Logo Universiteit Leiden.

nl en

Avondje Sterrewacht: De maan, godin van de nacht

  • Werkgroep Leidse Sterrewacht
Datum
donderdag 30 maart 2023
Tijd
Bezoekadres
Sterrenwachtlaan 11
Leiden
Full Moon photograph taken 10-22-2010 from Madison, Alabama, USA. Photographed with a Celestron 9.25 Schmidt-Cassegrain telescope. Acquired with a Canon EOS Rebel T1i (EOS 500D), 20 images stacked to reduce noise. 200 ISO 1/640 sec.
© Gregory H. Revera / CC BY-SA 3.0

Door de eeuwen heen is de maan een bron van fascinatie geweest. In de oude Romeinse cultuur is Luna de godin van de maan en veel oude beschavingen gebruikten de maan al voor hun kalender en om de getijden te voorspellen. De maan is ook het meest dominante object aan de nachtelijke hemel, helderder dan de sterren en de planeten en met recht vaak “de godin van de nacht” genoemd.

In de voordracht gaat de spreker in op hoe de maan ons dagelijks leven beïnvloedt. Verder worden aspecten als het ontstaan, de levensloop, de geologie en de beweging van de maan besproken. Ook de ruimtevaart en de eerste maanlanding, dit jaar 50 jaar geleden, komen aan de orde. Als laatste worden enige facetten betreffende het waarnemen en fotograferen van de maan besproken.

Spreker: Lex Scheers

Lex Scheers is vanaf zijn natuurkunde studie al geïnteresseerd in astronomie. In de werkzame periode van zijn leven, bij een multinational met een schelp, werd dat wat naar de achtergrond verdrongen maar sinds zijn pensionering is er weer voldoende tijd voor verdere verdieping. Hij is sinds begin 2016 lid van de WLS en actief op het gebied van publieksactiviteiten en waarnemen, dat laatste vaak gecombineerd met een andere passie: de fotografie.

De avond start om 20.00 en om 19.30 gaan de deuren open voor koffie, thee en een koekje.
Kosten zijn €4 per persoon en kunnen gepind worden.

Aanmelden voor het avondje sterrewacht

Kosten van een Avondje Sterrewacht zijn €4 per persoon. Meld je snel aan want vol=vol.

Inschrijfformulier
Deze website maakt gebruik van cookies.