moeilijk om ‘s nachts veel objecten aan de hemel te zien. In de Oude Sterrewacht is vandaag wel heel veel te zien! Neem in ons planetarium een reis door tijd en ruimte naar verre planeten, nevels en misschien zelfs zwarte gaten!

Zunderman & Fotograaf telescopen

Zaal: torens buiten, begintijden: doorlopend, tickets: geen

In twee losstaande torens bij de Sterrewacht staan twee van onze historische telescopen; de fotograaf, onze grootste lenzenkijker, die gebruikt werd om foto’s te maken van onderzoeksobjecten, en de Zunderman kijker, een leidse spiegeltelescoop met een bijzondere geschiedenis.

Deze twee torens zijn tijdens de open dag vrij te bezichtigen! Bij de telescoop zijn ervaren mensen aanwezig die u alles over de telescoop kunnen vertellen.

Licht Lab (WLS)

Zaal: Kaiserzaal, begintijden: doorlopend, tickets: geen

Bij het kijken naar sterren komt er meer kijken dan alleen een telescoop richten. Licht heeft namelijk allerlei interessante maar soms ook gekke eigenschappen waar we rekening mee moeten houden. Kom in het Licht Lab kijken wat voor soort effecten licht kan veroorzaken.

Space Lounge

Zaal: C003, begintijden: doorlopend, tickets: geen

In de Space Lounge kun je lekker tot rust komen met een kopje koffie, terwijl je familie, vrienden of sterrenkundigen uit Leiden kunt nadenken over aan sterrenkunde gerelateerde vraagstukken die zowel wetenschappers als leken bezig houden. 

De rust wordt af en toe onderbroken door korte lezingen en quizzes om je aan het denken te zetten. Geniet mee van:

Astronomy on Tap (EN) - quizzes (12:30, 13:30, 14:30, 16:00): Astronomy on tap organiseert elke maand een publiekslezing gecombineerd met leuke sterrenkunde quizzes in cafe De Burcht. Speciaal voor de open dag komt er een aangepaste versie die bestaat uit alleen kort quizzes over algemene sterrenkunde onderwerpen. Kom ook langs en wellicht win je nog een leuke prijs!

Boekpresentatie ‘De Zaak Zonnestelsel’ - Prof. Simon Portegies Zwart (15:30): Simon Portegies Zwart komt op de open dag zijn nieuwe boek 'De Zaak Zonnestelsel presenteren. Nieuwsgierig waar het over gaat? Kom langs! Het is hier ook mogelijk om ter plekke een exemplaar te kopen.

Lezing door SRON-wetenschapper - dr. Jochen Landgraf (EN/NL) (13:00, 14:00, 16:30): Tropomi wetenschapper Jochen Landgraf van komt hier vertellen over het onderzoek dat hij bij SRON doet. Benieuwd wat Tropomi inhoudt? Neem ook een kijkje in de Space Lounge!

Kinderactiviteiten

Zaal: Meridiaanlounge, begintijden: doorlopend, tickets: geen

Hoe zouden aliens eruit kunnen zien? Hoe bouw je een goede satelliet? Dit soort vragen houden de slimste sterrenkundigen dagelijks bezig. Maar dat wil niet zeggen dat je niet kan meedenken! In de knutselhoek kan je proberen zelf een oplossing voor deze problemen te bedenken.

The Universe: Greatest Hits - by Kasia Suro

Zaal: oude bibliotheek, begintijden: doorlopend, tickets: geen

In de bibliotheek zal een kleine kunsttentoonstelling getoond worden genaamd 'The Universe: Greatest Hits'.

Deze website maakt gebruik van cookies.