Logo Universiteit Leiden.

nl en

De maan als deeltjesdetector

  • Kaiser Lentelezingen
  • Prof. Dr. Stijn Buitink
Datum
zaterdag 9 maart 2019
Tijd
Toelichting
Toegangsprijs: €4
Bezoekadres
Oude Sterrewacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden
Zaal
Kaiserzaal

De aarde wordt voortdurend bestookt met een bombardement aan hoogenergetische deeltjes. Deze deeltjes worden gemaakt in ontploffende sterren en superzware zwarte gaten, en hebben een energie die vele malen groter is dan wat we op aarde kunnen bereiken met bijvoorbeeld de Large Hadron Collider van CERN. Het detecteren van kosmische deeltjes is een nieuwe manier om naar het heelal te kijken en meer te leren over de meest explosieve fenomenen in het universum. In de afgelopen eeuw zijn er veel technieken ontwikkeld om de deeltjes te meten en telkens bleek dat er nog grotere detectoren gebouwd moesten worden om nog extremere deeltjes in kaart te brengen. Om op de allerhoogste energie te zoeken hebben we een detector nodig ter grootte van de maan. Met behulp van een nieuwe generatie radiotelescopen (LOFAR in Nederland en in de nabije toekomst de Square Kilometer Array in Australie) is het inderdaad mogelijk om de maan in een deeltjesdetector te veranderen. In deze lezing zal ik uitleggen hoe dat mogelijk is en wat voor ontdekkingen we in de toekomst van deze techniek kunnen verwachten.

Kaiser Lentelezingen

Elke jaar organiseert studievereniging L.A.D. "F. Kaiser" een serie van vier lezingen aan het begin van de lente. Dit jaar is het thema Terug naar de maan.

Alle lezingen gaan van start om 14:00 in de iconische Kaiserzaal. Van 13:15 tot 14:00 is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee.

Voor slechts €4 kunt u genieten van een lezing in de historische sterrenwacht. Voor €8 kunt u ook na de lezing een rondleiding door het gebouw krijgen.

Parkeergelegenheid

Wij raden aan met het openbaar vervoer naar de Oude Sterrenwacht af te reizen. Mocht u toch met de auto willen komen, kunt u de mogelijkheden daarvoor op onze contactpagina vinden.

Kaartjes kopen

Deze website maakt gebruik van cookies.