Logo Universiteit Leiden.

nl en

Informatie voor scholen

Bent u als talentcoach of -coördinator, vakdocent, decaan, of mentor op zoek naar universitaire programma's die extra uitdaging bieden voor leerlingen van uw school? De Honours Academy van de Universiteit Leiden biedt zo'n programma, waarin vwo-scholieren uit de bovenbouw de Pre-University Classes (afgekort als PRE-Classes) kunnen volgen.

Wat zijn de PRE-Classes?

De Pre-University Classes zijn speciaal ontworpen voor scholieren in 5 of 6 vwo die op zoek zijn naar meer uitdaging waarbij zij met de nieuwste ontwikkelingen in de wetenschap in aanraking komen. Scholieren kunnen zich verdiepen in stof die verder gaat dan het vak op school, of zij doen nieuwe kennis op van vakgebieden waar ze nog niets van af wisten. In een PRE-Class maken scholieren aan de hand van een thema kennis met een onderzoeksgebied van een opleiding van hun keuze:  kwantummechanica bij Natuurkunde of Molecular Science and Technology, graven in de Merovingische geschiedenis bij Archeologie of de uitdaging aangaan om te leren over de Chinese taalkunde. Keuze genoeg!

Samenwerken met de Universiteit Leiden en de Honours Academy

De Honours Academy van de Universiteit Leiden organiseert voor elke fase in de opleiding van leerlingen extra en uitdagend onderwijs: voor vwo-scholieren zijn er het Pre-University College en de Pre-University Classes, voor bachelorstudenten het Honours College en voor masterstudenten het Leiden Leadership Programme.

Een samenwerking met de Honours Academy van de Universiteit Leiden staat gelijk aan een uitdagende, leerzame en verrijkende ervaring voor uw leerlingen. Zij worden op tal van vlakken gestimuleerd en uitgedaagd. Onderwijsinnovatie is dan ook een van de doelstellingen van de Honours Academy. Honoursonderwijs in Leiden betekent out-of-the-box denken.

Nieuwsgierigheid, een kritische houding, inhoudelijke kennis van hoog niveau en zelfreflectie zijn een aantal van de zaken die studenten ontwikkelen en doorontwikkelen in het honoursonderwijs van de Universiteit Leiden. Van studenten wordt een gemotiveerde houding verwacht en de bereidheid om het uiterste uit zichzelf en de studie te halen.

Bij de Honours Academy volgen scholieren en studenten kleinschalig en stimulerend onderwijs. Daarin leren zij, op hoog niveau, disciplinair of interdisciplinair probleemoplossend te denken en te handelen. Aan hen wordt onderwijs gegeven door internationaalgeoriënteerde wetenschappers die in hun onderwijs actuele vraagstukken behandelen. Hun studenten worden uitgedaagd om mee te denken over problemen die wetenschappers zelf ook bezighouden.

Praktische informatie

Bent u geïnteresseerd in deelname van uw leerlingen in de Pre-University Classes? Dan kunt u contact opnemen met Esrih Bakker. Vervolgens nemen we u en uw school op in onze database en sturen we u vrijblijvend informatie toe over de PRE-Classes.

Wij verwachten dat deelnemende scholen de leerlingen die PRE-classes volgen faciliteren. Leerlingen dienen bij alle colleges aanwezig te zijn. Daarom zal er gekeken moeten worden hoe de leerling de gemiste lesuren en toetsen op school kan inhalen. Alleen in uitzonderlijke gevallen staan wij toe dat een leerling absent is bij de bijeenkomsten van de Classes.

Deze website maakt gebruik van cookies.