Logo Universiteit Leiden.

nl en

Open Dag 2018

Datum
zondag 28 oktober 2018
Tijd
Toelichting
Parkeren op het terrein van de Oude Sterrewacht is niet toegestaan.
Bezoekadres
Oude Sterrewacht
Sterrenwachtlaan 11
2311 GW Leiden

Op zondag 28 oktober vindt de jaarlijkse open dag van de Oude Sterrewacht plaats. Tijdens deze dag kan iedereen gratis de Oude Sterrewacht bezoeken en genieten van activiteiten in het historische pand.

De deuren gaan om 12 uur open en sluiten weer om 17 uur. Bezoekers kunnen deelnemen aan uiteenlopende activiteiten van kinderworkshops en planetariumshows tot lezingen en quizzes; voor jong en oud is er iets leuks te doen.

Hieronder vindt u het volledige programma voor de open dag.

Boekpresentatie "Wandelen tussen de Sterren in Leiden"

Jos van den Broek. Aanvang: 14:00 in de Kaiserzaal.

Op tal van plekken in Leiden is te zien dat de mens van oudsher gefascineerd is door hemelverschijnselen: van oude Egyptenaren in Oudheden en Balinezen en Azteken in Volkenkunde tot Gerrit Dou's astroloog in De Lakenhal. Meer recent discussieerden Einstein en De Sitter hier over de sterren en deden Oort, Van de Hulst en Mayo Greenberg er belangrijke ontdekkingen. Het Leidse onderzoek in de natuur- en sterrenkunde is ook nu van wereldklasse met wetenschappers als Ewine van Dishoeck, Jan Zaanen, Carlo Beenakker, Xander Tielens en Marijn Franx. Een wetenschappelijke wandeling langs natuur- en sterrenkunde mogen we dan ook met recht 'wandelen tussen de sterren' noemen.

Inmiddels een halve eeuw verbaast Leidenaar Jos van den Broek zich over de talloze wetenschappelijke en culturele schatten die Leiden rijk is. Eerder schreef de inmiddels emeritus-hoogleraar wetenschapscommunicatie het boek 'Van Albinusdreef tot Zeemanlaan – Een wetenschappelijke wandeling langs Leidse straten, gebouwen, musea en instituten'. Van zijn hand verschijnt nu 'Wandelen tussen de sterren – Natuur- en sterrenkunde in Leiden, toen en nu', dat op zondag 28 oktober tijdens de open dag van de Oude Sterrewacht zal verschijnen. Het boekje bevat een natuurkundewandeling, een sterrenkundewandeling. een astroculturele wandeling en een zonnewijzerwandeling. De wandelingen (en een fietstocht) voeren de lezer onder andere langs de Oude Sterrewacht, het Academiegebouw, de muurformules, de Leidse musea en het Leiden Bio-Science Park.

Het eerste exemplaar van 'Wandelen tussen de sterren' wordt uitgereikt aan prof. George Miley, geestelijk vader van Universe Awareness. Daarna zal Jos van den Broek vertellen over zijn eigen meest bijzondere 'ontdekkingen' die hij in de wandelgids heeft opgenomen.

Lezing SPICA en Herschel

Peter Roelfsema. Aanvang: 15:00 in de Kaiserzaal.

Herschel en SPICA zijn twee belangrijke observatoria in een lange Nederlandse traditie in het infrarood ruimteonderzoek. Net als bij de eerdere missies IRAS en ISO had SRON een leidende rol in het mogelijk maken van de in 2009 gelanceerde satelliet Herschel, en het daarmee uitvoeren van belangwekkende studies bijvoorbeeld naar de rol van de verschillende processen waardoor sterren ontstaan, en welke stoffen en moleculen daar belangrijk bij zijn. SRON heeft samen met een groot internationaal consortium voor Herschel het HIFI instrument geleverd. HIFI was uniek in het exact kunnen bepalen van de chemisch vingerafdrukken van stoffen die bij stervorming van belang zijn.

De volgende stap in het ver infrarood onderzoek zal gezet worden met SPICA, een ruimte observatorium met een extreem koude en daardoor zeer stralingsarme telescoop. Wederom samen met een internationaal consortium bouwt SRON voor SPICA de ver-infrarood spectrometer SAFARI. Door de combinatie van SRON’s ultragevoelige TES detectoren met het lage achtergrondstralingsniveau van SPICA’s extreem koude telescoop, zal SAFARI honderd tot duizend keer zwakkere bronnen kunnen waarnemen dan tot noch toe mogelijk was. Hierdoor zal het mogelijk zijn de historie van ster- en melkwegstelselvorming en evolutie terug te volgen tot in de vroegste fasen van het ontstaan van het heelal.

