Logo Universiteit Leiden.

nl en

Uitleg aan klasgenoten

Hoe bespreek je met de klas de situatie rond een pleegkind?

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Overleg met het pleegkind

Sommige kinderen willen (en kunnen) graag open zijn over het feit dat ze in een pleeggezin wonen en vertellen het graag aan de klas. Andere kinderen willen het onderwerp liever vermijden en willen niet bekend staan als ‘het pleegkind’. Overleg daarom altijd met het kind of hij/zij dit wil delen.

Pleeggezin: ook maar een gezin

Pleegkinderen willen vooral gewoon zijn, en niet teveel opvallen. Wanneer een kind wil vertellen dat hij/zij in een pleeggezin woont, probeer deze gezinssituatie als leerkracht dan te relativeren. Kinderen vinden pleeggezinnen soms gek, raar, of in elk geval ‘anders’. Maar hoe ‘anders’ is een pleeggezin? Er bestaan tegenwoordig namelijk heel veel verschillende gezinssamenstellingen, zoals een eenoudergezin, gescheiden en/of samengestelde gezinnen, of gezinnen met twee moeders of juist twee vaders.

Materialen

Wil een kind graag meer vertellen over pleegzorg? Er zijn nuttige materialen beschikbaar zoals spreekbeurtpakketten. Ook als je als leerkracht extra uitleg wilt geven, bijvoorbeeld als een kind wat jonger is, zijn er nuttige materialen te vinden zoals boeken, filmpjes of liedjes.

Deze website maakt gebruik van cookies.