Logo Universiteit Leiden.

nl en

Schoolprogramma's

De Oude Sterrewacht Leiden is een van de partners van het lokale leerecosysteem Verwonder om de Hoek, een Leids onderwijsplatform dat schoolkinderen en families laat verwonderen over de wereld van Natuur, Wetenschap, Technologie en Duurzaamheid. Op deze pagina vindt u welke educatieve programma's de Oude Sterrewacht Leiden aabiedt.

Verwonderen en ontdekken

De schoolprogramma’s van de Oude Sterrewacht zijn ontwikkeld aan de hand van kwaliteitsrichtlijnen, opgesteld door de partners van Verwonder om de Hoek. Daarbij staat onderzoekend leren en de 21e-eeuwse vaardigheden centraal en sluiten de programma aan bij meerdere kerndoelen van SLO. 

Leren en ontdekken doe je niet alleen op school, dat doe je overal en altijd, een leven lang. Daarom ontwikkelt de Oude Sterrewacht niet alleen workshops onder schooltijd, maar kun je ook naschoolse cursussen volgen of zelf bij de Wetenschapsclub. Kijk op deze pagina hoe je mee kunt doen.

Workshops

De Oude Sterrewacht biedt de volgende workshops aan:

  • PO groep 1 en  2 -Workshop Creatief met Asteroïden
  • PO groep 3 en 4 - Workshop Dag en Nacht
  • PO groep 5 en 6 - Workshop Ontwerp je eigen Alien
  • PO groep 7 en 8 - Workshop Navigeren op Aarde

Workshops duren 1,5 uur. Kijk voor kosten en reserveren op Verwonder om de Hoek.

(Naschoolse) cursussen

De Oude Sterrewacht biedt naast workshops ook (naschoolse) cursussen aan. Dit is een reeks van 5 a 6 workshops waar een doorlopende leerlijn in zit. Leerlingen maken kennis met echte wetenschappers en doorlopen de onderzoekend en ontwerpend leren cyclus. De cursussen kunnen tijdens of na school gegeven worden. 

De Oude Sterrewacht biedt de volgende cursussen aan:

  • PO groep 6 t/m 8 - Cursus Reis naar een zwart gat
  • PO groep 5 en 6 - Cursus Leven in het heelal

Kijk voor kosten en reserveren op Verwonder om de Hoek.

Wetenschapsclub

In 2021 heeft de Oude Sterrewacht Leiden samen met andere Leidse partners de Wetenschapsclub opgericht. In een periode van 10 weken kunnen kinderen van groep 6 t/m 8 iedere week activiteiten doen in het kader van wetenschap. Denk stoepplanten (Hortus Botanicus Leiden), een T-rex expeditie (Naturalis) of je plaats op aarde bepalen (Oude Sterrewacht Leiden. De club is nu actief in de wijken Stevenshof en Leiden Zuid-West. Iets voor jou? Kijk op de website van Verwonder om de Hoek. 

 

Educatieve projecten

Naast workshops en cursussen voor scholen zet de Oude Sterrewacht Leiden zich ook breder in om sterrenkunde toegankelijker te maken jong en oud. Op deze pagina vindt u enkele voorbeelden van projecten en hoe u betrokken kunt raken. 

Bibliotheektelescoop

In 2021 heeft de Oude Sterrewacht Leiden samen met BplusC Leiden het project de Bibliotheektelescoop opgezet. 10 telescopen en 10 verrekijkers zijn voor iedereen beschikbaar om te lenen en mee naar huis te nemen. Bij iedere telescoop zit een handleiding met leuke opdrachten om te leren hoe je een telescoop gebruikt en sterren en planeten kunt vinden. Met de verrekijkers kan je bij helder weer heel goed naar het oppervlak van de maan kijken.

Ga naar een van de BplusC vestigingen in de Leidse regio en kijk of er een telescoop of verrekijker te leen is. 

Radiosterrenkunde cursus voor het profielwerkstuk

Op het moment is de Oude Sterrewacht Leiden bezig met het opzetten van een cursus voor het voortgezet onderwijs (vwo) rondom radiosterrenkunde. In deze cursus zetten leerlingen hun eigen onderzoek op, werken met een echte radioantenne en onderzoeken aan de hand van hun zelf verzamelde gegevens hoe de melkweg beweegt. Deze cursus draagt bij aan de overgang van het voortgezet onderwijs naar Universiteit en Hogeschool en geeft leerlingen een idee van het doen van onderzoek. 


Bent u een docent vwo en bent u geïnteresseerd hier meer over te horen? Mail dan naar de projectmanager Sanne van Gammeren (vangammeren@strw.leidenuniv.nl)

Deze website maakt gebruik van cookies.