Logo Universiteit Leiden.

nl en

Jan Kijneprijs 2016: Filosofie, literatuur en de academische X-factor

De Jan Kijne onderzoeksprijs is gewonnen door Caroline Schep en Christa Laurens. Zij voerden een excellent literatuuronderzoek uit. Volgens de jury was er sprake van de Academische X-factor.

De prijs werd uitgereikt bij de feestelijke afsluiting van het Pre-University College. Uit zes genomineerde projecten blonk het onderzoek van Caroline (Driestar College Gouda) en Christa (Rijnlands Lyceum Sassenheim) uit, dankzij hun werk van hoog niveau. Hoewel de jury geen specifiek punt kon aangeven waarop dit onderzoek had gewonnen, sprak zij van een Academische X-factor. Begeleider de Haas: ‘Het is haast niet te geloven dat deze studenten nog aan een universitaire studie moeten beginnen.’

Ayn Rand tot in de puntjes ontleed

Christa en Caroline onderzochten het beroemdste werk van de Russisch-Amerikaanse filosofe Ayn Rand. Zij heeft zich laten inspireren door Aristoteles, maar waren hun visies echt gelijk? De scholieren hebben Rand’s boek the Fountainhead tot in de diepte geanalyseerd, en hebben daarbij vooral gelet op politieke, ethische en architectonische overeenkomsten met de visie van Aristoteles. 

Die overeenkomsten waren er zeker, al waren ze niet op elk gebied aan te tonen. Caroline: ‘Op het gebied van politiek is Rand een stuk individualistischer dan Aristoteles. Rand is in Nederland niet zo bekend, maar het Amerikaanse denken is voor een groot deel op haar geïnspireerd. Mensen brengen haar ideeën dagelijks in de praktijk. Dat maakt ons onderzoek relevant.’ 

Toch was de prijs voor Christa en Caroline een verrassing. ‘Het hele onderzoeksproces was vooral erg leuk. Als je normaal iets leest, doe je dat oppervlakkig. Nu hebben we iets tot in de puntjes gelezen. Zo leer je de waarde van een boek echt kennen. Dat we hiermee de prijs zouden winnen, hadden we totaal niet verwacht.’ Maar de wisseltrofee, die dit jaar op twee verschillende scholen zal staan, getuigt van hun winst. 
(Stephanie Esajas/Fotografie Andre van Haasteren)

Deze website maakt gebruik van cookies.