Logo Universiteit Leiden.

nl en

50-jarig bestaan ATC

Programma

Datum: 24 augustus 2018

Locatie: Lipsius gebouw, Universiteit Leiden. 

Voor inschrijvingen graag contact opnemen met atcjubileum@hum.leidenuniv.nl 

 

Programma


13.00-13.30 uur – Ontvangst 

13.30-13.45 uur – Prof.dr. Niels Schiller, Wetenschappelijk Directeur LUCL - Welcome and Opening (in English)

13.45-14.15 uur – Prof.dr.ir.drs. Hester Bijl, Vice-Rector Universiteit Leiden - The Importance of Language (in English)

14.15-15.15 uur – Prof.dr. Lourdes Ortega, Georgetown University - Some Pragmatic (but) Inspiring Principles for Teaching Languages in the 21st Century (in English) - abstract

15.15-15.45 uur – Koffie/thee

15.45-17.00 uur – Diverse workshops (zie hieronder)

17.00-18.30 uur – Borrel

Locatie: Lipsius-gebouw, Faculteit Geesteswetenschappen, Cleveringaplaats 1 te Leiden

Workshops

Alleen voor Genodigden.

1. Chinese Kalligrafie

Tijdens de workshop Chinese kalligrafie maak je kennis met deze in China hooggewaardeerde kunstvorm met een lange traditie. Chinese kalligrafie is de kunst om Chinese karakters op een mooie manier te schrijven met speciale gereedschappen: Chinese penceel, inkt, papier en inktsteen - ook bekend als de vier schatten van het atelier. 

2. Creatief Schrijven

In deze schrijfworkshop gaan we schrijven door middel van diverse creatieve schrijfopdrachten. Dit zijn korte oefeningen, die je fantasie en woordenschat prikkelen. Daarbij maken we gebruik van verschillende schrijftechnieken om uiteindelijk een persoonlijk gedicht te schrijven. Schrijfervaring is absoluut geen must!

3. Handlettering

Handlettering is een creatieve manier om beeld te geven aan woorden. In deze workshop ga je één woord handmatig uitwerken in een lettertype dat daarbij past. Laat je inspireren door voorbeelden, schets, en werk je woord uit op een ansichtkaart. Welk woord ga jij maken? 

4. Interculturele Communicatie

Wat is cultuur eigenlijk? In deze workshop krijg je inzicht in de waarden, regels en gebruiken van opvoeding, omgangsvormen, gedragsregels en communicatiestijlen. We bekijken culturen uit dorpen en steden in Nederland en landen ver van hier. Deze workshop geeft eye openers over cultuurverschillen en concrete tips en tools om er mee om te gaan.

5. Nederlandse Gebarentaal en Dovencultuur

In deze workshop ga je ervaren hoe het is om te communiceren in de Nederlandse Gebarentaal. Je zult enkele basisgebaren leren om vertrouwd te raken met praten met je handen zodat je een klein gesprek in gebarentaal kan voeren met een doof persoon. Daarnaast krijg je een korte onderdompeling in de Dovencultuur om je blik te verruimen en zodat je straks misschien wel anders kijkt naar deze gemeenschap!

6. Russisch Storytelling

In deze inspirerende, prikkelende workshop zal je kennismaken met Russische taalles op basis van Storytelling. Verhalen worden ingezet als middel om taalstructuren in context te leren en in het langetermijn-geheugen op te slaan. Vocabulaire en grammaticale structuren worden ongemerkt ingesleten doordat leerlingen meewerken aan humoristische en persoonlijke verhalen. 

7. Spijkerschrift met Kleitabletten

Het spijkerschrift is een schriftsysteem dat 3500 jaar lang in gebruik is geweest (zo’n acht eeuwen langer dan dat het Latijnse alfabet bestaat!) en kennis van dit schrift is daarmee de sleutel tot het bestuderen van de eerste millennia van de menselijke geschiedenis. In deze workshop leer je hoe het spijkerschrift ontstaan is, hoe het werkt en gebruikt werd, en zul je, met behulp van de oude technieken, zelf een kleitablet met een tekst in het spijkerschrift maken.

8. Taalkunde Olympiade

Deze wedstrijd wordt elk jaar georganiseerd door de Universiteit Leiden. In deze workshop gaan deelnemers problemen oplossen met betrekking tot een grote variëteit aan talen, zonder enige voorkennis van die talen. Via enkele opgaven van afgelopen Olympiades maken we kennis met verschillende gebieden binnen de taalwetenschap.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie