Logo Universiteit Leiden.

nl en

Na vrijheid en verantwoordelijkheid ontvangen 90 PRE-studenten hun diploma

De schitterende Marekerk is afgeladen met jongens in pak en meisjes gekleed in prachtige jurkjes. Ook hun trotse ouders en docenten zijn van de partij. Ze zitten nog op school, maar hebben nu al een ontzettend grote prestatie verricht. Na bijna twee jaar hard werken, ontvingen donderdag 90 scholieren hun diploma van het Pre-University College.

Volwaardige studenten

Met officiële speeches van deelnemers en zelfs live gespeelde muzikale intermezzo’s is het een echte ceremonie. De scholieren kijken terug op alles wat ze in het afgelopen anderhalf jaar hebben gedaan en geleerd. ‘We zijn volledig in het diepe gegooid. We kregen te maken met vrijheden en verantwoordelijkheden die recht tegenover de voorspelbaarheid van de middelbare school staan. We mochten proeven van de universiteit en werden daarbij behandeld als volwaardige studenten.’ Aldus Brendan Analikwu in zijn speech. 

Kansen bieden aan scholieren die meer kunnen en willen, dat is waar het Pre-University College om draait. In een intensief programma volgden de scholieren wekelijks colleges in verschillende disciplines, uiteenlopend van biomedische wetenschappen tot psychologie. Daarnaast hebben zij aandacht besteed aan de link tussen wetenschap en samenleving, en hebben zij een wetenschappelijke journal opgericht. Als klap op de vuurpijl mochten ze ook nog meelopen met echte wetenschappers en een zelf gekozen onderzoek uitvoeren. Daarbij zijn er enquêtes afgenomen, decibellen gemeten, virussen bestudeerd en boeken onderzocht. De onderzoeken waren van uitmuntende kwaliteit en deden soms zelfs niet onder voor het werk van tweedejaars studenten! 

Floris Tijhuis en Jippe van Dunné onderzochten visies op homo emancipatie in verschillende steden. Jippe: ‘Het opzetten van een onderzoek is ontzettend leuk en uitdagend. Het is fantastisch om wetenschappelijk bezig te zijn. Het was een echte uitdaging, iets dat we op school heel erg missen.’ Floris beschrijft de ervaring van het Pre-University College in drie woorden. ‘Het was groots, divers en bovenal heel erg interessant.'

Uitdagingen en prestaties

Het hoogtepunt van de middag is natuurlijk de uitreiking: het moment dat de scholieren één voor één hun certificaat in ontvangst mogen nemen. In groepjes worden ze naar voren geroepen, en na een aantal lovende woorden worden ze onder luid applaus beloond voor al hun harde werk. Maar het is naast een wetenschappelijke beproeving ook een sociale ervaring geweest, vertelt Jeroen Hofland in zijn toespraak: ‘Ik heb me open gesteld en ben vriendschappen aangegaan die misschien wel blijvend zijn. Als ik had geweten wat PRE voor mij in petto had, had ik geen moment getwijfeld. Het is een reis die wij samen hebben gemaakt, en ik zal het missen. 

'Het is bijna niet te geloven dat deze studenten nog aan hun academische carrière moeten beginnen,’ sprak voormalig wetenschappelijk voorzitter Jan Kijne, ‘ze hebben fantastisch werk geleverd’. Toch moeten de scholieren zich nu vooral hard gaan concentreren op hun eindexamens, maar dat zal voor deze toppers geen probleem zijn. Nog even knallen, en dan ligt de wereld voor hen open.

Deze website maakt gebruik van cookies.