SRON senior scientist/project manager Dr. Peter Roelfsema is de Principal Investigator voor SAFARI, het grootste Europese instrument voor de SPICA infrarood ruimtetelescoop. Daarnaast is hij wetenschappelijk leider voor de SPICA missie, die op dit moment ontwikkeld wordt als gezamenlijk ESA-JAXA project, voor lancering rond 2030.

Astronomy on Tap (English)

At 13:00 and 16:00 in the Kaiserzaal.

Astronomy on Tap brings professional scientists to a bar in Leiden for informal and simple astronomy-related talks, in English. For the second year in a row, they will be bringing their usual program to the Old Observatory! Each of the two sessions will include a short talk, followed by an exciting pub quiz! If you do well, you might go home with some awesome prizes.

At 13:00 Themiya Nanayakkara will tell us why challenging ourselves to explore the Universe is rewarding in many different ways. Every year we spend billions of Euros on trying to understand the unknown and through our ventures to the far away mysterious Universe, we have contributed in many ways closer to home. Themiya will discuss how rocket science has influenced our everyday lives.

At 16:00 Roohi Dalal will tell us all about the expansion of our Universe. From its history all the way to the (relatively) recent discovery of its accelerated expansion. She will explain the way astronomers measure the expansion rate, and the implications that these measurements have on our understanding of fundamental physics.

SRON en Modern Onderzoek

Doorlopend in lokaal C002.

Afgelopen jaar zijn de papieren voor de verhuizing van SRON Netherlands Institute for Space Research naar Leiden getekend. Op de open dag zullen een aantal modellen en animaties van projecten getoond worden die SRON ontwikkelt voor modern onderzoek. Ook zullen er een aantal Leidse sterrenkundigen zijn om vragen te beantwoorden. Kom vooral langs voor een kijkje of een goed gesprek over sterrenkunde.

Escape Room

Begintijden: elke 20 minuten. Duur 15 minuten. Inschrijven bij ingang escape room vereist! 

Lukt het jou om te ontsnappen uit de kelder van de telescoop? Ga met minimaal twee en maximaal zes mensen de uitdaging aan! Los binnen 15 minuten zoveel mogelijk raadsels op om de uitweg te vinden..

Planetarium

Begintijden: Op elk hele en halve uur. Duur: 30 minuten. Locatie: C-vleugel. Reserveren bij de receptie vereist!

Door de hoeveelheid lichtvervuiling in de randstad is het erg moeilijk om ‘s nachts veel objecten aan de hemel te zien. In de Oude Sterrewacht is vandaag wel heel veel te zien! Neem in ons planetarium een reis door tijd en ruimte naar verre planeten, nevels en misschien zelfs zwarte gaten!

Rondleidingen

Begintijden: elke 20 minuten. Duur: 30 minuten. Beginpunt: hoofdingang. Reserveren bij de receptie vereist! 

Ben jij ook benieuwd wat voor geheimen en anekdotes rondzweven in de gangen van de Oude Sterrewacht? Laat je dan rondleiden door een student sterrenkunde! Tijdens de rondleiding worden niet alleen telescopen bezocht, maar ook andere ruimtes die de Oude Sterrewacht bijzonder maken.

Licht Lab

Doorlopend in het bezoekerscentrum in de kelder.

Bij het kijken naar sterren komt er meer kijken dan alleen een telescoop richten. Licht heeft namelijk allerlei interessante maar soms ook gekke eigenschappen waar we rekening mee moeten houden. Kom in het Licht Lab kijken wat voor soort effecten licht kan veroorzaken.

Kinderactiviteiten

Doorlopend in de meridiaanlounge.

Hoe zouden aliens eruit kunnen zien? Hoe bouw je een goede satelliet? Dit soort vragen houden de slimste sterrenkundigen dagelijks bezig. Maar dat wil niet zeggen dat je niet kan meedenken! In de knutselhoek kan je proberen zelf een oplossing voor deze problemen te verzinnen.

Deze website maakt gebruik van cookies.