Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Hallo, is daar iemand?

Speuren naar leven in het heelal

Regelmatig hoort of leest U in het nieuws over ontdekkingen van planeten buiten ons zonnestelsel. Al duizenden jaren vraagt de mens zich af of de aarde het enige hemellichaam is waar leven is. Op sterren kan geen leven zijn: die bestaan uit gas en zijn te heet. Op planeten is leven mogelijk, mits ze niet te dicht bij een ster staan of te ver ervandaan.  Zo zou er leven kunnen zijn (geweest) op Mars. Er zijn miljarden sterren in ons melkwegstelsel waar planeten om kunnen draaien. Er zijn al ruim exoplaneten 5000 ontdekt. Wat weten we daarvan? Zitten en tweeling-aardes bij? Kan daar leven zijn? Hoe kom je daarachter?  Veel van die planeten zijn al veel ouder dan de aarde. Dat maakt het zoeken naar leven nog spannender: als het leven zich er in hetzelfde tempo heeft ontwikkeld, zou er intelligent leven kunnen zijn dat miljoenen jaren voorsprong heeft op ons. Dit college gaat over de zoektocht naar leven in en buiten ons zonnestelsel en de verrassende ontdekkingen die daarbij gedaan zijn. En natuurlijk ook de ontdekkingen die gedaan worden gedurende dit college! Er is ruime gelegenheid tot het stellen van vragen.

Fotosynthese op exoplaneten. Bron: http://www.culturepk.org.uk/whats-on/curious-minds-dr-beth-biller-university-of-edinburgh-the-search-for-exoplanets/

NB Wanneer u tussen 21 en 27 december inschrijft, ontvangt u de informatie voor deelnemers op 7 januari. Tot 21 december behandelen wij de inschrijvingen binnen één of twee dagen.

Opzet van de colleges

  • Introductie in het heelal.
  • Hoe is het leven op aarde ontstaan? Wat was er voor nodig?
  • Hoe ontstaan planeten en planetenstelsels?
  • Hoe worden planeten bij ander sterren ontdekt?
  • Wat weten we van die exoplaneten? Zitten er tweeling-aardes bij?
  • Hoe ontdek je leven op exoplaneten? Zendt het signalen uit?
  • Een excursie naar de Sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht.

Henny Lamers studeerde in Nijmegen, Utrecht en Princeton. Hij is emeritus-hoogleraar astrofysica aan de Universiteiten van Utrecht en Amsterdam en is lid van de KNAW en erelid van de American Astronomical Society. Hij was genomineerd als docent van het jaar van de Universiteit Utrecht. Hij geeft al vele jaren HOVO-colleges in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen. Hij gaf vak-colleges en meer dan 600 publiekslezingen over de hele wereld, inclusief een serie lezingen tijdens een rafting trip op de Grand Canyon. Hij is een bevlogen docent en meester in het uitleggen van moeilijke stof.
Website van Henny Lamers.

6 dinsdagen
8, 15, 22, 29 jan;
5, 12, 19 feb
10.45-12.30 uur
Huygensmuseum Hofwijck

Hoorcolleges met vragen, discussie. Een excursie.
Thuis 1 tot 2 uur studeren per bijeenkomst.
Dit is een college voor nieuwsgierige mensen. Voorkennis over sterrenkunde is niet nodig.

Voorafgaand aan elk college worden hand-outs rondgestuurd plus eventuele suggesties voor het lezen van artikelen. U wordt aangeraden deze hand-outs in print of op een tablet  mee te nemen naar het college.
Literatuurlijst.
PDFs van de Powerpoints (6 beelden per pagina).

Colleges € 195,-
Met HOVO-fan-pas € 21,-

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Ook studenten die reguliere opleidingen volgen aan de Universiteit Leiden (LEI) en medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie