Logo Universiteit Leiden.

nl en

Italiaans 3

In deze cursus komen alle vaardigheden aan bod: spreken, schrijven, luisteren en lezen. Er wordt ook aandacht besteed aan grammatica, uitspraak en woordenschatverwerving. De cursus is praktisch van aard: gericht op het gebruik van de taal. De cursisten leren het specifieke taalgebruik dat ze nodig hebben om zonder problemen te kunnen communiceren over onderwerpen uit het dagelijkse leven.

Startniveau
A1
Doelniveau
A2.1
Startdata
September, februari
Instructietaal
Italiaans/Nederlands
Tijdig inschrijven
U wordt aangeraden zich tijdig in te schrijven. Een week voor de start van de cursus wordt op basis van het aantal inschrijvingen besloten of een cursus door kan gaan.

Hybride cursus

Italiaans 3 wordt als hybride cursus aangeboden.

Bij de hybride cursus zijn de docent en een aantal cursisten aanwezig in het lokaal; de andere cursisten volgen de lessen online.
Bij het inschrijven voor deze hybride cursus (via Rooster en Inschrijving) kiest u voor 'Italiaans 3 HYBRIDE KLASSIKAAL' of  'Italiaans 3 HYBRIDE ONLINE'.

Om de lessen online te kunnen volgen wordt aangeraden een headset met microfoon te gebruiken. Checken of alles in orde is kan via: Quick Tech Check

 

Cursusbeschrijving

De cursus Italiaans 3 is bedoeld voor deelnemers die de cursus Italiaans 2 hebben gevolgd of een vergelijkbaar niveau (A1) hebben.  
Vanaf het begin wordt er in de les in het Italiaans gecommuniceerd. 

Hierbij worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld: familie, beschrijvingen van uiterlijk en karakter van vrienden en familie, voordelen en nadelen van reizen, praten over het verleden, kleding en mode.
De benodigde grammatica wordt uitgelegd en er wordt ruimschoots aandacht besteed aan de vocabulaire. Alle vaardigheden komen aan bod: spreken, schrijven, lezen en luisterenVerder wordt er veel meer aandacht besteed aan de culturele context van het land Italië.
Er worden korte presentaties thuis voorbereid over onderwerpen als o.a. beschrijvingen van uiterlijk en karakter van vrienden en familie, voordelen en nadelen van reizen, praten over het verleden.

Na het volgen van deze cursus is men in staat om zinnen en regelmatig voorkomende uitdrukkingen te begrijpen die verband hebben met zaken van direct belang (bijvoorbeeld persoonsgegevens, familie, winkelen, plaatselijke geografie, werk). Men kan communiceren in simpele en alledaagse taken die een eenvoudige  en directe uitwisseling over vertrouwde en alledaagse kwesties vereisen. Men kan in eenvoudige bewoordingen aspecten van de eigen achtergrond, de onmiddellijke omgeving en kwesties op het gebied van directe behoeften beschrijven.   

Bij de cursus wordt gebruik gemaakt van de digitale leeromgeving BrightSpace. Binnen deze leeromgeving vindt u het huiswerk en extra lesmateriaal. Van de cursisten wordt verwacht dat zij de lessen thuis voorbereiden (ongeveer twee uur per les).

Ter afsluiting van de cursus vindt een toets plaats. Indien men 80% van de lessen aanwezig is geweest en de eindtoets succesvol heeft afgelegd, ontvangt men een certificaat.

Cursusmateriaal

Studenten kunnen kiezen of zij liever met het Nederlandstalige of Italiaanse boek werken.

 • Al dente 2 – Libro dello studente + esercizi + CD + DVD (Nederlandstalig)
  Edizione Talenland 
  ISBN: 9789463250245

Of:

 • Al dente 2 –  Libro dello studente + esercizi + CD + DVD (Italiaanstalig)
  Edizione Casa delle lingue
  ISBN: 9788416657759 
   

Het lesboek Al dente 2 dat bij deze cursus wordt gebruikt is een Italiaanse taalcursus voor anderstaligen met een innovatieve aanpak en gericht op de ontwikkeling van de woordenschat. Het boek bevat acht hoofdstukken en correspondeert met een compleet niveau van het CEFR / ERK. Het boek is bedoeld om u naar niveau A2 te begeleiden.

De inhoud wordt over twee cursussen verdeeld: Italiaans 3, hoofdstuk 1 t/m 4 en Italiaans 4 hoofdstuk 5 t/m 8.  Na de cursus Italiaans 3 wordt niveau A2.1 bereikt en na het volgen van de cursus Italiaans 4 niveau A2.2 (A2). De speciale Nederlandse editie bevat: Vertalingen van de opdrachtinstructies uit het tekst- en werkboek en een woordenlijst per hoofdstuk en alfabetische woordenlijst (Italiaans – Nederlands).

Aanbevolen:

 • Nuovo grammatica pratica della lingua italiana, Hueber Verlag Gmbh, ISBN 9783190153534, (in het Italiaans)

Of

 • Praktische Grammatica Italiaans, Intertaal, ISBN 9789460304033 (in het Nederlands)

Het cursusmateriaal is niet bij de cursusprijs inbegrepen. Cursisten dienen het materiaal zelf bij de boekhandel aan te schaffen.

Doelgroepen en toelatingseisen

De cursus is bedoeld voor hoger opgeleide volwassenen, zowel studenten en medewerkers van de universiteit Leiden als  belangstellenden die geen relatie met de Universiteit Leiden hebben.

Voor deze cursus is basiskennis van de taal vereist. Cursisten die aan het Talencentrum het certificaat van Italiaans 2 in behaald hebben, kunnen zich zonder meer inschrijven. Anderen dienen door middel van een toelatingstoets te bepalen of hun niveau toereikend is. Dit is een computertoets. Men kan de toets op het Talencentrum afleggen of downloaden en thuis maken.

Overige informatie

 • Het maximaal aantal deelnemers voor een online cursus is 14 en voor een klassikale cursus is 16.
 • De studielast van deze cursus bedraagt 56 uur. Op verzoek kan een Verklaring studielast worden uitgereikt. De student dient zelf te informeren bij zijn/haar opleiding of deelname kan worden omgezet in studiepunten.
 • Vakantieperiodes staan vermeld op de jaarplanning van het Academisch Talencentrum.
 • Wanneer er onverhoopt lessen gedurende de cursus uitvallen, zullen deze aan het einde van de reeks worden ingehaald. Houdt u er rekening mee dat in dit geval de cursus een week later eindigt.
 • Het niveau van de cursus wordt aangeduid in termen van het Common European Framework of Reference for Languages.
Deze website maakt gebruik van cookies.