Logo Universiteit Leiden.

nl en

LWSK presenteert: Zwaartekrachtlenzen en Donkere Materie in het Heelal

  • Prof. dr. Koen Kuijken
Datum
dinsdag 22 mei 2018
Tijd
Toelichting
Let op: op het terrein van de Oude Sterrewacht is geen parkeergelegenheid!
Bezoekadres
Oude Sterrewacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden

Uit allerhande waarnemingen blijkt dat het overgrote deel van ons heelal bestaat uit onzichtbare, transparante zgn. ?donkere? materie. Het is zelfs zo dat deze donkere materie een essentieel ingrediënt is in de evolutie van het heelal: zonder donkere materie is de zwaartekracht niet sterk genoeg om sterrenstelsels zoals in onze eigen Melkweg te doen ontstaan. Na een overzicht van de verschillende manifestaties van donkere materie zal deze lezing gaan over hoe de afbuiging van lichtstralen door de zwaartekracht, de zgn. gravitatielenzen, gebruikt wordt om de verdeling en aard van donkere materie te bestuderen, o.a. met de ?Kilo-Degree Survey?, een nieuwe hemelkaart die door Leidse astronomen gemaakt wordt met de Very Large Telescope Survey Telescope van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht in Chili.

Koen Kuijken is hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit Leiden. Van 2007 tot 2012 was hij wetenschappelijk directeur van de Sterrewacht Leiden. Zijn onderzoek richt zich op het bestuderen van de verdeling van donkere materie in het heelal, waarvoor hij gebruik heeft gemaakt van sterrenwachten in Chili, La Palma, Hawaii, Arizona, Australië en de ruimte.

Lezingen bij de LWSK

De Leidse Weer en Sterrenkunde Kring organiseert maandelijks lezingen voor haar leden over spraakmakende en relevante onderwepen uit de astronomie en weerkunde. Externen zijn ook van harte welkom om een keer een lezing bij te wonen!

Lezingenoverzicht LWSK

Deze website maakt gebruik van cookies.