Logo Universiteit Leiden.

nl en

Veiligheid en voorspelbaarheid

Hoe zorg je voor veiligheid en voorspelbaarheid?

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Veiligheid

Pleegkinderen hebben behoefte aan veiligheid. Daarbij wordt vaak gedacht aan fysieke veiligheid, maar ook emotionele veiligheid is bij pleegkinderen van groot belang. Pas als kinderen zich veilig voelen in de klas kunnen ze zich concentreren, informatie verwerken en leren.

Voorspelbaarheid

Een voorspelbare omgeving is een veilige omgeving. Als kinderen weten hoe de dag is ingedeeld en wat hen te wachten staat, dan hoeven ze niet de hele tijd alert te zijn op wat er mogelijk nog gaat komen. Zorg dus nóg meer voor een duidelijke, vaste structuur in de klas.

Structuur in de klas

Een vaste structuur in de klas kan worden vormgegeven door routines en rituelen. Kinderen weten hoe de dag is ingedeeld en activiteiten worden volgens een vaste routine uitgevoerd. Dit zorgt voor voorspelbaarheid bij kinderen, en daarmee ook voor veiligheid. Hou dit daarom vast als er een pleegkind in de klas zit!

Mocht je toch een keer van het ritme afwijken, leg dit dan goed uit aan het pleegkind. Dit kind heeft misschien wat meer uitleg hierover nodig dan je gewend bent. Zorg ervoor dat het kind goed begrijpt waarom de dingen nu even anders gaan, en geef aan dat het morgen weer gaat zoals gebruikelijk.

Vaste plek

Op sommige scholen hebben kinderen het hele jaar dezelfde plek, op andere scholen wordt er regelmatig gewisseld. Als wisselen van plek een cruciaal onderdeel is voor in de klas, zorg er dan voor dat je dit voor een kind voorspelbaar maakt. Bespreek wanneer er gewisseld wordt en geef het kind bij voorkeur een stem in zijn/haar plek in de klas.

Consequente leerkracht

Consequent zijn is heel belangrijk, als ouders en ook als leerkracht. Als je ergens een consequentie aan vastbindt, moet je dat indien nodig ook doorvoeren, anders is je waarschuwing de volgende keer niet effectief.

Doe dit ook bij pleegkinderen: misschien ben je gezien de achtergrond van een pleegkind geneigd om soms iets door de vingers te zien, maar inconsequent handelen maakt je minder voorspelbaar, en daardoor minder veilig. Aarzel dus niet over je grenzen en regels, maar wees wel consequent!

Deze website maakt gebruik van cookies.